fbpx
Сьогодні
09:52 21 Лип 2022

Польські палеонтологи назвали на честь Зеленського новий вид давніх морських істот

Фото: Лондонське королівське товариство з розвитку знань про природу

Польські палеонтологи назвали на честь президента України Володимира Зеленського виявлений в Африці новий вид морської лілії віком 150 мільйонів років

Про це йде мова в статті в науковому журналі Royal Society Open Science.

Як зазначили у виданні, тварина отримала назву Ausichicrinites zelenskyyi "на честь шостого та чинного президента України Володимира Олександровича Зеленського за мужність і відвагу, виявлені у захисті вільної України".

Викопні рештки виявили в Ефіопії. Це перший представник голкошкірих юрського періоду, якого знайшли на африканському континенті.

Рештки добре збереглися: знайдена істота мала 10 довгих рук і гострі кігті, схожі на щупальця, щоб хапатися за морське дно.

Викопаний в Африці новий вид морської лілії Ausichicrinites zelenskyyi

Викопаний в Африці новий вид морської лілії Ausichicrinites zelenskyyi
Фото: Royal Society Open Science

Скам'янілість також має ознаки старої травми. Тварина пережила напад (ймовірно, невдалу спробу поїдання якимось хижаком) і втратила одну з десяти рук.

Сучасні голкошкірі відомі здатністю до регенерації і можуть швидко та повністю відновити втрачені кінцівки. Ausichicrinites zelenskyyi демонструє ознаки відростання пошкодженої руки і є першим прикладом регенерації, задокументованої у викопної морській лілії.

Ausichicrinites zelenskyyi належить до підгрупи голкошкірих, у яких немає живих родичів.

Морські лілії — клас безхребетних тварин типу голкошкірих. Зустрічаються в усіх регіонах світового океану включно з арктичними та антарктичними водами.

Розміри істот коливаються від кількох сантиметрів до 2,5 метрів. Відомі з нижнього ордовику, найбільшого розквіту досягали у середньому палеозої. Живуть виключно в солоній воді.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: