fbpx
Сьогодні
21:32 09 Лют 2022

ЄС підготував лист у відповідь на меморандум від Росії

ЄС готовий продовжити офіційні переговори щодо нарощування Росією величезної військової сили вздовж українського кордону

Про це йдеться в листі до Москви, в якому закликали Кремль відтягнути свої збройні сили, який цитує Politico.

Лист є колективною відповіддю ЄС на нещодавній меморандум, який Росія надіслала країнам ЄС. Його підписав головний дипломат ЄС Жозеп Боррель.

"Ми як і раніше серйозно стурбовані поточною ситуацією і твердо віримо, що напруженість і розбіжності повинні бути вирішені шляхом діалогу і дипломатії", написав він.

"Ми закликаємо Росію до деескалації і скасування її військового нарощування в Україні і навколо неї, а також в Білорусі".

"Разом з нашими партнерами по НАТО ми в Європейському Союзі готові продовжувати діалог з Росією про шляхи зміцнення безпеки всіх",  йдеться в листі.

У меморандумі особлива увага приділяється переговорам у рамках ОБСЄ з огляду на те, що всі країни ЄС є членами організації, на відміну від НАТО, до якого входить лише 21 країна ЄС.

"Ми вважаємо, що ОБСЄ є відповідним форумом для вирішення проблем безпеки всіх зацікавлених сторін на додаток до інших існуючих форматів, включаючи Раду Росія-НАТО", йдеться у листі.

Відповідь є останнім кроком у серії розлогих дипломатичних переговорів та обмінів.

Вони почалися після того, як Росія накопичив понад 100 тисяч військовослужбовців і важке озброєння вздовж українського кордону.

Президент Росії Володимир Путін відмовився відступити, якщо НАТО і західні союзники істотно не скоротять свою військову присутність у Східній Європі.

Зокрема, західні лідери категорично відмовилися надати Росії бажану гарантію того, що Україна не приєднається до військового альянсу НАТО.

У листі, надісланому міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим, вимагали від  ЄС, щоб прояснили свої погляди на кілька міжнародних угод.

У відповіді ЄС сказав, що майбутні переговори "нададуть можливості для вирішення цієї теми", а також "інші ключові документи, які складають основу європейської безпеки".

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: