fbpx
Сьогодні
Ексклюзив 15:09 23 Гру 2021

Рекордні доходи та мінімум ризиків: як фінансовий сектор пережив 2021 рік

У 2021 році українська економіка зростала не так швидко, як прогнозувалося, натомість показники банківського сектору перевищили очікування. Населення та бізнес готові брати більше кредитів, а Нацбанк прогнозує зацікавленість іноземних інвесторів українськими банками.

Національний Банк України оприлюднив звіт з фінансової стабільності. "Рубрика" підготувала стислий огляд того, як фінансовий сектор пережив 2021 рік.

  • Більше кредитів, вищі доходи

Дохід банківського сектору за 11 місяців 2021 року зріс на 52%, тобто вдвічі, порівняно з попереднім роком. На це вплинуло збільшення кредитного портфелю українських банків. Це означає, що населення та бізнес взяли більше кредитів, ніж минулого року, а банки бачать менше ризиків у позиках для них.

Гривневе кредитування підприємств зросло на понад 40% — здебільшого це малий, середній та мікробізнес. Для бізнесу, згідно з висновками НБУ, зараз добрі часи, адже за 9 місяців доходи підприємств зросли на 39%, переважно завдяки росту цін на товари та послуги, разом із тим підприємства досягли максимуму своїх виробничих потужностей. Тепер задля подальшого розвитку підприємства потребуватимуть додаткових інвестицій.

Високий рівень інфляції значно уповільнив зростання реального доходу населення. Утім роздрібні кредити набирають популярності, особливо на придбання нерухомості, адже ціна на неї за останній рік суттєво збільшилася. На це вплинуло зростання собівартості та підвищення попиту на житлові квадратні метри.

  • Найприбутковіший рік в історії українських банків

У 2021 році ставки на кредити для населення дещо знизилися. Це зменшило чисті прибутки банків, однак загалом не завадило фінансовому сектору показати найкращі результати за всю історію незалежної України. Зріс також і обсяг фінансових операцій в Україні, що підвищило доходи банків від комісійних зборів за проведення транзакцій.

Найкраще успіх банків у 2021 році описує показник чистого прибутку, який цього року перевищив 51 млрд грн, і це тільки результати за перші 9 місяців. Минулого року платоспроможні банки за аналогічний період отримали на 37% менше.

  • Система залишається стійкою до кризових ситуацій

Попри стрімкий ріст показників банківського сектору, існують чинники, які постійно загрожують його стабільності. Основними джерелами загрози є конфлікт на кордоні з Росією, поширення коронавірусу та поява нових штамів, різке зростання цін на енергоносії. Усе це може негативно вплинути на зріст економіки, відповідно на очікування торговельних партнерів від співпраці з Україною.

Попри зростання окремих факторів ризику, система залишається стійкою до криз. Це доводять стрес-тести, які регулярно проводить Нацбанк під час оцінки діяльності українських банків. Стійкість до шоку, низький рівень дефіциту бюджету, низькі показники державного та зовнішнього боргу. Однак, на думку НБУ, фінансовому сектору все ще не вистачає інвестицій для того аби почувати себе стійко.

У планах НБУ на наступні два роки — формування буферів капіталу. Простіше кажучи, це умовні "подушки безпеки", які у майбутньому допоможуть банкам пережити кризові ситуації та залишитися на ринку. Такі вимоги НБУ банки України мають виконати до 1 січня 2023 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: