fbpx
Сьогодні
17:46 17 Лют 2022

Росія опублікувала відповіді для США щодо гарантій безпеки

Міністерство закордонних справ Росії опублікувало відповіді для США щодо гарантій безпеки

Про це пише Комерсант, повідомляє "Європейська правда".

У четвер послу США Джону Саллівану, запрошеному в МЗС Росії, була передана реакція Москви на раніше отриману американську відповідь на російський проєкт договору між Росією і США про гарантії безпеки. 

У документі Росія запропонувала США виробити нове "рівняння безпеки",  у якому необхідним елементом називається проблематика ракет середньої та меншої дальності.

Серед ключових положень документа – виведення всіх військ та озброєнь США із центральної, східної, південно-східної Європи та Балтії.

Росія очікує від США та НАТО конкретних пропозицій щодо змісту та форм юридичної відмови Альянсу від розширення на схід.

Реакцію США і НАТО на пропозиції Москви щодо гарантій безпеки МЗС РФ розкритикував.

"Проігноровано пакетний характер російських пропозицій, з яких навмисно вибрано "зручні" теми, які, у свою чергу, "перекручені" у бік створення переваг для США та їхніх союзників.

Такий підхід підкріплює обґрунтовані сумніви в тому, що у Вашингтоні справді віддані виправленню ситуації в галузі євробезпеки", — йдеться у документі.

У відомстві наголосили, що якщо США виявляться не готовими домовитися про юридично зобов'язуючі гарантії безпеки, то "Росія буде змушена реагувати, у тому числі шляхом реалізації заходів військово-технічного характеру".

Окремо у документі згадуються заяви Заходу у контексті кризи біля кордонів України.

"Ультимативні вимоги вивести війська з певних районів на російській території, що супроводжуються загрозами посилення санкцій, неприйнятні і підривають перспективи досягнення реальних домовленостей", – сказано у відповіді МЗС РФ.

Представник Держдепартаменту США підтвердив отримання документа від Росії.

"Ми можемо підтвердити, що отримали відповідь від Російської Федерації. Його доставили сьогодні послу Саллівану в Москві", сказав він у коментарі CNN.

Нагадаємо, що США і НАТО не готові прийняти ключові вимоги Росії про нерозширення НАТО на схід і повернення військової інфраструктури Альянсу до кордонів 1997 року.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: