fbpx
Сьогодні
Рішення 16:55 13 Тра 2022

Як створити "Сорочку для Перемоги": схеми, поради та лайфхаки майстринь вишиванок

Вишиванки завжди носили символи захисту для українців. До того ж сьогодні вишивка може стати для вас терапевтичним порятунком.

English version here

Для багатьох зараз звичайні побутові заняття стали своєрідним ресурсом. Приготування їжі, наведення ладу, заняття невеликим ремонтом чи рукоділлям знижує рівень тривожності, допомагає "тримати себе в купі", надає сил і наснаги з надією дивитися у майбутнє. Ця війна не перша в історії нашої країни. З давніх-давен, поки воїни боролися за нашу землю, жінки, залишаючись вдома, намагалися утримати звичний уклад життя. Садили городи, білили хати, шили й вишивали обереги для оселі та своїх чоловіків. Люди вірили — вишивка, зроблена люблячими руками, захищає від темних сил. 

У чому проблема?

Як створити

Українська вишита сорочка — вишиванка — вважається оберегом від усього лихого, що може статися в людському житті. Вона є символом краси та міцного здоров'я, а також щасливої долі. В Україні вишиванка також символізує родинну пам'ять, вірність та любов у сім'ї. В орнаментах українських вишиванок закодовано щастя, долю, життя та волю до перемоги. На жаль, більшість з вишиванок, які передавалися раніше з покоління в покоління, було знищено під час радянської окупації. Автентичні сорочки зараз є раритетами, здебільшого вони зберігаються у музеях та приватних колекціях.

Яке рішення?

Наші бабусі й прабабусі під час і після великих скрут, в тому числі і воєн, вишивали вишиванки — це працювало і як захист, і як "зашивання ран". Потім цей "магічний" одяг передавався з покоління в покоління. Але ж і зараз ми можемо вишити нові такі вишиванки, цінніші, ніж будь-коли. Вишивані під час війни з росією сорочки можуть стати своєрідними "садами перемоги", тільки вишитими. Розібратися з тонкощами створення української вишиванки "Рубриці" допомогла самбірська майстриня Ольга Стецик.

Як це працює?

"Сорочки вишивала ще моя прабабуся, — розповідає Ольга Стецик. — Моя бабуся, якій зараз 75 років, по сьогодні їх вишиває, цю професію також підтримує моя мама, вона шиє вишиванки — всі, які ми створюємо". Сама Ольга навчалася на фармації, кілька років працювала в аптеці, але вишивка все ж таки її не покидала і любов до неї також. В декреті жінка багато вишивала, тоді ж почала створювати власні схеми. Пізніше опанувала мистецтво машинної вишивки, тепер займається цим професійно. 

день вишиванки

Ольга Стецик

Ольга з радістю ділиться з "Рубрикою" тим, що знає про вишивку. Адже вишивка — це не тільки одяг і майстерність рук, це оберіг, що захищає людину від злих сил. Вишивка — це щось магічне, щось таке, в чому наші українські жінки відтворюють своє життя, свої почуття, емоції.

У вишивці сакральне значення має все — від ниток та походження тканини до орнаменту, кількості стібків і кольору. Найдавнішою є вишивка білим по білому. Такому рукоділлю передувала довга процедура. Нитки вибілювали 3 роки. Пізніше з'явилися кольорові нитки. І елементами коду стали не тільки візерунки, а й кольори.

Справжня вишита українська сорочка, яка вишивалася жінкою для чоловіка чи матір'ю для сина, несе в собі неймовірну силу захисту. Коли жінки вишивають власноруч сорочки своїм чоловікам, вони вкладають у них дуже велику силу, великі почуття. Це сильний оберіг, вважає майстриня: "Якщо під час вишивки жінка ще й молить Бога дарувати захист, супроводжує створення вишиванки молитвою, це на мою думку, дуже сильно. Це неймовірної сили оберіг."

А в нас точно вийде?

Як створити

Зараз є дуже багато інформації та ресурсів для вишивання. "Колись, щоб назбирати грошей на тканину і її дістати, моя прабабця жала в колгоспі тиждень, а на другий тиждень жала, щоб придбати нитки, — ділиться Ольга Стецик. — Тепер жінки можуть придбати все необхідне в будь-якій крамниці для рукоділля, або ж інтернет-магазині з доставкою на дім. Найголовніше — виявити велике бажання. Без бажання нічого не вийде. 

"Я часто чула фразу "та ж вишивка вже не в моді". Знаєте, вишивка і не повинна бути в моді. Вона завжди повинна бути в серці. Тоді і буде вишиванка оберегом і могутнім захистом!"

Сорочки, вишиті жінками для чоловіка чи дітей, особливо ті, котрі намолені, є сильним захистом. Сорочки, вишиті під час війни, не тільки захищають, а й наближають Перемогу й мирні часи.

З чого почати?

день вишиванки

Перед вишивкою сорочки обов'язково підбираємо схему та візерунок, який будемо вишивати. Варто звернути увагу на символи у вишивці. Ось основні символи:

  • Ромб символізує союз сонця і землі, родючість. 
  • Квадрат символізує мир, благополуччя, достаток.
  • Коло — символ сонця, божественної енергії, безперервності.
  • З рослинними мотивами, такими як калина, — любов, багатство, краса, материнство, вишивають жіночі сорочки. А щоб символізувати силу і мужність, вишивають дубове листя. 
  • Виноград часто вишивали для прибутку в сім'ї; коли жінки хотіли завагітніти вишивали грона винограду, також виноград символізує сімейне щастя. 
  • Дуб — сила та мудрість. 
  • Калина — символ українського роду. 
  • Мак червоний вважається захистом від злого ока, збереження роду. Інші джерела кажуть, що мак — це символ пролитої крові воїнів. 
  • Квіти троянди, ружі — символи любові та милосердя. 
  • Колоски пшениці — символи добробуту, багатства, як матеріального так і духовного. 
  • Лелеки — оберіг немовлят, малечі. 
  • Лебеді — символ вірності, ніжності, любові та чистоти.
  • Ластівка — символ доброї новини та нового життя.

Кольори у вишивці

Як створити

Кольори також несуть у собі сенс, певне значення. Наші предки поважали символізм кольорів, всі кольори вишивали за призначенням. Основні кольори в українській вишивці:

  • Білий — колір чистоти, невинності, непорочності. Білий колір носили дівчата до заміжжя, сорочки, вишиті білим, вважали сильним захистом, що берегли дівчат від злих поглядів. 
  • Чорний — колір землі, родючості. Але в кожному регіоні Україні чорний має своє значення. Інколи навіть протилежне. Наприклад, на Поліссі, на Сокальських сорочках чорний — це колір жалоби, скорботи. А от вишиті чорним Борщівські сорочки чи сорочки з Поділля символізували добробут і багатство.
  • Червоний колір також можна розділити на два значення. Перше — це колір любові, життєвої енергії. А друге — це колір пролитої крові.
  • Синій — колір неба, простору, води.
  • Зелений — колір весни, краси, життя, молодості, сили. 
  • Жовтий або золотий — це колір багатства, колір колосся пшениці, достатку, як духовного, так і матеріального.

Отже, можемо підсумувати, що "Сорочка для Перемоги" має бути вишита кольорами сили, щастя, життєвої енергії, щоб давали захист. Втім, не можна й забувати про те, що під час війни проливається чимало крові та сліз. 

Як обрати тканину? 

Як створити

Тканина для вишивання має бути натуральною: льон, бавовна, з рівномірним переплетенням ниток. Такі полотна називають ще домотканими, рівномірками. Вишивати можна на панамі (канві), а потім вже вишиті вставки нашити на тканину. Кожен вільний обирати, як вишивати сорочку і на чому. Ольга Стецик радить для початку навчитися вишивати на панамі — так легше, там не потрібно підраховувати ниточки, але часто в майстринь і це не викликає жодних проблем.

Сорочки на домотканому полотні чи льоні спочатку перед вишивкою потрібно розкроїти в доброї швачки. Робити це не впритул по замірах, а взяти до уваги, що ці полотна є простими і сідають після прання. Важливо не прати їх перед вишивкою. Ниточки "всядуться" і буде погано видно, по чому вишивати. Також коли полотна розкроєні, майстриня має взяти до уваги, що рукави на сорочці вишиваються у дзеркальному відбитті. Іноді початківці про це забувають і в результаті у них виходили два праві чи два ліві рукави. Це стосується жіночих сорочок і манжетів чоловічої сорочки.

Після вишивки не забудьте добре випрати вишивку, висушити її і попрасувати. Це необхідно зробити, адже хоча ми й беремося до роботи з чистими руками, все одно під час вишивки полотно забруднюється від частих торкань. 

Остання порада: вишиті сорочки варто шити вільними. 

Схеми для вишиванок Перемоги, розроблені Ольгою Стецик:

  • Чоловічі сорочки:
  • Жіночі сорочки:

А ще в українській традиції є повір'я про Четвергову сорочку, яку вишивали і зшивали винятково четвергами, а в інші дні навіть її не торкались. Починали вишивати Четвергову сорочку на молодий місяць рано вранці зі сходом сонця. Люди вірили, що така вишиванка здатна захистити від наглої смерті навіть під час війни.

Вишиваємо Алатир 

Вишивана сорочка — робота довга й кропітка. А що робити, коли створити "вишиваний захист" для дорогої людини потрібно просто зараз? На такий випадок українські майстрині рекомендують простий, але дієвий орнамент-оберіг. Це Алатир, могутній знак суті створення Всесвіту.

Алатир — оберіг, знайомий багатьом. Також його називають Хрест Сварога або Око Бога. Являє він собою зірку з вісьмома вершинами, яка символізує Початок Світу і Божого Роду. Центр її — це Бог, а в променях переплітаються чоловіче й жіноче начала. Вважається, що цей амулет має магічну силу, яка захищає й допомагає людині.

Як створити

Схема (підійде для технік вишивки: хрестик, пряма рахункова гладь). Колір можна обирати на власний розсуд:

Як створити

Цей елемент дуже поширений у чоловічих сорочках-вишиванках. Але оберіг можуть носити як чоловіки, так і жінки, в тому числі — діти. Нашвидкуруч його можна вишити на готовій сорочці або футболці, зробити у вигляді брелока, заламінувати або залишити простим вишитим клаптиком. Вишивайте для рідних і близьких, передавайте клаптики вишитого полотна воїнам ЗСУ, підтримайте їх теплом своїх  рук і серця — зараз вони виборюють для всіх нас мирне небо.

Ще більше корисних рішень!

день вишиванки

Українська вишивка — це молитва без слів. Ручна вишивка надає спокою та віри, що все буде так, як ми того прагнемо. 

Терапевтичний ефект вишивки підтверджують і психологи. Виявляється, рукоділля може стати свого роду терапією. Якщо зайняти себе шиттям, в'язанням спицями або вишивкою, то виникають приємні відчуття в руках, а нервова система заспокоюється.

Якщо на душі важко або не дає спокою пережите, спробуйте взяти в руки канву й нитки та взятися до створення вишиванки, вишивки бісером або іншого творчого заняттям, і поступово напруга почне спадати, а стан покращуватися. Ритмічні повторювані дії під час вишивки врівноважують, заспокоюють і втішають. Зосередженість на процесі допомагає людям уникати болісних спогадів про минуле і страхів майбутнього. Шиття, в'язання та вишивка мають багато спільного з медитацією та концентрацією уваги і позитивно впливають на психічне здоров'я та благополуччя. Допомагають подолати відчуття безпорадності та дають поштовх планувати й інші, більш глобальні, активності.

Шиття чи в'язання можуть полегшувати біль. Оскільки больові відчуття формуються у мозку людини, а мозок не може концентруватися одночасно на двох складних діях, зосередженість на вишивці може відволікти людину від болю.

Терапевтичний ефект також полягає у зниженні кров'яного тиску, пульсу та зниженні ризику хвороб, пов'язаних зі стресом. Нарешті, якщо людина навчиться розслаблятися під час вишивки, вона може згадати це відчуття у стресовій ситуації та швидко заспокоїтися.

Вишиванки можна придбати в наш час скрізь. Але жодна готова сорочка не замінить вишитої власними руками. Тепер ми все більше цінуємо своє, рідне, та відновлюємо українські традиції. Вишивайте, відроджуйте нашу культуру, наше мистецтво та наше багатство. Втілюйте в реальність надію на краще майбутнє і віру в нашу Перемогу. 

Все буде Україна!

2
19164

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: