fbpx
Сьогодні
12:50 01 Чер 2022

Збитки у 300 мільйонів: ДБР наклало арешт на проданий вдвічі дешевше ринкової ціни газ Укрнафти

Державне бюро розслідувань наклало арешт на скраплений газ, який Укрнафта раніше продала на біржі вдвічі дешевше ринкової ціни

Про це повідомляє пресслужба Державного бюро розслідувань.

Як зазначили у відомстві, це могло завдати їй збитків у 300 млн грн.

У ДБР повідомили, що працівники бюро розслідувань розслідують кримінальне провадження щодо реалізації скрапленого газу "Укрнафтою" протягом квітня – травня 2022 року.

Слідство встановило, що під час воєнного стану у квітні компанія подала заявку на проведення аукціону з продажу скрапленого газу.

"Укрнафта" погодила біржу, що запропонувала сама. Проте ця біржа не мала відповідної ліцензії.

"Результати аукціону мають ознаки фальсифікації, оскільки переможці купили скраплений газ за ціною практично у два рази нижчою від ринкової", повідомили у ДБР.

У відомстві наголошують, що переможцем на аукціоні визнано двох учасників з пропозицією цін близько 28 тис. грн за тонну.

До речі, зі слів слідчих, у той же день на іншому аукціоні ці ж компанії змогли купити скраплений газ із пропозиціями цін близько 55 тис. грн за тонну. Інші учасники аукціону пропозиції ціни взагалі не надавали.

Таким чином сума завданих збитків підприємству, у якому значна державна частка, може становити понад 300 млн гривень.

В рамках провадження за ознаками умисного використання службовими особами службового становища всупереч інтересам служби, що спричинило тяжкі наслідки, ДБР арештувало зазначений скраплений газ.

Нагадуємо, що раніше, 27 квітня Укрнафта продала компаніям з орбіти групи Приват скраплений газ за ціною вдвічі нижчою за ринкову.

Так, було реалізовано 14,1 тисяч тонн за ціною 28 тисяч грн за тонну на 395 млн грн.

Ринкова ціна того дня була на рівні близько 50-52 тисяч грн за тонну. За такою ціною у той же період свій газ продала держкомпанія Укргазвидобування.

АЗС групи "Приват" Коломойського сьогодні продають скраплений газ дорожче 30 грн за літр.

Через цю угоду напівдержавна компанія недорахувалася близько 300 млн грн.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: