fbpx
Сьогодні
15:09 24 Лип 2022

В ООН не підтримали заяву анонімного "джерела" про право росіян стріляти по Одеському порту, - МЗС

Фото: З відкритих джерел

В ООН відмежувалися від коментаря неназваного посадовця про нібито право росіян стріляти по Одеському порту, якщо обстрілювані цілі не задіяні в експорті зерна

Про це розповів речник МЗС України Олег Ніколенко, пише Рубрика.

Нагадаємо, що The New York Times виклала у статті думку неназваного представника ООН, який вважає, росія, можливо, технічно і не порушила домовленості, завдавши ракетного удару по порту Одеси.

Адже вона не зобов'язувалася утриматись від ударів по тих частинах українських портів, які напряму не задіюються для експорту зерна.

І якщо десь поблизу була військова ціль, росія можливо скористалась цією лазівкою у документі. 

Ніколенко прокоментував публікацію видання щодо цього питання, назвавши її "провокативною".

"Нібито неназване джерело в ООН стверджує, що ракетним ударом по порту Одеси РФ технічно не порушила зернову угоду, підписану в Стамбулі.

Мовляв росія не обіцяла не обстрілювати ті частини українських портів, які напряму не задіяні в експорті зерна. М'яко кажучи нас така позиція здивувала", зазначив Ніколенко.

Речник МЗС підкреслив, що слова неназваного чиновника дисонують із заявою генерального секретаря Антоніу Гутерріша. Адже він беззастережно засудив обстріл Одеського порту.

Одностайною була і міжнародна спільнота.

Вона чітко вказала на порушення росією своїх зобов'язань в рамках забезпечення безпечного функціонування портової інфраструктури для експорту зернових, додав Ніколенко.

МЗС України одразу звернулося до керівництва ООН за роз'ясненнями і сьогодні отримало запевнення, що неофіційний коментар "неназваного джерела" для The New York Times не відображає позицію ООН.

"Лише заява генсекретаря Гутерріша відображає позицію організації", наголосив речник МЗС.

"От і біда з цими неназваними джерелами: запустили провокативний наратив, а відповідальності жодної.

Це було зроблено зумисно або незумисно – питання відкрите", додав він.

Нагадаємо, після обстрілу Росією порту Одеси ракетами "Калібр" вранці 23 липня генеральний секретар ООН Антоніо Гуттереш виступив із заявою, у якій беззастережно засуджує атаку.

Посол США в Україні Бріджит Брінк назвала неприпустимим ракетний удар по порту Одеси, заявивши, що Кремль продовжує використовувати їжу як зброю.

ЄС та низка окремих країн-членів засудили атаку.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: