fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:41 24 Чер 2022

Хроніка подій: 121 день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 24 червня і вже чотири місяці триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

"Ціна свободи висока. Нам дуже важко, адже вогнева перевага на боці противника. Попри все, ми тримаємося. Ситуація складна, однак контрольована", – так говорить Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний. Наразі українські захисники вимушені вести маневрену оборону й займати більш вигідні рубежі та позиції. "Але кожний метр захопленої окупантом землі залитий його кровʼю", – наголошує генерал.

Українська авіація на півдні країни минулої доби завдала 5 ударів по ворожих позиціях. Про це повідомляє ОК "Південь". "Підтверджені втрати противника складають 44 рашисти, 2 152 мм гармати – "Гіацинт-Б" та "Мста-Б", декілька одиниць броньованої та автомобільної техніки", – уточнили воїни.

Водночас українські партизани продовжують спротив на окупованих територіях. Так, зокрема, у Херсонській області вони ускладнюють функціонування окупаційної "влади".

Українські бомбардувальники Су-24м і штурмовики Су-25 завдали потужних ударів по ворожих військах та їх центрах логістики. Командування Повітряних сил повідомляє, що на північно-східному напрямку ударні групи вразили склад боєприпасів, до 30 бойових броньованих машин ворога, живу силу, а також пункт ремонту та відновлення бойової техніки.

єс україна

Вчорашній день став для України історичним. Усі 27 країн-членів Європейського Союзу підтримали надання нашій державі статусу кандидата на вступ у ЄС. Українці своїм героїзмом та відданістю демократичним цінностям заслужили цей статус.

"Статус кандидата є важливим сигналом для всіх українців, що наше спільне майбутнє — це Європейський Союз, а процес вступу до ЄС стане невід'ємною частиною шляху відновлення нашої країни", — зазначає прем'єр-міністр України Шмигаль. — "Крім того, це відкриває Україні ширший доступ до програм та фондів ЄС, а також до залучення нових інвестицій, оскільки бізнес тепер розглядатиме Україну як потенційного члена Євросоюзу та перспективний майданчик для стартапів".

"Однак це рішення — не тільки для України. Це найбільший крок на посилення Європи, який можна було зробити саме зараз, саме в наш час і саме в таких умовах, коли російська війна випробовує нашу здатність зберегти свободу і єдність", — наголосив президент України Володимир Зеленський.

В Україні викрили агентурну мережу головного управління генштабу рф. В СБУ стверджують, що її курував народний депутат Андрій Деркач. Деркач займався створенням низки приватних охоронних підприємств у різних областях, аби використати ці структури для швидкого захоплення України. На реалізацію своїх планів гру рф виділяло по 3-4 мільйони доларів США раз на кілька місяців. Як свідчать матеріали слідства, значна частина цих коштів осіла в кишенях Деркача, – каже речник СБУ.

війна в україні день 121

За три доби українці зібрали гроші на чотири "Народні "Байрактари" для ЗСУ. Хоча організатори — фонд Сергія Притули в блогер Ігор Лаченков — планували зібрати лише на три безпілотники. "Українців не перемогти. Їм кажуть "бракує 10%", а вони дозбирують на 4-й "Байрактар", — кажуть у фонді. Там також дякують кожній людині і кожному бізнесу, які долучились до цієї ініціативи: "Ви довели, що українцям під силу неможливе. Ви довели, що кожна гривня має вагу!"

Трофеї і цілі ЗСУ


Наші захисники демонструють відремонтований трофейний БТР-82А. росіяни не змогли евакуювати його і кинули. Щоб нікому не дістався, підірвали на місці механіка-водія гранату. Але наші воїни його полагодили. 

Український стрілець-зенітник з переносного зенітно-ракетного комплексу "Ігла" приземлив бойовий вертоліт рф Ка-52. Про це повідомили у 80-й окремій десантно-штурмовій бригаді ДШВ ЗС України. Як розповідає десантник Назар, знищення бойового вертольоту загарбників він присвятив своїй дитині, якій нещодавно виповнився місяць.

Але це не все. Сьогодні, 24 червня, боєць підрозділу протиповітряної оборони 79-ї бригади ДШВ збив російський штурмовик Су-25. Про це повідомляє служба зв'язків з громадськістю Командування Десантно-штурмових військ ЗСУ. Броньований літак окупантів також зробили важчим за повітря за допомогою ПЗРК "Ігла".

Шлях до ЄС

Гендиректорка Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції Наталія Форсюк прогнозує вступ України до ЄС у 2029 році. Про це вона заявила в ефірі національного телемарафону. "Раніше – малоймовірно через ту величезну кількість законодавства, яке потрібно прийняти та імплементувати. Ми повинні жити за європейськими законами", – зазначила вона.

Набуття Україною статусу кандидата в члени Євросоюзу юридично закріплює європейську перспективу та відкриває доступ до структурних фондів. Як зазначила Форсюк, кошти з цих фондів надаються на пільгових умовах, практично безкоштовно.

Переговори щодо членства України в ЄС очікуються на початку наступного року.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

Білий дім оголосив про надання Україні нового траншу військової допомоги на суму 450 мільйонів доларів. Пакет військової допомоги включає чотири реактивні системи залпового вогню HIMARS, 18 патрульних катерів, 36 тисяч артилерійських снарядів, 1 200 гранатометів та дві тисячі кулеметів.

"HIMARS" буде більше. Джон Кірбі, координатор зі стратегічних комунікацій Ради нацбезпеки США, заявив, що Білий Дім має в планах допомагати Україні стільки, скільки потрібно і можливо. Це стосується і РСЗВ.

Фонд "Повернись живим" здійснив найдорожчу у своїй історії покупку — за 8,5 мільйонів доларів або 300 мільйонів гривень придбали 20 безпілотників PD-2. Це розвідувальні безпілотники з можливістю бойового застосування, які мають радіус дії до 200 км та здатність пролітати 1000 км на 1-му баку. 

Велика Британія готова допомогти Україні з розмінуванням узбережжя Чорного моря та вивозом зерна, — пише Reuters. За словами британського прем'єра Бориса Джонсона, країна готова надати суверенні гарантії для страхування суден, які вивозитимуть зерно з портів України.

ЄС надасть Україні €9 млрд фінансової допомоги, — повідомив прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький.

Хорватія постачатиме в Україну паливо та скраплений газ, — про це повідомило Міненерго. Таких домовленостей було досягнуто під час робочого візиту заступника міністра енергетики України Миколи Колесника до Хорватії. "На зустрічах також обговорили питання зміцнення енергетичної безпеки, співпрацю у забезпеченні належного функціонування українського енергетичного сектору в умовах війни, а також можливість транзиту газу з хорватського ЗПГ-терміналу", – йдеться у повідомленні.

США готові підтримати "будь-яке дипломатичне рішення" в Україні, але росія не виявляє до цього інтересу. Про це заявив голова Держдепартаменту Сполучених Штатів Ентоні Блінкен. Вашингтон продовжить обговорювати з Києвом та союзниками "дипломатичну стратегію", додав він. При цьому, за словами Блінкена, союзники продовжать зміцнювати обороноздатність України, щоб забезпечити максимально сильну позицію за столом переговорів.

Допомога біженцям і внутрішнім переселенцям

Хроніка подій: 121 день оборони України від російської агресії

Для українських дітей, які вимушено перебувають за кордоном, надрукували 100 тисяч книжок у межах проєкту "Книжки без кордонів". Наразі проєкт охопив 14 країн. Найбільше примірників у Польщі, Литві та Великій Британії. Тому українські діти матимуть змогу читати українською навіть за кордоном. Олена Зеленська, яка ініціювала цей проєкт, розповіла, що спочатку в Україні створюються яскраві макети книг, потім посли домовляються з місцевими видавництвами, і так книжки виходять друком для українських дітлахів.

Новини від партнерів

Комітет Сенату США ухвалив резолюцію про визнання росії країною-спонсором тероризму. У разі затвердження цього рішення держсекретарем росія виявиться 5-ою країною в списку Держдепартаменту, який включає Кубу, КНДР, Іран і Сирію. "Резолюція комітету закликає адміністрацію [зробити це], але фактично росія поки що не визначена як держава-спонсор тероризму", — сказав сенатор Кунс.

Євросоюз не згоден з терміном "блокада", який використовує російська влада стосовно Калінінграда. Про це заявив голова європейської дипломатії Жозеп Боррель. За його словами, влада Литви, яка обмежила сухопутний транзит між Калінінградом та рештою росії, діяла відповідно до санкцій ЄС.

Франція зможе обійтися без російського газу, — заявила міністерка енергетичного переходу Франції Аньєс Панньє-Рунаше. "Ми можемо обійтися без російського газу, це передбачає, що всі танкери зі зрідженим газом прибудуть вчасно і що ми зможемо з комфортом заповнити наше стратегічне сховище", – сказала міністерка.

Буддисти у храмі Тоджі в Кіото вшанували загиблих на війні та помолилися за Україну. "У буддистських храмах Японії від початку агресії збирають пожертви і моляться за те, щоб мир повернувся на нашу землю щонайскоріше", – написав посол України в Японії Сергій Корсунський.

Що там на росії?

На росії самоліквідувався військовий Іл-76МД. Літак розбився сьогодні вранці в Рязані, спалахнув ще в повітрі. Він здійснював навчально-тренувальний політ без вантажу, на борту було дев'ятеро людей — четверо з них загинули, решту доставлено до госпіталю. У міноборони рф повідомили, що Іл-76 зазнав аварії через несправність двигуна.

У рашистів чергове загострення через постачання зброї Україні. За інформацією ГУР, представники російської влади активно закликають "вдарити по урядових установах і посольству США в Києві". Обґрунтуванням для такого кроку може стати постачання Україні новітньої західної зброї – зокрема, реактивних систем залпового вогню Himars, – пояснили у розвідці. Такі "заклики" вкотре підтверджують – росіяни бояться зброї, яка тепер є у наших захисників.

Крім того, у держдумі рф пригрозили, що в разі Третьої світової Лондон будуть бомбити першим.

А що чутно про російських посіпак?

У Джанкої в окупованому Криму утворився величезний ринок, на якому російські військові мародери продають крадене з України в промислових масштабах. Від сумнозвісних унітазів, побутової техніки і меблів до зерна, добрив і металу. До Джанкою з півдня, з боку росії, навіть утворилася багатокілометрова черга машин, переважно фур, з Північного Кавказу, Ставропілля і Кубані, на яких скупники краденого приїжджають на цей "базар". Це все картинки з якихось середньовічних загарбницьких походів, де воюючу армію супроводжували скупники награбованого.

На території Білорусі у прикордонних з Україною та країнами Європейського Союзу районах помітне нарощування системи інженерно-фортифікаційного обладнання оборонних позицій, – повідомляє Генштаб.

ГУР МО припускають, що російські диверсанти можуть влаштувати низку терактів у білоруському Мозирі з метою втягнення РБ у війну з Україною. За даними розвідників, у місті перебуває велика кількість співробітників розвідки рф та найманців ПВК. Низка білоруських офіцерів вже евакуювали свої родини з Мозиря.

Санкціями по агресору!

Microsoft поки залишається в росії, але скорочуватиме свій бізнес у рф доти, доки там майже нічого не залишиться.

Також рішення про поступове припинення бізнесу в росії та Білорусі ухвалила транснаціональна корпорація Cisco, яка виробляє телекомунікаційне обладнання.

Розкішна новина! Канадський сенат схвалив конфіскацію російських активів. Схвалений законопроєкт передбачає можливість конфіскації активів осіб, відповідальних за вторгнення росії в Україну, та подальшої передачі їх Україні.

Життя з урахуванням бойових дій

В Україні затримується видача паспортів через проблеми з постачанням та доставкою необхідних витратних матеріалів для друку документів, — повідомляє МВС. Поки проблеми з поставками з-за кордону вирішують, Уряд прийняв постанову, яка дозволяє українцям продовжити термін дії паспортів для виїзду за кордон та вклеїти фото дитини у паспорт батьків.

McDonald's може відкрити свої ресторани в Україні вже у серпні, — пише Forbes. Гендиректорка McDonald's в Україні Юлія Бадрітдінова підтвердила, що компанія розглядає можливість поновити роботу. Проте ресторани відкриються не скрізь. Заклади залишаться закритими у зоні бойових дій, а також у місцях, де поряд немає укриттів. Також McDonald's не працюватиме під час повітряних тривог. Офіційної дати повернення ще немає.  

У Верховну Раду внесли законопроєкт, що пропонує надати відстрочку від призову під час мобілізації українцям, які втратили близьких родичів через війну. Йдеться про людей, які втратили чоловіка, дружину, сина, доньку, батька, матір, діда, бабусю, рідного брата чи сестру. Наразі законопроєкт перебуває на розгляді Верховної Ради.

В Україні місцеві органи влади визначили 240 місць відпочинку на водних об'єктах, з них 194 обладнані пляжами. Про це розповів пресофіцер Державної служби надзвичайних ситуацій Олександр Хорунжий під час брифінгу. Області, які перебували під окупацією, або ті, де велися або продовжуються бойові дії, купальний сезон не розпочали. Йдеться про Київщину, зокрема, про місто Київ, Донеччину, Чернігівщину, Миколаївщину, Одещину та Сумщину.

Школярі можуть вийти на навчання вже 1 вересня, а студенти – 15 серпня, за винятком перших курсів, – такі плани озвучив прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Місцева влада має пропрацювати весь організаційний процес очної та заочної форм навчання, щоб забезпечити безпеку навчального процесу.

Київ і область

Хроніка подій: 121 день оборони України від російської агресії

На Київщині триває ремонт об'єктів дорожньої інфраструктури, що зазнала значних пошкоджень внаслідок російської агресії. У межах населених пунктів вже ліквідовано 7 760,57 кв. м вибоїн та пошкоджень покриття вулиць і доріг комунальної власності. Також завершено облаштування 24 тимчасових автомобільних переправ на штучних спорудах у Київській області.

У Солом'янському суді Києва відбулося підготовче засідання у справі російського військового Михайла Романова. Його звинувачують у вбивстві жителя села Богданівка Олексія Здоровця та у зґвалтуванні його дружини. Судять Романова заочно (у полон його не взяли, і він продовжує, якщо ще живий, служити у російській армії) і в закритому режимі — без доступу преси та громадськості.

Це вже третій російський військовий, якого судять в Україні.  Раніше двох військовополонених Олександра Бобикина та Олександра Іванова засудили до 11 років та 6 місяців в'язниці.

У Києві зареєстрували вже понад 80 тисяч вимушених переселенців. В останній місяць змінилися запити внутрішньо переміщених осіб. Якщо раніше люди здебільшого були в Києві проїздом, виїжджаючи зі сходу та півдня до західних регіонів, то тепер залишаються у місті. "Їх вже турбують життєві питання, наприклад, як влаштувати дитину до садочка чи школи, як знайти роботу", – кажуть у КМДА.

Завтра, 25 червня о 10:00, на Київській дитячій залізниці влаштують Pet-friendly day! Обіцяють запросити "кудлату провідницю" Ніколь, яка з перших днів війни допомагала евакуйовувати людей з Донбасу. Організатори просять відвідувачів приводити своїх домашніх улюбленців, оскільки для них організують частування та безкоштовний проїзд на дитячій залізниці. Також у рамках заходу пройдуть конкурси для дітей та розважальні заходи. Адреса: Київ, вул. Парково-Сирецька, 2. На фото: Ніколь.

Донеччина і Луганщина

руйнування зсу

Минулої доби противник пішов у наступ на південні околиці Лисичанська, але був відбитий, — повідомив очільник Луганської ОВА Сергій Гайдай. Також він підтвердив інформацію про втрату Миколаївки. Це село, від якого відкривається прямий шлях на трасу Бахмут-Лисичанськ.

І ще одна важлива новина від Гайдая. Він заявив, що українські війська вже отримали команду покинути Сєвєродонецьк — захисники міста відходитимуть на більш укріплені позиції. Про таку можливість Гайдай говорив ще вчора. Але сьогодні він підтвердив, що такий наказ віддано.

Нагадаємо, головком Валерій Залужний повідомив, що ЗСУ переходять до маневреної оборони і будуть змушені під вогневим тиском росіян займати безпечніші позиції.

Бахмутський та Слов'янський напрямок — тривають важкі бої.

Наступ ворога в районі Борівського успішно зупинений. 

"Наміри ворога нам відомі — робимо все, щоби спочатку його зупинити, а потім знищити", — запевнив в ефірі телемарафону Павло Кириленко, голова Донецької ОДА.

Як виглядає російська "турбота" у зруйнованому Маріуполі, розповідає ГУР:

  • рф проводить у Маріуполі "перепис населення". У людей вимагають документи, що засвідчують особу. Також у місцевих збирають відбитки пальців.
  • Окупанти виганяють маріупольців на вулиці. Місцевим мешканцям почали повідомляти про знесення їхніх будинків. Людям на збирання речей дають добу.
  • У місті почали будувати "модульні будинки" для тих, хто залишився без даху над головою. Їх зводять поруч із лінією окупаційної оборони, створюючи в такий спосіб живий щит.
  • У Маріуполі стрімко злетіли ціни на продукти. Вартість півторалітрової пляшки води становить близько 100 гривень. Свинина вартує 600 гривень.

Рашисти цілеспрямовано авіаударами знищують дороги та мости, що ведуть до Лисичанська. "Пошкоджено міст, проїхати ним тепер зможе тільки легковий транспорт, вантажівка до міста не проїде", – повідомляє голова ОВА Сергій Гайдай.

Росіяни окупували селище Гірське, що на Луганщині. На околицях тривають незначні бої. Наразі там встановлюється окупаційний режим, – повідомив глава Гірської громади Олексій Бабченко. На території громади залишилися до 4 тисяч мешканців. Там немає ані електрики, ані води, ані газу. Можливості підвезти гуманітарну допомогу у громаду теж немає.

За повідомленням Генштабу, окупанти завдали авіаційного удару в районі Лисичанська. Водночас українські захисники відбили штурм у південних околицях міста.

Влада самопроголошеної "днр" дозволила жителям Маріуполя виїжджати на приватних авто у напрямку контрольованих Україною територій. Про це повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко. Люди можуть виїхати у бік Запоріжжя через Бердянськ. "Це може означати прикриття евакуацією військових маневрів. Однак, не нехтуйте можливістю. Евакуюйтеся, доки є "віконце", — пише Андрющенко.

Харківщина

Вночі ворог знов обстріляв Чугуїв та Дергачі. У Дергачах перебито газопровід. 

Внаслідок ракетного обстрілу вночі 24 червня у Харкові пошкоджено спортивний комплекс одного з університетів. Про це повідомив речник поліції Харківської області Володимир Тимошко. "Вночі під удари ворожих ракет та снарядів потрапили Харків, село Циркуни, міста Дергачі та Чугуїв. Пошкоджено житлові будинки, гаражі, у Харкові частково зруйновано приміщення спортивного комплексу вишу", — йдеться у повідомленні.

На фото вище – наслідки ракетного обстрілу по спорткомплексу "Політехнік".

За добу на Харківщині внаслідок обстрілів загинули двоє людей, ще 10 поранені:

  • У місті Чугуїв є шестеро поранених, з яких двоє дітей — 6 і 9 років, повідомили у Харківській ОВА. У селі Велика Бабка Чугуївського району поранена одна людина. Ще один цивільний отримав поранення у Золочеві Богодухівського району.
  • Внаслідок обстрілів окупантів постраждали двоє мешканців села Андріївка Ізюмського району.
  • Ще дві людини загинули в місті Балаклія Ізюмського району.

У Харкові перейменують академічний російський драматичний театр імені Пушкіна. На засіданні Харківської обласної ради було розглянуто запит співробітників театру про зміну назви. Тепер він називатиметься "Харківський академічний драматичний театр".

росія "довизволялася". В університеті Харкова закрили кафедри російської мови та літератури. Тепер ніякої російської мови! Замість цього "На базі кафедр російської мови та історії російської літератури із залученням викладачів польської мови та польської літератури було створено нову кафедру слов'янської філології", — заявили в університеті.

Сумщина

Близько 18:00 з території росії обстріляли Хотінську громаду на Сумщині. Обстріл вівся з САУ та реактивних систем залпового вогню. Про це повідомили у військовій адміністрації Сумщини.

Чернігівщина

російська армія вночі обстріляла прикордонні райони Чернігівської області, — інформує голова ОВА В'ячеслав Чаус. Біля Сеньківки було 5 вибухів (попередньо — з міномету), в районі перехрестя доріг Гасичівка-Хренівка-Горськ-Сеньківка.

Також армія рф здійснила 20 мінометних обстрілів у районі села Янжулівка Семенівської громади. 

Дніпропетровщина 

Не вдалося спокійно виспатися і жителям Дніпропетровщини. Вночі ворог вкотре вдарив по Криворізькому району з "Ураганів", — повідомляє голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко. Удари прийшлися по двох громадах — Гречаноподівській та Широківській. У Широківській громаді є руйнування. Люди не постраждали.

У Дніпропетровській обласній бібліотеці для молоді ім. М. Свєтлова проводять зустрічі-заняття для охочих підтягнути українську мову. Проєкт волонтерський. Вік, стать, рівень володіння рідною мовою значення не мають.

У Дніпрі та Кам'янському скоротили комендантську годину. З 25 червня вона триватиме з 00:00 до 5:00, – повідомив голова ОВА Резніченко.

Запоріжжя

Вибухи, які мешканці Запоріжжя чули цієї ночі — обстріл ворогом території передмістя з реактивних систем залпового вогню. Про це повідомив глава Запорізької ОВА Олександр Старух. "Попередньо вражено об'єкти інфраструктури в районі одного з населених пунктів біля обласного центру. У самому місті "прильотів" не було", — уточнив він.

війна в україні день 121

Мелітопольські партизани розпочали полювання на зрадника гауляйтера – Євгена Балицького.

Херсонщина

Хроніка подій: 121 день оборони України від російської агресії

Зранку 24 червня в одному з мікрорайонів Херсона пролунав вибух. Містяни повідомили, що підірвали авто. Як підтвердило джерело серед українських правоохоронців херсонському виданню МОСТ, водієм був так званий "начальник Департаменту сім'ї, молоді та спорту Херсонської ВЦА" Дмитро Савлученко. Він загинув на місці. Савлученко відомий у Херсоні проросійський "активіст". У 2020 році балотувався від Блоку Володимира Сальдо до Дніпровської райради. З початком вторгнення росії почав співпрацю з окупантами. Іншим колаборантам — приготуватися!

Селищний голова однієї з громад Скадовського району добровільно перейшов на бік окупаційної влади, надавав спецслужбам рф списки активістів, військовослужбовців, учасників АТО/ООС, сприяв зведенню фортифікаційних споруд для російських військ. Йому оголосили підозру у державній зраді, — повідомляє СБУ в Херсонській області.

Сьогодні вранці окупанти обстріляли бус волонтерів, які щодня прориваються до Нововоронцовського району, щоб забезпечити життєво необхідним постраждалих від обстрілів та окупації місцевих жителів. У селах району відсутнє водопостачання та перебито інші комунікації. Практично не залишилося продуктів та відсутні необхідні медикаменти. Тому єдиною надією на виживання тих, хто не евакуювався, були волонтери, які привозили допомогу з Кривого Рогу. Про це розповів депутат селищної ради Дмитро Бурлай.

Також сьогодні військові рф викрали колишню голову Білозерської селищної ради Антоніну Чередник та депутата цієї ради Володимира Посунька. Їх місцеперебування наразі невідоме, – повідомив радник голови ОВА Сергій Хлань.

Після успішних наступальних дій ЗСУ частина сил росіян залишила підготовлені позиції та втекла в район населеного пункту Ольгине Бериславського району Херсонської області, — повідомив ввечері Генштаб.

Миколаївщина

Через значне посилення ворожих обстрілів мер Миколаєва радить жителям виїхати з міста. "Нас щодня обстрілюють. Я рекомендую всім залишати місто. Усім, хто хоче залишитися живим; невідомо, коли це все закінчиться. На сьогоднішній день, за нашими підрахунками, із 480 тисяч мешканців Миколаєва, які були до війни, у місті залишилося близько 230 тисяч", – сказав Сєнкевич.

Водночас Віталій Кім закликав фільтрувати інформацію та не піддаватися паніці: Сєнкевич і раніше рекомендував виїжджати з міста всім, хто має таку можливість. "Нічого не змінилось. Ситуація така сама, як і чотири тижні тому. Причин для паніки немає", – стверджує Кім.

Одещина

Ніч в Одесі та області пройшла під сигнали повітряної тривоги, — розповідає про ситуацію в області очільник ОВА Братчук.

Братчук також заявляє, що після визволення тимчасово окупованих територій, зокрема Херсонського регіону, Одеська область підтримає співвітчизників необхідною кількістю зернових культур.

США мають інформацію про мінування рашистами підходів до портів Одеси та Очакова, – пише The Guardian. Окрім Одеси та Очакова, росія збирається замінувати гирло Дніпра, щоб унеможливити морський експорт з України.

Росіяни вбивають усе живе. Щонайменше три тисячі дельфінів загинули у Чорному морі внаслідок вторгнення рф в Україну. Про це повідомив керівник науково-дослідного відділу природного парку "Тузлівські лимани" Іван Русєв. За словами науковця, потужні гідролокатори та вибухи руйнують тонку навігаційну систему тварин. Через це дельфіни "сліпнуть" і гинуть від голоду, адже не можуть розпізнати їжу. Фахівці кажуть, що не мають змоги обстежити значні території узбережжя через військову заборону, тож кількість загиблих тварин може виявитися ще більшою.

Захід України

війна в україні день 121

У Стрийському районі діти зібрали кошти на два бронежилети. Маленькі волонтери створили "Блокпост юного патріота заради мрії", на якому звертались до водіїв з проханням підтримати військовослужбовців та долучитись до збору коштів на бронежилет, – повідомляє Львівська ОДА. Зібрати кошти на бронежилети для своїх земляків, які захищають Україну на фронті, дітям вдалося за три дні роботи.

7
945

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: