fbpx
Сьогодні
15:54 29 Бер 2022

Подоляк: Перш, ніж Україна підпише договір про гарантії безпеки, має пройти референдум

English version here

Україна зможе підписати міжнародний договір про гарантії безпеки лише після проведення загальнонаціонального референдуму з цього питання

Про це заявив радник глави Офісу президента Михайло Подоляк, який бере участь у переговорах з Росією, на брифінгу 29 березня у Туреччині.

"Дуже важливе питання стосується того, як це усе буде імплементуватися.

Для нас головне, щоб держава спілкувалась з суспільством і отримала позитивні результати того, що ми запропонуємо, бо це зовсім інший безпековий контур, який Україна отримає", зазначив радник.

Він пояснив, що у результаті підписання такого договору Україна матиме зовсім інші – з силової точки зору – відносини з країнами, які будуть гарантами для нашої держави.

Тому імплементація рішення цього договору буде іти за такою процедурою:

  • спочатку це буде референдум, на якому всі громадяни озвучать свою позицію щодо цього договору і щодо того, як він має працювати,
  • після цього буде іти ратифікація парламентами країн-гарантів і парламентом України.

Подоляк пояснив, що ключове у цьому питанні те, що влада має "отримати підтримку суспільства, щоб це рішення дійсно було консолідуюче для України".

Нагадаємо, що 27 березня президент Володимир Зеленський заявив, що Україна може ухвалити рішення про нейтральний статус на референдумі.

Це буде швидше, ніж проводити відповідні зміни до Конституції, які зайняли б мінімум рік.

Він також закликав РФ вивести війська на позиції, на яких вони перебували до 24 лютого, щоб розпочати діалог із питання Донбасу.

Довідка.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що остаточно формат компромісів щодо гарантій безпеки та тимчасово окупованих територій на переговорах між Україною та Росією може бути винесений на всеукраїнський референдум.

Згідно з українським законодавством, в умовах воєнного стану заборонено проведення всеукраїнських та місцевих референдумів.

Речник президента Росії Дмитро Пєсков визнав, що Україна має право проводити референдуми, але наголосив, що умови миру з РФ обговорюють делегації.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: