fbpx
Сьогодні
Ексклюзив 13:53 22 Гру 2021

У Києві активісти обговорили майбутнє будинку Сікорських

21-го грудня у Києві відбувся воркшоп для представників громадських організацій. Його метою було напрацювання ідей для збереження та подальшої ролі будинку Сікорських — садиби родини відомого київського винахідника та авіаконструктора.

Ще у 2018-му році будинок у центрі Києві отримав статус пам'ятки історії національного значення. Але через те, що фактично він належить Міністерству оборони, ані міська влада, ані активісти чи інвестори не можуть взятися за реставрацію садиби.

Членкиня ініціативної групи, що бореться за друге життя для будинку, і депутатка Київради Ольга Гвоздік каже:

"Вже було знято арешт з будинку, що дозволило нам почати процес передачі. Довгий час він був заблокований судовими процесами, які зараз зняті з будинку. Цей процес складний і бюрократичний. Але вже сьогодні підготовлені документи, щоб направити їх в Міністерство економіки і далі рухатись до отримання дозволів Мінкульту і рішення уряду. Сьогодні документи вже знаходяться в Міністерстві економіки та є направлений лист до Міністерства культури".

Саме ініціативна група активістів зібрала кошти на аналіз стану будинку. За словами архітектора-реставратора Юрія Дубика, будинок руйнується, але ще не пізно його відновити. Перш за все, потрібно провести протиаварійні роботи.

"Цей будинок може претендувати не тільки на пам'ятку історії, а й на пам'ятку архітектури… Ми маємо втрачені перекриття над підвалом і недоступні приміщення там, втрачені перекриття над першим поверхом і втрачені перекриття над флігелем…

Одночасно є багато збережених елементів внутрішнього декорування, які дають шанс відновити будівлю в тому вигляді, в якому вона була. Оскільки ми говоримо про історичну пам'ятку, дуже важливо говорити і про дух епохи. Це причини якомога точніше відтворювати той інтер'єр, у якому жила родина Сікорських", — сказав Юрій Дубик.

За словами організаторів заходу, процес передачі будинку Києву може тривати ще близько року, але говорити про його майбутнє потрібно вже зараз. Зараз стінами садиби йдуть тріщини, балки зрізані, а елементи декору псуються.

Серед ідей, які напрацювали учасники заходу, — створення інтерактивного музею, облаштування майстерні та школи авіамоделювання. Обговорювали також ймовірні джерела фінансування та потенційну систему управління проєктом. Результати воркшопу організатори представлять згодом.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: