fbpx
Сьогодні
16:32 20 Лют 2022

Кулеба пояснив, чому Зеленський наполягає повернутися до Будапештського меморандуму

Фото: Фейсбук/ Кулеба

Глава МЗС України Дмитро Кулеба пояснив, що Україна звертається до Будапештського меморандуму, оскільки вимагає конкретних рішень щодо гарантування своєї безпеки

Про це міністр розповів у Фейсбуці, коментуючи згадку Зеленським Будапештського меморандуму у промові на конференції з питань безпеки в Мюнхені, повідомляє Рубрика.

"Нам потрібні ефективні міжнародні механізми гарантування безпеки нашої держави. Треба чесно зараз перевірити, працює система безпеки, створена Будапештським меморандумом та пов'язаними з ним рішеннями, чи не працює. Ми це зробимо щиро, з добрими намірами", сказав міністр.

Кулеба також зазначив, що "ми зараз звернемося на виконання доручення президента Зеленського до всіх держав-гарантів за Будапештським меморандумом".

Як пояснив міністр, це потрібно для того, щоб провести консультації і вийти з них з конкретними рішеннями. За якими будуть вжиті кроки, що гарантуватимуть безпеку України.

Відмова РФ не має бути підставою для непроведення консультацій, підкреслив Кулеба.

"Відмова Росії від проведення таких консультацій, на думку України, не повинна впливати на рішення інших держав-гарантій щодо участі в консультаціях. Ці гарантії безпеки надавалися Україні в 1994 році не від групи країн, а кожною країною індивідуально, і ці гарантії були об'єднані в одному документі", зауважив Дмитро Кулеба.

Втім, за його словами, Україна сподівається, що РФ все ж підтвердить свою участь.

"Далі, в залежності від того, чим завершиться цей етап, ми розуміємо варіанти подальшого руху, і ми будемо рухатися вперед в залежності від розвитку подій", -додав міністр.

Як повідомляла рубрика, 19 лютого під час виступу на Мюнхенській конференції з питань безпеки Зеленський заявив, що востаннє ініціює проведення консультацій у рамках Будапештського меморандуму.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: