fbpx
Сьогодні
Фото 09:56 19 Тра 2022

День вишиванки: Сьогодні українці одягнуть сорочки, вишиті українським орнаментом, що є маркером нашої ідентичності

English version here

В Україні 19 травня відзначають Всесвітній день вишиванки: всі бажаючі сьогодні одягнуть святкові сорочки

Про це пише Рубрика.

Свято вишиванки вигадала студентка університету, поширила його українська діаспора.

Мабуть, немає такого національного одягу, який би так само гарно вписався у сьогодення, як українська вишиванка.

Вишита сорочка – це не просто розпізнавчий знак України та її національна святиня, вона є символом краси та міцного здоров'я, щасливої долі та родинної пам'яті, оберігом і молитвою без слів.

Українська вишиванка, нарівні з українською писанкою, є одним із найяскравіших символів української культури.

Кожного року, у третій четвер травня тисячі людей по всьому світу одягають українські сорочки, щоб відзначити Всесвітній день вишиванки.

день вишиванки

Метою цього свята є популяризація вишитого етнічного одягу та вшанування українських традицій. Долучитися до святкування Дня вишиванки не складно — варто лиш прийти на роботу або навчання в українській вишитій сорочці.

Як створити

Відзначати День вишиванки почали у 2006 році.

Ідея присвятити один із днів року українському національному вбранню з'явилася у студентки Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Лесі Воронюк. Вона запропонувала одного дня прийти до університету всім разом у вишиваних сорочках.

Участь у заході взяло кілька десятків студентів. Але вже на другий-третій рік до нього почали долучатися викладачі, студенти з інших міст, держслужбовці, працівники підприємств та установ і навіть таксисти.

вишиванка

"Всесвітній день вишиванки для мене більше свято, ніж власний день народження", — зізнається Леся Воронюк, тепер уже письменниця, журналістка, продюсерка і популяризаторка цього яскравого і чудового свята.

Рушійною силою в популяризації свята за кордоном стала українська діаспора по всьому світу. Але, крім діаспори, цей одяг закохав у себе і місцевих жителів, які залюбки почали носити його і підтримувати українців.

Нині це свято набуло міжнародних масштабів і український традиційний одяг одягають люди в більш ніж 70 країнах світу.

У 2011 році п'ятирічний ювілей свята ознаменувався встановленням рекорду за кількістю людей у вишиванках в одному місці. На Центральній площі Чернівців зібралося понад 4000 людей у вишиванках.

Кожен регіон України має свою техніку вишивання, деталі та тематику орнаменту і традиційні кольори вишиванки. Загалом в Україні є близько двохсот різних вишивальних технік.

Тішить, що сьогодні таки відроджуються старовинні техніки: ретязь косичка, вирізування, виколювання, солов'їні вічка, гладь, низь, мереження, бігунець, плетіння.

Як створити

Традиційний колір української сорочки – білий. Однією з найскладніших вважається полтавська вишиванка. Її вишивали переважно білим по білому, зрідка додаючи сірі, чорні або червоні нитки, щоб підсилити ефект.

Вишиванка — це святковий, а не повсякденний одяг. У давнину жіночі та чоловічі сорочки кроїли однаково, пізніше їхній крій почав різнитися.

Закарпатська область вишиванка

Робота над однією вишиванкою може займати від двох тижнів до трьох років — в залежності від майстерності вишивальниці і використаних технік.

Здавна для українців вишиванка слугувала оберегом від усілякого зла. Саме в цьому було її першочергове призначення.

14й Мегамарш у вишиванках

Фото: Radio Svoboda

В Україні наразі триває повномасштабна війна з росією.

Але ми – нація народжених у вишиванках, тож здолаємо усі випробування, які випали на нашу долю, та обов'язково переможемо у праведній боротьбі за волю та мирне небо для наших дітей!

На жаль, цьогоріч червоний колір на вишиваних візерунках символізує не любов, а кров наших захисників, які знову віддають життя за незалежність України.

Тож нехай, як і в давні часи, вишиті сорочки будуть для них найсильнішим оберегом та невичерпним джерелом сили.

А у ворога мерехтить в очах від яскравих українських вишиванок та тремтить серце перед незламністю нашого духу.

 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

 

Публикация от Рубрика (@rubryka)

 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

 

Публикация от Рубрика (@rubryka)

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: