fbpx
Сьогодні
08:59 25 Чер 2022

Нічні обстріли України: російські загарбники масовано запустили ракети з території Білорусі

Фото: Ілюстративне

У ніч проти 25 червня у Білорусі зафіксували масові запуски ракет російськими Військово-повітряними силами у сторону України

Про це повідомляє моніторингова група "Беларускі Гаюн", яка аналізувала записи переговорів російських пілотів, пише Громадське.

Як зазначили у групі, перший запуск був приблизно о 3:45 з повітря. Імовірно, йдеться про вильоти бомбардувальників з рф, оскільки інформації про вильоти з Білорусі (Барановичі, Лунинець, Ліда, Мачулищі) у групи не було.

"Схема раніше була такою: зліт авіації з аеродромів рф, вхід у повітряний простір Білорусі, підліт близько до кордону з Україною, запуск ракет, поки літак над Білоруссю (щоб його не збили), розворот.

І назад теж повертаються до рф",  зазначає "Беларускі Гаюн".

Аналітики припускають, що люди не чули винищувачів/бомбардувальників, ймовірно, через їхню роботу на великій висоті. Натомість у небі можна було спостерігати специфічний слід після запуску ракет.

Протягом ночі моніторингова група зафіксувала низку запусків ракет у сторону України з боку міста Наровля у Гомельській області Білорусі: чотири ракети о 5:35-5:38, дві ракети о 5:55 та ще дві — о 5:59.

Куди цілили окупанти?

Близько 5 ранку Житомирська військова адміністрація під час повітряної тривоги повідомила про вибух та закликала людей не поширювати фото/відео з ним.

Міський голова Житомиру Сергій Сухомлин розповів, що вночі навколо міста були обстріляні військові об'єкти. Обстріли тривали з літаків з території Білорусі.

Сумарно по військових частинах та об'єктах навколо міста було запущено 24 ракети. Сухомлин не коментує, чи були жертви та руйнування, але зазначив, що у самому Житомирі "прильотів" не було.

Пізніше, голова Житомирської військової адміністрації Віталій Бунечко повідомив, що по території області було випущено близько 30 ракет. Є інформація про незначні руйнування військової інфраструктури.

Один військовий загинув, один отримав поранення.

Також відомо, що вночі ракетного обстрілу зазнало селище Десна у Чернігівській області. Оперативне командування "Північ" повідомило, що з території Білорусі (з літаків та із землі) по селищу випустили 20 ракет.

Є руйнування об'єктів інфраструктури, але, попередньо, минулося без втрат.

Нагадаємо, що хоча регулярні збройні сили Білорусі не беруть участь у повномасштабному вторгненні в Україну, російські війська використовували цю країну як майданчик для наступу на Київщину та Житомирщину.

Також рф використовує білоруську інфраструктуру для перекидання своїх військ, розміщення авіації, ракетних установок та лікування військових.

За підрахунками моніторингової групи "Беларускі Гаюн", з Білорусі по Україні з лютого до травня запустили понад 630 ракет.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: