fbpx
Сьогодні
10:05 21 Січ 2022

Байден спростував коментарі про вторгнення Росії в Україну

English version here

Фото Reuters

Президент Байден спробував прояснити своє припущення про те, що «незначне вторгнення» Росії в Україну може не викликати такої ж реакції, як велике вторгнення.

Про це пише Аxios.

"Я був абсолютно чесний з президентом Путіним. Він чітко зрозумів: якщо будь-які, будь-які російські підрозділи перетнуть український кордон — це вторгнення", — заявив Байден.

Путін знає, що подібна агресія буде зустрінута «суворою і скоординованою економічною відповіддю», продовжив Байден.

Нагадаємо, в четвер він заявив журналістам, що «Росія заплатить високу ціну», якщо будь-які війська перетнуть кордон. Також президент США сказав, що "Росія буде притягнута до відповідальності, якщо вторгнеться. І це залежить від того, що вона зробить. Одна справа, якщо це незначне вторгнення, після якого ми в кінцевому підсумку будемо сваритися про те, що робити, а чого не робити, і так далі".

Деякі офіційні особи в Києві визнали коментарі Байдена закликом до агресії з боку Росії.

Президент України Володимир Зеленський раніше написав у Твіттері: "Ми хочемо нагадати великим державам, що не буває незначних вторгнень і малих народів. Так само, як не буває малих жертв і малого горя від втрати близьких. Я кажу це як Президент великої сили".

Росія вже використовувала гібридну тактику для дестабілізації України, в тому числі за допомогою кібератак і розгортання воєнізованих формувань, які носять форму без розпізнавальних знаків. Байден прокоментував і це.

Байден визнав, що Росія може «використовувати заходи, відмінні від відкритих військових дій», і сказав, що «ми повинні бути готові відповісти і на них».

На закінчення він сказав Києву, що той «має право бути» впевненим у підтримці США.

Чому це важливо: здавалося б, імпровізоване зауваження Байдена в середу, відобразило те, чого багато хто побоюється в реальності – що США і їхні європейські союзники розходяться в думках щодо того, які дії Росії повинні викликати «величезні» наслідки, які вони обіцяли.

Байден відкрито визнав, коли в середу його запитали про його коментарі, що «всередині НАТО існують розбіжності» з приводу того, як реагувати, — через кілька секунд після того, як він попередив, що президент Росії Володимир Путін прагне розколоти НАТО.

Високопоставлені офіційні особи США, такі як держсекретар Ентоні Блінкен і радник з національної безпеки Джейк Салліван, прагнули представити єдиний фронт з Європою у своїх десятках дипломатичних зустрічей за останні тижні. Коментарі Байдена миттєво підірвали ці зусилля.

Зазначимо, що український уряд наполягає на тому, щоб США ввели санкції проти Росії зараз, стверджуючи, що це буде найкращий спосіб показати Путіну, що Захід серйозно ставиться до стримування.

"Говорячи про незначні і повномасштабні вторгнення, не можна бути наполовину агресивним. Ви або агресивні, або неагресивні", — заявив Wall Street Journal міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

"Ми не повинні давати Путіну жодного шансу грати в квазіагресію або невеликі операції вторгнення. Ця агресія була з 2014 року. Це факт".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: