fbpx
Сьогодні
Що відбувається 12:06 20 Лип 2022

Хроніка подій: 147 день оборони України від російської агресії

English version here

Фото: ГУ ДСНС України в Одеській області

Сьогодні 20 липня і вже 147 днів триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

147 день війни

Україні потрібно близько 50 РСЗВ HIMARS, щоб зупинити війська рф, а сотня систем допоможе ЗСУ провести ефективний контрнаступ. З такою заявою виступив міністр оборони Олексій Резніков під час дискусії Atlantic Council. Для ефективного контрнаступу, за підрахунками Резнікова, Україні необхідно близько 100 пускових установок HIMARS, а також додаткові БТР, БМП та розвідувальні безпілотники.

Нині в Україні 13 "Хаймарсів", які відпрацьовують на всі 100%. І не тільки HIMARS, а й вся вже зараз наявна у ЗСУ зброя.

Генштаб повідомляє: українська авіація та ракетно-артилерійські підрозділи продовжують успішне виконання вогневих завдань по командних пунктах і базах логістичного забезпечення ворога. В результаті — в підрозділах противника відзначається нестача боєприпасів, харчових продуктів та води. 

Росіяни після влучань по їхніх складах в істериці стріляють тим, що залишилось, — зазначає Сергій Хлань. Багато російських систем залпового вогню було знищено в Новій Каховці. Тоді детонували зокрема й "Смерчі".

"Тому, наприклад, Миколаїв рф обстрілюють з С-300, що насправді є протиповітряними ракетами. Б'ють в агонії, від безсилля. Від злості, що ЗСУ послідовно знищує тили на Херсонщині".

В ОК "Південь" розповіли про нові втрати окупантів на півдні України. 19 липня "друга армія світу" втратила 41 окупанта, 1 літак Су-35, 1 безпілотник, 3 одиниці РСЗВ "Град", 3 гаубиці "Мста-Б" та 1 "Гвоздику", 1 автомобіль зв'язку. Також наші військові відмінусували ще 1 польовий артилерійський склад у Брускинському районі.

147 день війни

На Херсонщині ЗСУ знищили надсучасну російську станцію радіолокації 48Я6-К1 "Подлёт". Найцікавіше те, що знищили її в Херсонській області, більш ніж за 100 км від позицій, які зараз займають ЗСУ.

Росіяни всіма силами намагаються закріпитися та оборонятися. "Та ворог не знає, що на нього в нашому краю тільки смерть чекає!".

Українські військові знищили близько 11 тисяч окупантів під час битв за Лисичанськ та Сєвєродонецьк Луганської області, — такі цифри навів міністр оборони України Олексій Резніков.

Загалом з початку повномасштабного вторгнення, воїнами ЗСУ перетворено на гумус 38 750 окупантів.

Міноборони просить не називати види озброєння, з якого ЗСУ вражають окупантів. Про це заявила заступниця міністра оборони Ганна Маляр: "Для цивільних осіб під час війни головне інформаційне правило — про військові дії, їхній хід, наслідки, результати першими говорять військові. Ту інформацію, яка цивільним здається не дуже цінною або очевидною, насправді використовує ворог. Не треба називати види зброї, з якої ЗСУ влучає у ворожі цілі. Ми можемо це обговорювати, якщо про це повідомив Генштаб".

 Перемовини України з росією

"Хлібні перемовини": з метою розблокування українських чорноморських портів можуть бути створені два координаційні центри, в Одесі та Стамбулі, з представниками всіх країн. Про це повідомляє Financial Times з посиланням на джерела, знайомі з ходом перемовин.

Наразі триває деталізація та фінальне узгодження домовленостей між Україною, ООН, Туреччиною та рф щодо розблокування чорноморських портів за підсумками зустрічі в Стамбулі 13 липня. Головні розбіжності залишаються щодо того, як забезпечити безпеку портів і суден для вивезення заблокованого в Україні зерна визначеними коридорами. 

Вранці голова МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що росія та Україна за допомогою міжнародних посередників майже досягли угоди про розблокування українських портів для експорту зерна.

Трофеї ЗСУ

Це — рашистський ударний БПЛА 'Ласточка-2М", на випробування був поставлений тільки в 2021 році, а вже — наш трофей.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

Буде більше HIMARS! США анонсували новий пакет військової допомоги Україні. Про це оголосять у найближчі кілька днів, заявив речник Ради з нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі. До цього (вже 16-го) пакету увійдуть мобільні РСЗВ HIMARS, снаряди для реактивних систем залпового вогню, а також артилерійські боєприпаси.

Ввечері стало відомо, що Україні загалом нададуть понад 20 HIMARS, 12 із них — уже в країні. Про це повідомив голова об'єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі.

147 день війни

Франція відправила в Україну 6 самохідних артилерійських установок Caesar. Про це заявила глава МЗС Франції Катрін Колона. "На національному рівні Франція повністю бере участь у допомозі Україні, навіть якщо ми менше за інших підкреслюємо те, що робимо. Ми вирішили не повідомляти про весь наш військовий внесок і залишити цю інформацію для наших партнерів", — підкреслила вона.

США вкладуть 100 мільйонів доларів у підтримку українських фермерів, — пише CNN. Кошти підуть на забезпечення фермерських господарств важливими товарами — насінням, добривами, обладнанням та пестицидами. Ініціатива також включає фінансування фермерів, які зіштовхнулися зі зростанням цін за зменшення доходів. У планах також — зміцнити українську інфраструктуру та можливість експортувати сільськогосподарську продукцію. Ключова мета програми — пом'якшити наслідки глобальної продовольчої кризи, спричиненої війною росії проти України.

​​США нададуть Україні ще чотири ракетні системи залпового вогню HIMARS в рамках нової військової допомоги. Про це заявив голова Пентагону Остін Ллойд на зустрічі міністрів оборони "Рамштайн-4". Нагадаємо, що сьогодні відбуваються переговори "Рамштайн-4" в онлайн форматі.

І сьогодні ж головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний обговорив із головнокомандувачем Об'єднаних збройних сил НАТО та США в Європі Крістофером Каволі взаємодію українських та натовських офіцерів на рівні штабів. Про телефонну розмову з Каволі головнокомандувач повідомив у своєму ТГ-каналі.

Сьогодні в Україну прибули міністр закордонних справ Чехії Ян Липавський та голова МЗС Австрії Олександр Шалленберг. Про це вони повідомили у Twitter. "Жахливо бачити, що жорстока агресивна війна росії зробила з цією прекрасною країною та її народом", — написав Шалленберг.

Україна отримає рекордний транш безповоротної допомоги на $4,5 млрд. Кабмін схвалив залучення гранту в 4,5 млрд доларів від Міжнародного банку реконструкції та розвитку та Міжнародної асоціації розвитку. Про це свідчить розпорядження від 19 липня 2022 р. №613-р. Безповоротну підтримку спрямовано на фінансування проєкту "Підтримка державних витрат для забезпечення сталого державного управління в Україні".

США та союзники починають вивчати можливість навчання українських пілотів, щоб допомогти Києву створити оновлені ВПС країни, — пише Reuters. Як повідомив начальник штабу ВПС США генерал Чарльз Браун, йдеться про довгостроковий план створення повітряних сил, які знадобляться Україні у майбутньому.

"Йдеться про вирішальний етап конфлікту. Тому наша колективна підтримка України має життєву важливість, має бути невідкладною. росія думає, що може протриматися довше за Україну, протриматися довше за нас. Але це лише найнедавніший із прорахунків росії", — сказав міністр оборони США Ллойд Остін.

Литва передасть Україні військову допомогу бронетранспортери М-113 та М-577, а також організує для українських військових курси навчання, — повідомило Міноборони республіки.

Олена Зеленська закликала Конгрес США надати Україні зброю. "Я прошу зброї. Не для того, щоб вести війну на чужій землі, а щоб захистити наш будинок і право прокинутися живим у цьому будинку", — сказала дружина українського президента, виступаючи у Конгресі. "Допоможіть нам зупинити цей терор проти українців, і це буде наша велика спільна перемога в ім'я життя, свободи та прагнення до щастя", — додала вона.

Одеські рятувальники зненацька отримали гуманітарну допомогу. Представник добровільної пожежної охорони Кайзерслаутерн (Німеччина) Себастьян Матіас Грегор Рех подарував їм 50 протипожежних шоломів.

Допомога біженцям і внутрішнім переселенцям

147 день війни

Скульптуру "Ненаситний путін" виставили на аукціоні в Дюссельдорфі. Гроші планують переказати на користь українських біженців. Фігура російського президента намагається проковтнути мапу України з написом "Вдавися!". Автор скульптури — художник Жак Тіллі. Раніше цю скульптуру-карикатуру показували в Дюссельдорфі та Берліні. У Берліні вона певний час перебувала біля Бранденбурзьких воріт, неподалік від посольства рф. 

Новини від партнерів

США не визнають входження будь-яких районів України до складу рф і запровадять нові санкції проти москви, якщо це станеться. Таку заяву зробив координатор Ради національної безпеки зі стратегічних комунікацій у Білому домі Джон Кірбі на брифінгу.

"Модель економічного успіху Німеччини минулих десятиліть базувалася на імпорті дешевих енергоресурсів: нафти й газу з росії. Того, хто це критикував, негайно затюкували", — пише оглядач DW Генрік Беме. "Новітня німецька політика значною мірою сама винна в ситуації, в якій опинилася країна. Швидко помилки минулих років виправити не вдасться. Це буде холодна зима", — вважає він.

Не тільки Німеччина, а весь Євросоюз готується вперше провести зиму без російського газу. Про це заявив єврокомісар з питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретон. Для цього члени ЄС можуть продовжити термін роботи своїх атомних та вугільних електростанцій.

"Північний потік-2" не сертифікований і не може експлуатуватися за жодних обставин, — заявила глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. Вона також додала, що турбіна "Північного потоку-1" поки що в дорозі та повернеться до росії вчасно, 24 липня. "росія не має приводу не відновлювати постачання газу трубопроводом", — додала Урсула фон дер Ляєн.

Українці отримали премію Dissident Human Rights Award за хоробрість у відстоюванні прав людини. Напередодні нагороду в Меморіалі пам'яті жертв комунізму у Вашингтоні вручили Олені Зеленській, яка й привезе її до України. З 2015 року премію отримують активісти та дисиденти за виборювання прав та свобод людини. Цьогоріч її присудили всьому українському народові за нескореність.

У квітні парламент Латвії підтримав у другому, остаточному читанні запропоновані мін'юстом поправки до законодавства, що дозволяють позбавляти громадянства осіб, які підтримують воєнні злочини та агресивні війни. Президент Латвії Егілс Левітс підтримав ініціативу позбавлення громадянства тих жителів, які підтримують повномасштабне вторгнення росії проти України.

Міжнародний кримінальний суд готується пред'явити росії звинувачення у злочинах в Україні вже цієї зими. Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на джерела.

​Відомою фразою з фільму "Термінатор" "Hasta la vista, baby!" Борис Джонсон попрощався з колегами в парламенті під час свого останнього виступу в ролі прем'єр-міністра Великої Британії. Нового очільника уряду та лідера консерваторів оголосять 5 вересня, після того, як британський парламент повернеться з канікул.

А у фінал гонки за крісло прем'єр-міністра Великобританії вийшли ексканцлер Казначейства Ріші Сунак та глава МЗС Ліз Трасс. Вони набрали 137 та 113 голосів відповідно. Хто з них обійме пост Джонсона і стане лідером Консервативної партії, ми теж дізнаємося 5 вересня.

Що там на росії?

Компанія Henley & Partners, яка ранжує паспорти країн світу зі свободи переміщення без візи, визначила, що російський паспорт опустився на 50-те місце. Тепер російський паспорт розташований у рейтингу між паспортами Палау та Боснії. А ось паспорт Гондурасу опинився на 40-му місці.

лавров заявив, що "географічні завдання спецоперації змінилися, тепер це не лише "днр" та "лнр", а й низка інших територій". Півметра під землею — ваша територія!

"Системи HIMARS пояснять лаврову нову географію", — відреагував на закиди російського міністра Подоляк.

Санкціями по агресору!

США внесли рф до списку країн-посібників торгівлі людьми.

Польща просуває в ЄС санкції проти російського газу, нафтопровідної нафти та ІТ-компаній. Польща під час обговорень щодо наступних санкцій ЄС проти рф висловлюється за розширення їх на російський газ та решту нафти, повідомляє ЄП. У польській дипломатії висловлюють думку, що газове ембарго варто обговорювати до того, як росія сама зупинить постачання газу до Європи, що може статися у найближчі тижні.

Ліван не дозволив російським судам розвантажити крадене з України зерно, — дізналося ГУР МО. Суховантажам "Матрос Кошка" та "Матрос Пожинич" із краденою сільгосппродукцією на борту довелося йти до Сирії. Звідти українське зерно планують розвозити до інших країн Близького Сходу.

В ЄС затвердили сьомий пакет санкцій, до якого увійшла заборона на золото з росії. Також передбачаються нові заходи експортного контролю та заморожування активів "Сбербанку", заявив постійний представник Литви Раймундас Каробліс. Крім цього, обмеження торкнулися понад 50 фізичних та юридичних осіб.

Життя з урахуванням бойових дій

Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт №7464, за яким пропонується надавати відпустку для догляду за дитиною не лише жінкам, а й чоловікам, у разі якщо обоє є військовослужбовцями, на рівних умовах у мирний час та в особливий період чи воєнний стан. Як зазначається, прийняття даного законопроєкту забезпечить рівні можливості військовослужбовців — матері та батька на догляд за дитиною та поєднання військової служби із сімейними обов'язками.

Сьогодні у Патрона, нашого улюбленого чотирилапого розмінувальника, день народження. Дивіться, який красивий тортик підготували для нього у ДСНС!

Дефолту в Україні на буде. Міжнародні кредитори погодилися відстрочити виплату заборгованості Києва з єврооблігацій. У заяві, яку цитує Reuters, вони погодилися продовжити дедлайн до кінця 2023 року з можливим продовженням ще на один рік.

Навчальний рік розпочнеться з 1 вересня у очному режимі там, де це можливо, заявив прем'єр Денис Шмигаль. Для цього навчальний заклад повинен мати укриття з усім необхідним. Нині в Україні лише 11% навчальних закладів мають власні споруди цивільного захисту. Загалом до офлайн-занять зараз готові лише 23% навчальних закладів.

Київ і область

147 день війни

У Деснянському районі Києва проходить фотовиставка "Маріуполь: Мистецтво vs Війна", присвячена історії міста-героя Маріуполя та його мешканцям. Відвідувачі можуть побачити п'ять експозицій маріупольських фотографів.

Київська міська державна адміністрація повідомляє: відсьогодні тимчасово закриють вестибюлі двох станцій метро: вихід зі станції "Академмістечко" у напрямку Троїцького ринку та вихід зі станції  "Дарниця" у напрямку "Лівобережної". Обмеження застосовуються з міркувань безпеки. На період воєнного стану режим роботи станцій визначають правоохоронні органи. Про відновлення роботи вестибюлів буде повідомлено додатково.

Піротехніки обстежили всі деокуповані населені пункти Київської області на наявність вибухонебезпечних предметів. Вони знешкодили більше 50 тисяч вибухівок.

У Великій Димерці на Київщині господиня висадила капусту просто в засипаний землею корпус спаленого російського танка. Фото: Людмила Нішенко.

Неподалік Чернігова у Новоселівці завершують встановлення модульного містечка для людей, які втратили житло під час бойових дій. Зараз там збирають меблі, встановлюють сантехніку та проводять воду. Загалом у містечку планують розселити 350 людей.

Чернігівщина 

Окупанти вчинили три обстріли Новгород-Сіверського та Чернігівського районів — без жертв, інформація про руйнування уточнюється.

Донеччина і Луганщина

У Маріуполі не буде опалювального сезону: росіяни знищили всю інфраструктуру в місті. Так звана "влада" не проводить жодної підготовки до зими, тож восени очікується нова хвиля маріупольців, які виїжджатимуть на підконтрольну Україні територію. Для допомоги мешканцям міста, що евакуювалися, продовжують відкривати нові центри "ЯМаріуполь": вже відкрито 10 таких, ще 4 — у планах.  

Після 22:00 19 липня росіяни декілька разів із РСЗВ "Град" били по Білогорівці. Попри щільний артилерійський та ракетний тиск, наші Збройні сили утримують свої позиції.

Окупанти націлені на штурм Бахмута, тому й влаштовують терор в населених пунктах, розташованих на підступах до цього міста, — говорить Сергій Гайдай, голова Луганської ОВА.

На межі областей за минулу добу росіяни завдали сім ракетних ударів, три мінометних обстріли, проведені дві атаки із застосуванням ствольної артилерії та ще дві — за підтримки реактивної. 

За даними Павла Кириленка, голови Донецької ОВА, за 19 липня росіяни вбили 5 мирних жителів Донеччини: 2 у Краснопіллі, 1 у Краматорську, 1 у Соледарі та 1 в Авдіївці. Ще 16 людей отримали поранення. Наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

Поліція області зафіксувала 26 влучень російських снарядів — всі у житловий сектор! Окупанти обстріляли мирне населення ракетами та артилерією. Розбито 56 цивільних об'єктів в 15 населених пунктах. 

СБУ знешкодила російську агентуру, яка корегувала ракетні удари по Бахмуту. Для комунікації з російськими "кураторами" агенти використовували спеціально створені Телеграм-канали. У зловмисників вилучено засоби зв'язку з доказами злочинних дій,  а в одного — автомат АК-74.

Харківщина

9:35 — рашисти завдали удару по одному з районів Харкова. За попередньою інформацією, є постраждалі. Дані уточнюються, — повідомив голова ОВА Олег Синєгубов.

UPD: є загиблі, серед них дитина. "На жаль, внаслідок вранішніх обстрілів окупантами Салтівського району міста загинули три людини — з них хлопчик 13 років, чоловік та жінка. Жінка 72 років отримала поранення", — повідомив Синєгубов.

Харків після обстрілу 20 липня. Батько 13-річного хлопця читає молитву на місці його загибелі. Люди, що загинули, просто стояли біля зупинки громадського транспорту. Окупанти знову вдарили по мирному населенню. Це черговий жахливий терор росіян!

Стан 15-річної дівчини, пораненої під час обстрілу Харкова 20 липня, оцінюють як тяжкий, — повідомили у Харківській ОВА.

Сумщина

За вчора росіяни здійснили 9 обстрілів прикордонних територій та населених пунктів Сумської області з різних видів озброєння − близько 78 приходів. Обстрілювали території Білопільської, Новослобідської, Хотіньської, Есманьської територіальних громад.

Ворог випустив 6 ракет в напрямку Миколаївської сільської територіальної громади. Внаслідок обстрілу травмовані 2 цивільні особи та пошкоджене приватне господарство.

А ранок почався з обстрілів у Шосткинському районі. З 8 ранку росіяни почали гатити (попередньо з мінометів) по наших територіях. Подробиці — згодом, — повідомляє Живицький.

Також 20 липня близько 12:00 зі ствольної артилерії армія рф обстріляла територію Есманьської громади. Пошкоджені церква, лінії електропередач, сільський громадський туалет, — повідомляє Дмитро Живицький, голова Сумської ОВА.

Внаслідок обстрілу села Яструбине (Сумський район) 19 липня пошкоджено будинок, двоє місцевих поранено. Одна людина знаходиться в реанімації, — передає Суспільне. По території села армія рф випустила 6 ракет класу "повітря-земля".

Є й хороші новини: компанія Rolls-Royce відбудує амбулаторію в селі Хухра на Сумщині, будівлю в березні зруйнував російський снаряд. Про це повідомляє пресслужба МОЗ у Facebook.

Дніпропетровщина 

Новий удар загарбників по Нікопольському району. Після обстрілу житлового кварталу з "Градів", двоє людей загинули, дев'ятеро —  поранені. Шестеро постраждалих у лікарні, серед них четверо дітей, — повідомляє Валентин Резніченко, Дніпропетровська ОДА. Найменшому пораненому всього три роки! Це дитина, яка спала вдома, коли російські відморозки вдарили по ній з "Градів". 

Руйнування Дніпропетровщина

Обстрілом вщент зруйновані 3 приватні будинки, з десяток — пошкоджені. Рятувальники продовжують розбирати завали та з'ясовувати масштаби руйнувань. По місту розкидані боєприпаси, які не здетонували. Працюють піротехніки.

Жителям Нікополя через обстріли пропонують переїхати вглиб району, — повідомив голова РВА Євген Євтушенко. Тимчасове житло готові надати для ста людей, телефон "гарячої лінії": 098 601 2561.

Російська армія 20 липня обстріляла Зеленодольськ зі ствольної артилерії, влучили у паркову зону міста. Загиблих і поранених серед мирного населення немає.

Запоріжжя

Внаслідок обстрілу Гуляй-Поля Запорізької області, за попередньою інформацією, є загиблі. Про це повідомила обласна адміністрація у своєму тг-каналі. Також повідомляється, що пошкоджено будинки виконкому, міськради, культурно-спортивного комплексу, пошти та приватні будинки.

У Василівці на блокпосту окупанти тримають близько 800 машин із біженцями. Мешканці Мелітополя, Херсона та інших окупованих територій зараз чекають на свою чергу на виїзд. На блокпосту зібралося як ніколи багато машин. На 9 ранку було сформовано 95 колон по 8 автомобілів у кожній, розповідають мелітопольці. Скільки доведеться жити на АЗС і спати в машині, можна лише здогадуватись, адже тільки від російських військових залежить скільки автомобілів вони пропустять. Кілька днів тому пропустили лише 4 колони.

У Запорізькій області комбайн наїхав на протитанкову міну: почалася пожежа, водія та його помічника госпіталізували. НП сталася поряд із лінією фронту — у селі Новопавлівка Пологівського району. Рятувальникам вдалося оперативно загасити пожежу та врятувати від вогню 20 гектарів урожаю.

Збройні сили України вдарили по скупченню російських окупантів в Енергодарі. Як натякнули в Центрі стратегічних комунікацій ЗСУ, по військовій базі рашистів біля Запорізької АЕС з ювелірною точністю вдарили із західного озброєння. Це стало відповіддю на обстріл мирного Нікополя, який перебуває по той бік Дніпра від Енергодара.

Тепер окупанти, побоюючись обстрілів з боку ЗСУ, хочуть ховати свої озброєння біля енергоблоків Запорізької АЕС, — повідомляє "Енергоатом". Військові рф вимагають від адміністрації АЕС надати їм доступ до машинних залів станції, щоб розмістити там танки, вантажівки та БК.

Херсонщина

Мер Нової Каховки Володимир Коваленко разом із першим заступником Олегом Тарабакою вчора залишив своє місто та прибув до Запоріжжя. "З початку війни, 24 лютого, майже п'ять місяців ми продовжували виконувати свої обов'язки. На сьогодні стає неможливо працювати через постійний тиск військових рф. Тому ми змушені виїхати на підконтрольну ЗСУ територію та працюватимемо дистанційно", — розповів Суспільному Коваленко.

Ключовим фактором у результаті бойових дій на Херсонщині стане контроль над переправами через Дніпро, вважає розвідка Британії. У новому її зведенні зазначено, що вчора "влада" окупованого росією Херсона повідомила, що українські сили завдали удару по Антонівському мосту через Дніпро. "Вельми ймовірно, що міст можна використовувати, але це ключова вразливість для російських сил", — вважають у Міноборони Британії. Антонівський міст — це один із двох пунктів перетину Дніпра, за якими росія може постачати або відводити свої війська на території, яку вона окупувала на захід від річки.

Сьогодні окупаційна "влада" Херсона заявляє про новий обстріл Антонівського мосту в Херсоні. За даними "адміністрації області", по мосту випустили 12 ракет із системи HIMARS. Як повідомляється, частину ракет було "перехоплено", але пошкодження є.

Антонівський міст у Херсоні, який обстрілюється другий день поспіль, буде закритий для руху, повідомив "заступник голови Херсонської адміністрації" стремоусов. "Ми знайдемо інші шляхи переходу до Херсона", — заявляє колаборант.

Пропаганда росії у Новій Каховці відзняла ролик про роздачу паспортів рф — туди прийшли 5-6 людей, яких ніколи не бачили раніше. Є впевненість, що це "гастролери" з окупованого Криму.

"Головного залізничника Херсонщини" підозрюють у колабораціонізмі. За даними обласної прокуратури, чиновник зрадив батьківщину за посаду так званого директора "унитарного предприятия "Херсонская железная дорога".

Окупаційна влада агітує представників херсонських ОСББ до співпраці. Вимагає перереєстрацію у новому реєстрі, відкрити рахунки у російських банках та оформитися у так званій "податковій".

Надвечір стався мінус ще один польовий артилерійський склад окупантів в районі Дослідного на Херсонщині, — повідомляє ОК "Південь".

Миколаївщина 

Миколаїв планують протягом тижня-двох закрити на 1-2 дні для "відпрацювання адрес", — заявив голова області Віталій Кім. Він повідомив, що вчора в ОДА прийшли "18 листів про зрадників та колаборантів".

Одещина 

147 день війни

У порту Рені Одеської області нічна пожежа. Сталася розгерметизація цистерни автомобільного бензовозу. Фото опублікувала ДСНС. За її даними, в Ренійському порту спалахнули три автоцистерни з пально-мастильними матеріалами. О 22:48 пожежу на площі 600 кв. м було ліквідовано. Тяжко постраждав 44-річний працівник порту: у нього опіки 95% тіла. Його госпіталізували до реанімаційного відділення місцевої лікарні. 

О 23:20 на місці пожежі в порту Рені біля автоцистерни, що згоріла, виявлено тіло загиблого чоловіка, — повідомили в ДСНС.

А приліт був в іншому місці. Одеська ОДА підтвердила ракетний удар по одному із населених пунктів. Повідомляється, що внаслідок влучення ракети сталося загоряння сміття та старого складського приміщення. ДСНС ліквідувала пожежу. Жертв та постраждалих немає.

Ще одну російську ракету збили сили ППО.

Спецпризначенці виконують інженерні роботи на Зміїному. Проведено дослідження, рекогносцирування території та підземних укріплень, розмінування, — повідомили в ГУР. Захисники вилучили ворожі системи наведення та керування, БПЛА "Орлан-10", системи ПЗРК, гранатомети, вогнемети, стрілецьке озброєння, журнали ведення бойових дій, особисті документи військових рф, електронні носії інформації.

Тепер там встановлено прапор України, а також з острова евакуйовано українського кота, який прожив кілька місяців в окупації.

Мер Одеси Труханов оголосив про припинення взаємодії зі Всесвітнім клубом одеситів. Це пов'язано з тим, що у Всесвітньому клубі одеситів присудили премію за перемогу у літературному конкурсі російським письменникам. Йдеться про підбиття підсумків Одеської міжнародної літературної премії імені Ісаака Бабеля, де російські письменники були як включені до складу журі, так і удостоєні дипломів. Серед них, зокрема, є ті, хто дозволяв собі неоднозначні висловлювання на адресу України, а також співпрацював із росЗМІ, які відкрито підтримують дії росії.

А в самій Одесі присвятили графіті британському прем'єру Борису Джонсону. На малюнку зображений кіт в костюмі з зачіскою, схожою на зачіску Джонсона, та фірмовим жестом керівника британського уряду — піднятими догори великими пальцями.

Вінниччина 

Іноземна делегація у Вінниці

Вінницю відвідала іноземна делегація, до якої входили посли 16 країн Європейського Союзу та Ізраїлю і Швейцарії. Вони приїхали до міста, аби на власні очі побачити наслідки жахливого теракту, який стався 14 липня. Представники іноземних країн зустрілися з керівниками міста та області, обговорили шляхи усунення наслідків руйнувань після терористичного акту російського агресора.

Захід України

Микола Тищенко більше не очолює закарпатський осередок "Слуги Народу". Голова Політичної партії "Слуга Народу" Олена Шуляк своїм розпорядженням достроково припинила повноваження голови Закарпатської обласної організації партії Миколи Тищенка з 19 липня.

147 день війни

Українка із Закарпаття зірвала джекпот у казино Parimatch. Але замість покупки квартир і машин жінка віддала виграш на допомогу захисникам України. На ці кошти вже шиють 10 000 комплектів військової форми для прикордонників.

1
444

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: