fbpx
Сьогодні
18:18 23 Січ 2022

У Палаті представників Конгресу США представлений новий законопроект про санкції щодо Росії

Конгресмен-демократ від штату Нью-Йорк, голова комітету Палати представників США з міжнародних справ Грегорі Мікс у п'ятницю вніс законопроєкт про санкції щодо Росії "в разі її вторгнення в Україну".

Згідно цього документу, який за своїм змістом в цілому відповідає законопроекту, внесеного до Сенату США 19 січня головою комітету з іноземних справ Робертом Мендесом, проти Росії будуть внесені жорсткі економічні та інші санкції в разі російського вторгнення на українську територію або інших дій, що підривають суверенітет та територіальну цілісність України.

В разі підтримки законопроекту двома палатами Конгресу США, документ надійде на підпис президенту Джо Байдену.

Основні положення законопроєкту Мікса передбачають санкції щодо:

  • Владіміра Путіна та інших представників російського керівництва (стаття 303);
  • газопроводу "Північний потік—2";
  • видобувних галузей Росії;
  • російських фінустанов: "Альфа-банк", ВТБ, державної корпорації розвитку "ВЭБ.РФ", "Газпромбанк", "Московский кредитный банк", "Открытие", "Промсвязьбанк", "Россельхозбанк", "Российский фонд прямых инвестиций", "Сбербанк России", "Совкомбанк" и "Транскапиталбанк".

Крім того, в документі пропонується ввести заборону на будь-які операції з новими російськими боргами.

У законопроєкті зазначається, що не пізніше 180 днів після прийняття цього документу, міністр фінансів спільно з директором національної розвідки та держсекретарем США мають надати профільним комітетам Конгресу США такі відомості:

  • перелік впливових осіб з оточення В. Путіна, зокрема політичних діячів та олігархів Російської Федерації;
  • приблизний капітал та відомі джерела доходів осіб, що ідентифіковані в оточенні Путіна та членів їх сімей (в т.ч подружжя, діти, батьки, брати і сестри), зокрема їх активи, інвестиції, банківські рахунки, ділові інтереси в Російській Федерації та за її межами, інформація про бенефіціарну власність таких осіб;
  • оцінка загального річного доходу і особистих витрат Путіна та його членів сім'ї починаючи з 2017 року, всі відомі деталі про фінансові операції Путіна та осіб з його близького оточення, їх прозорість/непрозорість.

В документі зазначається, що "надання безпекової допомоги Україні є однією з найефективніших форм підтримки та забезпечення її захисту від російської агресії". Зокрема, законопроєкт Грегорі Мікса передбачає надання Україні фінансової підтримки у 2022 році в обсязі 500 млн дол., суттєве збільшення військової допомоги Україні та прискорений порядок її надання нашій державі, а також запровадження розширеної програми надання допомоги у протидії російській дезінформації та її кіберактивності. Також передбачається виділення у 2022 році 3 млн дол. для підготовки українських військових та для проведення спільних навчань.

Законопроєкт визначає, що президент США приймає рішення щодо застосування санкцій проти Росії не пізніше 15 днів з дня введення в дію цього закону якщо «уряд Російської Федерації, у тому числі через довірених осіб, свідомо підтримує значну ескалацію, бойові або ворожі дії в Україні чи проти неї, які є більшими порівняно з рівнем станом на 1 грудня 2021 року та мають за мету підрив, повалення чи демонтаж Уряду України, окупацію території України чи порушення суверенітету або територіальної цілісності України".

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: