fbpx
Сьогодні
Що відбувається 12:22 24 Лип 2022

Хроніка подій: 151 день оборони України від російської агресії

English version here

Фото: Телеграм/ Володимир Зеленський

Сьогодні 24 липня і вже 5 місяців триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

Ми всі чекаємо хороших новин, але іноді здається, що їх мало, а на фронтах нічого суттєвого не відбувається. Це не так. Як пояснює речник Одеської ОВА Братчук, "Нині військова інформація свідомо подається з запізненням у часі — таке правило інформування в умовах воєнного стану. Воно обумовлене військовою доцільністю під час проведення операцій та заходами безпеки. Не заважаємо ЗСУ звільняти Україну від росіян. І кавуни будуть, і до кавунів. На все свій час".

Вчора українські військові вдарили по мосту через річку Інгулець поблизу села Дар'ївка на Херсонщині. Дар'ївський міст — єдиний бетонний міст через цю річку у нижній течії. Поки що міст залишається проїзним для легкових автомобілів. "Це ще не звільнення Херсона, але серйозні підготовчі кроки в цьому напрямку", — написав у Фейсбук депутат облради Сергій Хлань.

Склади БК орків, знищені сьогодні ЗСУ:

  •    База та БК у Кадіївці Луганської області;
  •    БК у Донецьку;
  •    БК у Макіївці Донецької області;
  •    База у Таврійську на Херсонщині;
  •    БК та база у Горлівці Донецької області.

ЗСУ готуються або вже розпочали контрнаступ на Херсонщині, — пише Інститут вивчення війни. 

  • Інформація про хід і темпи контрнаступу буде обмеженою та відставатиме від подій, щоб не зірвати операцію.
  • рф проводила обмежені атаки на північному заході від Слов'янська, на сході від Сіверська та на півдні від Бахмута.
  • Ворог продовжує підготовку до "референдумів" щодо приєднання окупованих територій до росії.

ЗСУ на півдні знищили понад півсотні окупантів. Авіація Збройних сил України на півдні завдала 6 ударів по скупченнях живої сили та по ворожій техніці. Росіяни протягом доби на південному фронті втратили: 54 рашиста, три танки Т-62, три реактивні системи залпового вогню "Град", 1 "Мста-Б", броньовану та автомобільну техніку, склад боєприпасів та пункт боєпостачання.

Генштаб повідомляє про новий штурм військами рф Вуглегірської ТЕС на південь від Бахмута — українські сили його відбили.

Тим часом за добу ще 280 рашистів поповнили лави "хороших русскіх". Загалом за 151 день війни українські захисники ліквідували 39 520 рашистських окупантів.

На фото: Курган біля с. Давидів Брід Бериславського району Херсонської області

На фото: Курган біля с. Давидів Брід Бериславського району Херсонської області

росія продовжує нищити культурну спадщину України. ​​Військові рф знищили 5 об'єктів української культурної спадщини в Херсонській області. Внаслідок обстрілів російських військ знищуються кургани вздовж магістралей, ушкоджені поховання давніх народів біля Давидова Броду. 

Під час вчорашнього ракетного удару вибухова хвиля пошкодила будівлю Художнього музею в Одесі. Як повідомив міністр культури, російські ракетні удари загрожують історичному центру, включеному до попереднього списку культурної спадщини ЮНЕСКО.

Міністерство культури та інформаційної політики України зафіксувало 434 злочини росії проти української культурної спадщини.

Про те, що відбувалося на фронтах сьогодні, розповів Генштаб:

  • На Слов'янському напрямку штурмовими діями окупанти спробували встановити контроль над Богородичним. І знову, вже традиційно, без жодного успіху.
  • На Краматорському напрямку українські воїни вже вкотре відбили штурми ворога в напрямках Верхньокам'янка — Верхньокам'янське та Білогорівка — Верхньокам'янське. Окупанти з втратами відійшли.
  • Значними втратами та відступом завершились для ворога недолугі спроби покращити тактичне положення в напрямках Володимирівка — Бахмутське та Доломітне — Новолуганське
  • Ворог втрачає особовий склад, але вперто продовжує спроби встановити контроль над територією Вуглегірської ТЕС. Бойові дії тривають. Також тривають жорсткі бої у напрямку Роти — Семигір'я.
  • Окупанти завдали авіаудару біля Андріївки. Після цього намагалися просунутися у напрямках Сухий Ставок, Андріївка та Брускінське — Білогірка. Але наші воїни не дали ворогу жодних шансів на успіх. Противник зазнав втрат та хаотично відступив.

Трофеї і цілі ЗСУ

Січеславські десантники збили російський штурмовик Су-25. Броньований літак окупантів був назавжди приземлений розрахунком ПЗРК "Ігла". 

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

У Польщі збирають кошти на дрони-камікадзе для ЗСУ. Польський мілітарний портал Defence24 у співпраці з компанією WB Electronics, Посольством України в Республіці Польща, а також Фондом Warsaw Enterprise Institute (WEI), розпочав збір коштів на баражуючі боєприпаси Warmate польського виробництва. Ініціативна група хоче зібрати 5 мільйонів злотих, які дозволять придбати 20 дронів.

А британські ЗРК Stormer HVM вже охороняють наше небо.

Україна та США ставлять за мету довести кількість західних установок РСЗВ на озброєнні ЗСУ до 25-30 штук. Про це заявив голова Комітету збройних сил Конгресу США Адам Сміт.

Передача Україні передових ППО Iris-T SLM наприкінці літа тепер під питанням. Україна оформила заявку на покупку 11 одиниць німецьких ЗРК ще на початку липня. Угоду схвалило міністерство економіки ФРН, але підсумковий дозвіл має видати федеральна рада безпеки. Заявка залишається без схвалення вже три тижні.

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон перед своєю відставкою має намір ще раз приїхати до Києва. Це буде вже третій його візит до української столиці з початку повномасштабної війни. "Він відчуває тягар відповідальності", — сказало джерело в британському уряді кореспонденту The Telegraph. Свою посаду Джонсон залишить на початку вересня — на той час відбудуться вибори нового глави Консервативної партії, який займе крісло глави уряду.

У Польщі зібрали гроші на Bayraktar для України. Кошти в рамках акції "Купимо Україні Bayraktar" переказали понад 200 тисяч осіб. Зібрати вдалося 22,5 мільйонів злотих — це близько п'яти мільйонів доларів США.

 Новини від партнерів

США засуджують російську атаку на Одеський порт, яка підриває довіру до зобов'язань рф по угоді щодо експорту українського зерна, — заявив держсекретар США Блінкен.

Американський рок-гурт Imagine Dragons став амбасадором української платформи UNITED24. Музиканти просуватимуть медичний напрям і допомагатимуть збирати кошти на швидкі для України. 

Голлівудський актор Річард Гір, виступаючи в Києві, засудив війну росії проти України. В Україну він приїхав на саміт перших леді та джентльменів, організованого з ініціативи Олени Зеленської. "Цю війну буде завершено і її потрібно виграти, ми не можемо втомлюватися… Це найбільша війна, яку я колись бачив у своєму житті, це війна зі злом. Якщо ми програємо, це надихне інших диктаторів у всьому світі, тому її не можна програти", — сказав Гір. Гір уже виступав раніше на підтримку України. У травні він продав продав свій кабріолет Jaguar XK8 1999 року за 35 тисяч доларів, щоб допомогти ЗСУ.

В ООН заперечують заяву "джерела" NYT про право росіян стріляти по Одеськиму порту, — повідомляє МЗС. МЗС України одразу звернулося до керівництва ООН за роз'ясненнями та сьогодні отримало запевнення, що неофіційний коментар "неназваного джерела" для The New York Times не відображає позицію ООН. "Лише заява генсекретаря Гутерріша відображає позицію організації", — наголосив речник МЗС України Олег Ніколенко.

Що там на росії?

В рф цинічно зізналися, що вдарили по порту Одеси та пообіцяли "зробити це знову". За версією депутата держдуми попова, росія нібито знищила ракетні системи, які перебували в порту. "Ми атакували військову інфраструктуру в одеському порту. І вам добре знайомі назви ракет. Це ракети "Гарпун". Вони базувалися в Одесі і ми їх знищили… Ми не порушили Стамбульську угоду. Ми просто зруйнували військову інфраструктуру України — і зробимо це знову", — сказав він.

Після заяви попова кремль перестав заперечувати удар. Офіційна представниця мзс рф захарова також підтвердила удар по Одесі, завданий одразу після укладання договору про вивезення зерна, але в її версії "ракети "Калібр" знищили … український військовий катер".

В рф готують для інвалідів "спецоперації" закриті санаторії, а по суті — тюрми по типу Валаамської. Аби не псували картину радісного життя на вулицях, бо покалічених війною вже дуже багато. Так само після Другої світової на острів Валаам назавжди звозили всіх покалічених на війні.

Російський брехунець

Ключові фігури російських ЗМІ, які закликають до геноциду українців, мають бути притягнуті до відповідальності. Таку думку висловив очільник МЗС України Дмитро Кулеба у статті для Der Spiegel. росія сама пробувала використати слово "геноцид", мовляв, українці вбивають населення Донбасу, для виправдання своєї повномасштабної агресії. Але Міжнародний суд ООН постановив, що не існує жодних доказів і підтверджень заяв кремля. Пряме публічне підбурювання до геноциду міститься в низці статей росЗМІ, дописах чиновників у соцмережах чи в їхніх висловлюваннях на ТБ.

Росіяни готують фейкове "розслідування" про події в Маріупольському драмтеатрі, щоб покласти відповідальність за злочин на українців. Наразі окупанти, за допомогою кількох знімальних груп телеканалів рф, готують постановчі відео, які начебто "мають довести", що вибух в Маріупольському драмтеатрі стався всередині приміщення. Всі руйнування відбулись нібито "внаслідок детонації великої кількості вибухівки", а кількість жертв становила не більше 14 людей. 

Життя з урахуванням бойових дій

Validation Plugtests 2022

Український електронний підпис тепер відповідає єропейським стандартам. Це дозволить укладати онлайн-контракти з іноземними партнерами, відкривати міжнародні рахунки, дистанційно отримувати послуги в ЄС тощо. Україна успішно пройшла тестування та технічно готова до взаємного визнання цифрових підписів з ЄС. Коли визнають — наші цифрові підписи зможуть приймати в будь-якій країні Євросоюзу.

Заступниця міністра оборони України Ганна Маляр повідомила, що у Збройних силах України нині працюють понад 50 тисяч жінок: служить понад 38 тисяч, з них понад 5 тисяч перебувають на передовій. Є також цивільні жінки, які працюють там. "Вони танкісти, артилеристи, навіть глибоководний військовий дайвінг. Була дискусія щодо професій, які шкідливі для здоров'я безпосередньо. Наші жінки відстояли своє право на вибір навіть таких професій", — розповіла вона.

Президент Зеленський розпорядився провести конкурс до Вищої ради правосуддя. Відповідний указ розміщено на сайті Офісу Президента. Утворена комісія повинна забезпечити проведення конкурсу з добору кандидатів, аби потім Зеленський зміг призначити їх на посаду члена ВРП. Нагадаємо, що реформа судової системи — одна із умов вступу України до ЄС.

Курсу по 29 більше не буде. Ексміністр економіки і президент Київської школи економіки Тимофій Милованов запевнив, що курс долара не повернеться до довоєнного рівня.

Київ і область

Київська книгарня

Київська книгарня "Сяйво книги" ініціює збір російськомовних книжок, які відправлять на переробку, а виручені кошти підуть на ЗСУ. Про це повідомили представники книгарні на своїй сторінці у Facebook. А ще кожному, хто принесе та здасть видання російською мовою, нададуть знижку 10% на покупку книг. Збір триватиме до 31 серпня у книгарні "Сяйво книги". Адреса: Велика Васильківська, 6.        

У Києві проведуть тиждень навчань із мінної безпеки для дорослих і дітей.          

Чернігівщина

Волонтерська організація Repair Together влаштувала рейв-прибирання у зруйнованому клубі села Ягідне на Чернігівщині. Привезли діджеїв, і десятки волонтерів під техно розбирали уламки. Ягідне сильно постраждало під час окупації — саме там росіяни тижнями тримали людей у страшній тисняві в школі.

Сьогодні росіяни зі ствольної артилерії двічі обстріляли Новгород-Сіверську громаду на Чернігівщині.                     

Донеччина і Луганщина

У Маріуполі окупанти влаштували "дитяче "свято" на руїнах парку "Веселка". А діти малювали синьо-жовті серця. Україну в їхніх серцях не вбити!

росія вбиває цивільних! За 23 липня росіяни вбили 2 мирних жителів Донеччини: в Авдіївці та в Торецьку. Ще 2 людини отримали поранення.

На Луганщині упродовж 23 липня окупанти завдали чотири ракетні та один авіаудар. Поблизу Лисичанська під смертельний вогонь потрапив ОМОН із Сахаліна, у Кадіївці зруйновано казарму з військовими, — розповів Сергій Гайдай.

Ще дві школи зруйновано внаслідок сьогоднішніх обстрілів у Донецькій області  — у Костянтинівці та Бахмуті, — повідомляє голова ОВА Павло Кириленко. Крім того, у Нововодмитрівці від вогню постраждав дитячий садок.  На околицях Курахового зруйновано приватний будинок.

Не припиняються обстріли Сіверська, Мар'їнки та Красногорівки  — пошкоджено приватні будинки та господарські об'єкти. Про постраждалих інформація наразі не надходила.

ЗСУ накрили орків у місті Красний Луч Луганської області. Цієї ночі за допомогою HIMARS було знищено командний пункт одного великого військового підрозділу окупантів. Він був у готелі. За попередньою інформацією, 100 окупантів уже відправили на концерт Кобзона.

А ще на Луганщині російські окупанти заявили про удар ЗСУ по Хрустальному: знищено до сотні загарбників.

Грабіжники і мародери. У Маріуполі росіяни демонтували та вивезли фонтан з Театрального скверу. До речі, це той самий фонтан, під струменями якого перед початком своєї каденції бігав президент Зеленський.

Харківщина

Ворог завдавав ударів по Харківському, Богогодухівському, Чугуївському, Лозівському, Ізюмському районах. Пошкоджені будинки, горіли господарчі споруди. Одна людина постраждала.

Українських підприємців, які залишилися у тимчасово загарбаному Вовчанську, рашисти змушують працювати на потреби рф. У тих, хто не погоджується на це, відбирають бізнес. 

На якийсь час харків'янам краще уникати ранкових поїздок у наземному транспорті через обстріли. Таку рекомендацію оприлюднив мер Харкова Ігор Терехов. "Побудуйте свій графік пересування містом таким чином, щоб мінімізувати ранкові поїздки в наземному транспорті. Найчастіше користуйтеся метрополітеномсьогодні це найбезпечніший спосіб пересування. Якщо вам потрібні продукти чи інша допомога, працюють наші управління соцзахисту та волонтерські організації. Ви завжди можете туди звернутися і вам допоможуть", — радить Терехов у себе в телеграм-каналі.

Дніпропетровщина

"Вчора ввечері росіяни із ствольної артилерії обстріляли село Мар'янське, що у Криворізькому районі. Без жертв та без руйнувань.", — повідомив голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук.

У Дніпрі відновлюватимуть пошкоджений через ракетний удар водогін, жителям радять зробити запаси води.

Запоріжжя

Росіяни ігнорують прохання України про відкриття зеленого коридору для евакуації всіх охочих із Мелітополя, — повідомив мер Мелітополя Іван Федоров. "У колоні на виїзд із тимчасово окупованих територій — понад 1200 авто. Більшість людей ночують на узбіччі дороги вже 5 діб. У літню спеку, без житла та нормальної їжі, без доступу до лікарні та "швидкої допомоги". За останні 2 дні через такі нелюдські умови померло 4 особи", — повідомив він.

ГУР просить мешканців окупованого Енергодару та прилеглих територій повідомити про точне розташування пунктів дислокації та адреси проживання окупаційних військ, а також осіб, які "співчувають" окупантам, та інших прибічників окупаційної влади. Контактний номер: +380963101126

А голова Нікопольської районної військової адміністрації Євген Євтушенко пропонує місцевим мешканцям за 100 доларів затримувати підозрілих осіб, які працюють на окупантів. 

Мелітополь

Зранку в тимчасово окупованому Мелітополі гучно. Мер Мелітополя Іван Федоров підтвердив "прильоти" по інфраструктурі окупантів. Зокрема, лунали вибухи на аеродромі Мелітополя. Крім того, було пошкоджено залізничну інфраструктуру в Мелітопольському районі, яка використовувалася окупантами для перевезення військової техніки та особового складу у напрямку Василівка та Токмак.

Херсонщина

Окупанти захопили редакцію газети "Чорноморець" у Скадовську та запустили пропагандистське видання.

А в Новій Каховці сьогодні знову вибухи. Російські окупанти, звісно, почнуть розповідати про детонацію "селітри" або вигадувати інші пояснення. Наразі точної інформації про втрати ворога немає.

Окупаційна "влада" Херсонської області прокоментувала ранкові прильоти по Новій Каховці. Заявляється, що під обстріл потрапили район Каховської ГЕС та міст через Інгулець у Дар'ївці. Цей міст уже потрапляв під удар ЗСУ. Зараз, як стверджує російська "адміністрація", частину ракет Himars було "збито", але інші потрапили в ціль. "Рух з переправи не порушено", — заявив "заступник голови адміністрації" Кирило Стремоусов.

З 14 директорів новокаховських шкіл лише один погодився співпрацювати з окупантами.

До цього його тримали "в підвалі" 17 днів. Про це розповів міський голова Нової Каховки Володимир Коваленко в інтерв'ю виданню "Главком". Так званий голова "Каховської військової адміністрації" леонтьєв намагається залякуваннями змусити освітян та комунальників співпрацювати з окупантами. Для освітян, які відмовилися від таких "пропозицій", на думку Коваленка, існує єдиний шлях — виїзд на підконтрольну територію України.

Українські військові знищили російську батарею ЗРК С-300, розташовану на Херсонщині. Також під вогневий контроль узяли кілька об'єктів транспортної інфраструктури, — повідомили в ОК "Південь".

Миколаївщина

Увечері в суботу росіяни випустили чотири крилаті ракети "Калібр" по Миколаєву, — повідомляє Оперативне командування "Південь". Внаслідок удару спалахнула пожежа, повністю зруйновано навчальний заклад та кілька домоволодінь, пошкоджено приватні будинки.

Під завалами опинився місцевий мешканець, йому допомогли вибратися сусіди. Інформація щодо точної кількості постраждалих уточнюється. Триває фіксація руйнувань. Наразі відомо, що повністю знищено кілька автомобілів, вибуховою хвилею винесло скло у багатоквартирних будинках.

Сьогоднішній ранок теж не приніс тиші миколаївцям. У Миколаєві близько четвертої ранку сталося кілька потужних вибухів,- повідомив мер міста Олександр Сєнкевич.

Під час ранкового удару по Миколаєву зруйновано складське приміщення, — повідомив губернатор Віталій Кім.

З'явились фото наслідків обстрілів Миколаєва. Через ранковий обстріл міста поранено п'ятьох осіб, серед них — підліток. Одна зі шкіл міста зруйнована практично вщент. Чимало будівель пошкоджені вогнем та ударною хвилею, — повідомив мер Миколаєва Олександр Сєнкевич.

Одещина 

Адміністрація морських портів (АМПУ) повідомила, що розпочала підготовку морських портів "Одеса", "Південний" і "Чорноморськ" до відновлення їх роботи. У портах формуватимуть каравани для заходу й виходу суден із зерном. 

Хмельниччина

Зранку вибухи чутно і на Хмельниччині. Очільник Хмельницької області Гамалій підтвердив вибухи та заявив, що працює ППО.

Над Хмельницькою областю збили три крилаті ракети типу "Калібр", запущені з акваторії Чорного моря, — повідомили в Командуванні Повітряних сил. Слава ППО!

"Сьогодні наша ППО спрацювала на "відмінно", маємо чи не вперше 100% результат. Вранці була ракетна атака з акваторії Чорного моря — чотири ракети "Калібр" полетіли в бік Хмельницької області. Ми повідомляли раніше, що три ракети знищені, а вже за уточненою інформацією — маємо чотири збиті крилаті ракети",  — повідомив речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі телемарафону.

Вінниччина 

Гвардійці з Вінниччини показали, хто їм допомагає нести службу. Фото опублікувало Західне територіальне управління Національної гвардії України. "Калинівські гвардійці мають нового бойового побратима на Луганщині. Хлопці кажуть, що цуценята до них приходять регулярно. Відчувають, що українські військові — це їхній захист", — підписані фото.

9
2163

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: