fbpx
Сьогодні
13:34 18 Гру 2021

Президент увів у дію рішення РНБО про стратегію біобезпеки та біологічного захисту

Фото: ОП

Президент України Володимир Зеленський увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 15 жовтня 2021 року "Про Стратегію біобезпеки та біологічного захисту"

Відповідний указ, датований 17 грудня, оприлюднений на сайті президента.

"Відповідно до статті 107 Конституції України постановляю: увести в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 15 жовтня 2021 року "Про Стратегію біобезпеки та біологічного захисту"; затвердити Стратегію біобезпеки та біологічного захисту", – йдеться у повідомленні.

Як поінформували в Офісі Президента, контроль за виконанням рішення РНБО, введеного в дію цим указом, покладено на секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олексія Данілова.

У тексті самої стратегії наголошується, що біобезпека є однією із найважливіших складових екологічної та національної безпеки України.

У цій стратегії уточнюється, що проблемою, що гальмує реалізацію держполітики у сфері біобезпеки, є відсутність єдиного органу, який охоплював би нагляд за здійсненням заходів, прогнозував, ідентифікував та оперативно реагував на біологічні загрози, координував плани протидій біологічним загрозам і надавав пропозиції щодо їх коригування згідно із поточною ситуацією в державі.

Також підкреслюється, що у сучасному світі проблема біобезпеки та біологічного захисту набуває значення в умовах глобалізації та появи нових загроз і ризиків глобального характеру, які потребують консолідації зусиль держави, суспільства, міжнародної спільноти для вирішення широкого кола питань у галузі нерозповсюдження та протидії біологічним загрозам, у тому числі – проявам тероризму.

Окремо наголошується, що через кризу власного виробництва імунобіологічних препаратів і часткову залежність держави від імпортних поставок таких лікарських засобів в Україні гостро постає питання національної біобезпеки в цілому.

Як уточнюється, розв'язання проблеми забезпечення належного рівня біобезпеки та біологічного захисту в Україні потребує міжсекторального співробітництва та поетапного створення єдиної системи біобезпеки та біологічного захисту за принципом "Єдине здоров'я" і неможливе без залучення значних інтелектуальних і фінансових ресурсів, упровадження ефективних управлінських рішень і підтримки з боку держави, територіальних громад та міжнародної спільноти.

Досягнення цілей стратегії, як планується, здійснюватиметься двома етапами: перший – 2022 – 2025 роки, другий – 2026 – 2030 роки.

Цей Указ Президента набирає чинності з дня його опублікування.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: