fbpx
Сьогодні
16:04 03 Лют 2022

Кліматологи зі США: льодовики Евересту почали швидко танути через глобальне потепління

Кліматологи зі США виявили на схилах гори Еверест перші свідчення того, що її льодова шапка почала швидко скорочуватися через антропогенну зміну клімату.

За даними міжнародної дослідницької групи під керівництвом Університету штату Мен, товщина льодів скоротилася приблизно на 55 м за останні 25 років.

За словами кліматолога Маріуша Потоцького та інших учених з Університету штату Мен, з такою швидкістю, з якою зникають найвищі льодовики, експедиції на Еверест можуть підніматися більш відкритою корінною породою, що потенційно може ускладнити сходження, оскільки сніговий та крижаний покрив у найближчі десятиліття будуть стоншуватися.

Вчені експедиції вивчили зміни довкілля, аби зрозуміти майбутні наслідки життя Землі в міру підвищення глобальної температури.

"Це останнє дослідження підтверджує висоти, яких досягає зміна клімату, спричинена діяльністю людини, і є орієнтиром для інших систем високогірних льодовиків", — каже Павєл Маєвські, гляціолог та директор Інституту зміни клімату UMaine, який був керівником експедиції.

"Робота відповідає на одне з важливих питань, поставлених нашою експедицією NGS/Rolex Mount Everest Expedition 2019 року, – чи впливають на найвищі льодовики планети зміна клімату, спричинена діяльністю людини", – говорить Маєвські.

Дослідники відзначають, що високогірні системи підтримують тендітний баланс усіх локальних екосистем. Тому важливо вивчити потенціал втрат у всіх системах високогірних льодовиків.

Під час роботи вчені проаналізували дані з 10-метрового крижаного керну та метеостанцій, а також вивчили фотограмметричні та супутникові знімки. Вони підрахували, що лід на Евересті тане зі швидкістю близько 2 м на рік. Через це він втрачає здатність відбивати сонячну радіацію, а значить починає танути ще швидше.

Після того, як лід Південного сідла регулярно оголювався, за оцінками, за чверть століття відбулося витончення льодовика приблизно на 55 метрів, що більш ніж у 80 разів швидше, ніж майже 2000 років, які були потрібні для утворення льоду на поверхні.

Дослідники зазначають, що збільшення загальної втрати маси поверхневого льоду в регіоні — перехід від постійного сніжного покриву до більшої частини крижаного покриву могло бути спричинене зміною клімату з 1950-х років.

"Кліматичні прогнози для Гімалаїв передбачають тривале потепління і триваючу втрату маси льодовиків, і навіть вершина Евересту схильна до впливу антропогенного потепління", — говорить Потоцький, гляціохімік і докторант Інституту зміни клімату, який зібрав найвищий лід.

Рубрика:
Екологія

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: