fbpx
Сьогодні
14:34 29 Січ 2022

Інтерпол визнав, що Росія переслідує Лавренчука за політичними мотивами, - Денісова

Фото krymr.com

Інтерпол визнав, що Російська Федерація переслідує Євгена Лавренчука за політичними мотивами

Про це повідомила уповноважена з прав людини Людмила Денісова у своєму Telegram-каналі, пише Рубрика.

Як заявила вона, Національна поліція звернулася до Інтерполу, щоби з'ясувати чи правомірно використовує Росія інформаційну систему організації, зокрема шляхом зловживання інструментами та можливостями Інтерпол у переслідуванні Лавренчука.

Як зазначається у відповіді, дані Лавренчука, які оброблялися в обліках Інтерполу за запитом російського бюро, видалили через невідповідність положенням ст.3 Статуту.

Цей документ забороняє здійснювати будь-яке втручання або діяльність політичного, військового, релігійного або расового характеру.

Денісова також зазначила, що 27 січня під час судового засідання у Неаполі адвокати Лавренчука клопотали про скасування домашнього арешту та надання українцю дозволу виїхати на батьківщину.

"Адже через видалення Інтерполом відомостей з власних обліків підстав для подальшого затримання громадянина України немає", наголосила омбудсменка.

Однак суд відмовив у задоволенні клопотання, оскільки процес перевірки доводів РФ щодо екстрадиції вже розпочався. І на цій стадії неможливо припинити розгляд, оскільки має бути ухвалено рішення суду.

За словами Денісової, суд дав 30 днів, протягом яких прокуратура Неаполя має вивчити матеріали Росії та оприлюднити свою позицію щодо того, чи існують підстави для видачі Лавренчука російській стороні.

Довідка.

Як повідомляла рубрика, головного режисера Одеського національного академічного театру опери та балету Євгена Лавренчука, якого взяли під варту правоохоронці Італії, раніше заочно був заарештований судом у Москві за звинуваченням у шахрайстві.
Про це російському держінформагентству "ТАРС" повідомили у Таганському районному суді столиці, який і ухвалив рішення про заочний арешт, передає УНН.

"Таганський суд Москви задовольнив клопотання слідства про заочний арешт Лавренчука Євгена Вікторовича, обвинуваченого за ч. 3 ст. 159 КК РФ (Шахрайство у великому розмірі)", – сказали в суді, не уточнивши, які претензії пред'являються до українця.

Зазначається, що рішення про заочний арешт було ухвалено у липні 2020 року.

За словами речника МЗС Олега Ніколенка, українські консули та адвокат взаємодіють з італійськими правоохоронцями, щоб з'ясувати причини затримання Євгена Лавренчука та захисту його інтересів. 31 грудня українця відвідав консул.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: