fbpx
Сьогодні
11:59 11 Чер 2022

У НАТО не бачать ризиків військової агресії проти Швеції та Фінляндії з боку росії

У зв'язку зі поданням Швеції та Фінляндії заявок на приєднання до Альянсу, НАТО не бачить, щоб наразі існували ризики військової агресії росії проти цих країн

Про це заявив заступник генсека НАТО Мірча Джоане під час віртуального виступу на Саміті демократії у Копенгагені, цитує "Укрінформ".

"Ми не бачимо, що росія має спроможності або намір у такий перехідний період погрожувати цим двом країнам-кандидатам військовим шляхом.

Зрозуміло, ми маємо бути обережними у цей час, але на цьому етапі ми не бачимо реальних ризиків для Швеції і Фінляндії", сказав Джоане.

Як зазначив заступник генсека НАТО, більшість членів Яльянсу хочуть скоротити час на формальну ратифікацію протоколу про входження Швеції та Фінляндії до НАТО.

Водночас обидві країни володіють власним військовим потенціалом, який сам собою є стримувальним фактором для агресивних намірів росії, додав Джоане.

Крім того, як наголосив він, війська Швеції та Фінляндії вже зараз повністю сумісні із силами НАТО й проводять із ними активні навчання. До того ж окремі члени НАТО, такі як Велика Британія, США та деякі інші, взяли на себе гарантії безпеки для обох країн на перехідний період.

"Фінляндія і Швеція є найближчими партнерами для НАТО вже зараз. Той факт, що після багатьох років нейтральності внаслідок агресивності росії вони вирішили приєднатися до НАТО — це чудова новина.

Вони є досконалими демократіями, вони мають дієздатні збройні сили, високий рівень взаємосумісності з Альянсом, що робить їх великим новим надбанням для НАТО", заявив він.

Заступник генсека висловив впевненість, що Швеція і Фінляндія приєднаються до НАТО, але не назвав часові межі.

Джоане переконаний, що країни-кандидати та Туреччина, яка виступає проти їхнього членства в Альянсі, зможуть найти рішення, що задовольнять всі сторони.

Довідка.

Після повномасштабного вторгнення росії в Україну у Фінляндії та Швеції активно почали обговорювати вступ до Північноатлантичного альянсу.

Серед населення країн зросла підтримка вступу до НАТО.

Зрештою 15-го травня президент Фінляндії Саулі Нііністьо повідомив, що Фінляндія офіційно подасть заявку на вступ до НАТО. 16 травня таку ж заяву зробили й у Швеції.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг вважає, що процес приєднання Фінляндії та Швеції відбудеться швидко. А держави блоку знайдуть способи гарантувати їм безпеку до моменту офіційного приєднання.

Рубрика:
Політика Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: