fbpx
Сьогодні
17:56 27 Гру 2021

У міграційній службі розповіли, скільки білорусів і росіян попросили про притулок в Україні

За перші 11 місяців 2021 року про притулок або додатковий захист в Україні попросили 104 білоруси та 78 росіян. Більшість заяв наразі перебувають на розгляді.

Про це повідомила Державна міграційна служба України, пише Громадське. 

Так, серед білорусів відмовили лише одному, а 10 отримали статус біженця, ще п'ятьох визнали людьми, які потребують додаткового захисту. Натомість серед росіян відмову отримали 17 людей, заявки десятьох схвалили, а 7 людей визнали такими, що потребують додаткового захисту.

У відомстві наголосили, що збір статистичної інформації щодо причин відмов в оформленні документів не здійснюється. Водночас посвідку на тимчасове або постійне проживання цьогоріч видали 4 379 білорусам та 13 377 росіянам.

Чому так мало заявок на притулок?

По-перше, людина тимчасово залишається без паспорта — а чимало білорусів прагнуть зберегти його у надії повернутися додому, коли влада зміниться. Очікуючи рішення про надання притулку, людина здає свій паспорт до ДМСУ, а натомість отримує лише довідку, яке це засвідчує. водночас вона не втрачає своє громадянство.

По-друге, процедура набуття статусу біженця в Україні доволі тривала. Людина може очікувати на остаточну відповідь від ДМСУ місяцями, а то й роками — і увесь цей час вона живе без головного документа, що засвідчує особу, себто є доволі обмеженою у правах. А отже є проблема з тим, щоби відкрити банківський рахунок, влаштуватися на офіційну роботу або звернутися до державної поліклініки, наприклад.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: