fbpx
Сьогодні
19:21 17 Тра 2022

Боррель заявив, що ЄС мають достатньо зброї для підтримки України

ЄС як структура та окремі його члени надають Україні більше військової підтримки, ніж дехто може уявити.

Про це заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель у Брюсселі після завершення Ради міністрів ЄС із закордонних справ (на рівні міністрів оборони), повідомляє "Укрінформ".

За словами Борреля, з додатковим траншем у 500 млн євро загальна військова підтримка України сягне 2 млрд від ЄС. І це лише частина європейської підтримки, адже країни-члени також роблять дуже багато.

"Це набагато більше, ніж люди думають", – запевнив високий представник, зауваживши, що не буде називати загальної суми допомоги.

Європейці допомагатимуть "до кінця", – підкреслив чиновник.

Він висловив переконання, що європейська зброя відіграє важливу роль на полі бою, а також розуміння того, що її запаси потрібно поповнювати. Боррель запевнив, що обсяги допомоги не будуть зменшені, що "в країнах ЄС достатньо ресурсів продовжувати підтримувати Україну на тих же засадах".

Поставки продовжуються та розширюються, додав він.

Боррель назвав критичною підтримку саме зараз, адже війна, за його оцінкою, "перебуває в поворотній точці", тому що на сході українські війська ідуть у контрнаступ, демонструючи успіхи.

"І ми не можемо допустити, щоб в України закінчилося озброєння. І не допустимо цього", – підкреслив євродипломат.

Високий представник ЄС зазначив, що якщо «правдою є те, що росія втратила близько 15% особового складу військ на початку війни, то це є світовим рекордом втрат армії, яка вторглась і атакує». А перелік втрат техніки свідчить про "неймовірні масштаби втрат".

"Я не знаю, чи зможуть вони поповнити запаси, але масштаби втрат російської армії дійсно вражають", – зазначив Боррель.

Він також поінформував, що Місія ЄС повертається сьогодні до Києва, де на місці підтримуватиме українську владу громадськими ініціативами, а також у справі розслідування воєнних злочинів. Разом зі США та Великою Британією започатковано групу радників з розслідування таких злочинів.

До Ради доєднався міністр оборони України Олексій Резніков, який розповів про ситуацію на фронтах і про потреби ЗСУ.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: