fbpx
Сьогодні
16:55 25 Лис 2021

Долучайтеся до помаранчевої хвилі: в Україні стартувала кампанія "16 днів активізму проти насильства"

English version here

Соціальна акція "16 днів активності проти насильства" – щорічна міжнародна кампанія, яка починається 25 листопада, у Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок, і триває до 10 грудня – Дня прав людини.

📍 Кампанія "16 днів проти насильства" охоплює такі важливі дати:

  • 25 листопада – Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок
  • 1 грудня – Міжнародний день боротьби зі СНІДом
  • 2 грудня – Міжнародний день боротьби з рабством
  • 3 грудня – Міжнародний день людей з інвалідністю
  • 5 грудня – Міжнародний день волонтера
  • 6 грудня – Вшанування пам'яті студенток, розстріляних у Монреалі
  • 9 грудня – Міжнародний день боротьби з корупцією
  • 10 грудня – Міжнародний день прав людини

Основними завданнями акції "16 днів проти насильства" є привернення уваги громадськості до двох актуальних проблем: запобігання та протидії домашнього насильства та торгівлі людьми, а також активізація діяльності державних установ та громадських об'єднань задля поєднання зусиль щодо захисту прав людини.

Пандемія COVID-19 загострила цю проблему через локдауни, але і також зробила її менш видимою – оскільки ми менше бачимось з тими, хто може підтримати, і ховаємо обличчя під масками.

ООН пропонує у ці дні надіти одяг або аксесуари помаранчевого кольору, щоб висловити свою солідарність з рухом в ім'я майбутнього, вільного від насильства щодо жінок і дівчат. У багатьох містах світу пройдуть відповідні заходи, а знамениті будівлі будуть підсвічені помаранчевим кольором.

Офіційно цей день був оголошений Генеральною Асамблеєю ООН у 1999 році, але відзначатися він почав із 1981 року в пам'ять про трагічну загибель трьох сестер Мірабель, які були жорстоко вбиті під час диктатури домініканського правителя Рафаеля Трухільо в 1960 році.

Із 1991 року акцію "16 днів активізму проти насильства" підтримують у 100 країнах світу, щоб збільшити розуміння та обізнаність про всі форми насильства і створити соціальний простір, вільний від насильства.

"Помаранчева хвиля"

 
Громадська організація "Територія успіху" запустила у фейсбуці флешмоб помаранчевої хвилі з протидії домашньому насильству.
 
Аби долучитися до флешмобу потрібно нафарбувати помаранчевим нігті, або одягни щось помаранчеве, зробити фото з жестом підтримки і разом текстом запостити у своїх соцмережа. Текст може бути власний, або ж таким:
 
"ЗАПУСКАЄМО ПОМАРАНЧЕВУ ХВИЛЮ!
 
Це може бути твоя подруга, сестра, колега, клієнтка. За даними ВООЗ, кожна третя жінка у світі стикалася з насильством. Саме зараз вона може страждати від домашнього насильства.
 
Близька людина її б'є, принижує, знущається з неї. Їй дуже потрібна твоя допомога і підтримка. Але розповісти комусь, навіть найближчим, про таке – страшно і соромно.
 
Покажи їй, що тобі можна довіритись. Що ти не будеш її соромити, засуджувати, знецінювати, повчати. Нагадай їй, що вона цінна і потрібна, що вона варта щастя і найкращого ставлення.
 
Що робити?
 
Нафарбуй помаранчевим нігті, або одягни щось помаранчеве, зроби фото з жестом підтримки і разом з цим або власним текстом запость у своїх соцмережах. І нехай вся стрічка новин стане помаранчевою, а для замовчування насильства більше не лишиться підстав.
 
Чому помаранчевий?
 
Це офіційний колір протидії домашньому насильству, що символізує світле та вільне від жорстокості майбутнє. Його ще називають "flamma amoris et caritatis" — полум'ям любові й милосердя.
 
Також це офіційний колір глобальної кампанії "16 днів проти насильства", яка щорічно відзначається з 25 листопада до 10 грудня.
 
Додай хештег #Помаранчевий_тренд_листопада, щоб кожна і кожен кому потрібні слова підтримки могли прочитати їх всі в одному місці".

 

 

 

 

Проблема в Україні

За даними ООН, близько 4-х мільйонів українських жінок страждають від насилля в родинах щорічно. І тільки 10-15% звертаються по допомогу.

В Україні від домашнього насилля у рік гине приблизно 600 жінок.

Україна приєдналася до акції "16 днів проти насильства" 2001 року. Через рік заходи та ініціативи акції, проголошеної другим Всеукраїнським конгресом жінок, пройшли вже у 20 регіонах України, об'єднали 75 всеукраїнських громадських організацій та широке коло представників державних структур. Подібна активність свідчить про актуальність проблеми подолання насильства в нашій державі, пошук в громадах та владних структурах оптимального механізму реагування як на спільні соціальні проблеми, так і на конкретну людську біду.Проблема насильства в Україні

Куди звертатися за допомогою, якщо стали жертвою домашнього насильства

  • викличте поліцію за номером 102
  • зателефонуйте на Національну "гарячу лінію" за номером телефону: 0 800 500 335 або з мобільного 116 123
  • якщо ви зазнали фізичного чи сексуального насильства і потребуєте медичної допомоги, одразу звертайтесь до лікарні чи поліклініки. Звідти інформацію передадуть до поліції
  • зверніться до центру соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді. Там фахівці нададуть психологічні консультації
  • якщо у сім`ї є діти, які стали жертвами насильства або були його свідками, тоді слід звернутися до служби у справах дітей
  • надати тимчасовий притулок жертвам домашнього насилля або ж допомогти вирішити деякі проблеми можуть громадські організації, наприклад, "Ла Страда Україна". Зокрема, посприяти з одягом для дитини, їжею, ліками.
  • отримати безкоштовну юридичну допомогу можна в Центрах безоплатної правової допомоги. Юристи можуть допомогти із розлученням та захистом майнових прав.

куди звернутися насильство

Школи проведуть акцію "16 днів проти насильства"

Міністерство освіти і науки рекомендує закладам освіти організувати та провести навчальні заняття та інші заходи з нагоди відзначення Європейського дня захисту дітей від сексуальної експлуатації та проведення Всеукраїнської акції "16 днів проти насильства".

Відповідний лист надісланий на адреси регіональних департаментів освіти та науки.

Інформацію про заплановані заходи школам рекомендовано розмістити на своїх сайтах та поінформувати про це учасників освітнього процесу.

Під час підготовки до уроку рекомендується скористатись матеріалами, які було підготовлено та адаптовано у межах проєкту Ради Європи "Боротьба з насильством щодо дітей в Україні":

  1. Відеоролик «Розкажи дорослому, якому довіряєш» щодо попередження сексуального насильства щодо дітей у колі довіри
  2. Буклет «Дізнайся про свої права в цифровому середовищі» з рекомендаціями Ради Європи щодо поваги, захисту та здійснення прав дитини в цифровому середовищі для дітей та молоді
  3. Відеоролик «Почни говорити» для дітей та дорослих щодо попередження сексуальних домагань у спорті
  4. Серія із 6-ти навчальних відеоуроків для батьків та дорослих, які працюють з дітьми та для дітей «Батьківство в епоху цифрових технологій»:

Усі матеріали Проєкту «Боротьба з насильством щодо дітей в Україні», доступні на сайті Офісу Ради Європи, які можуть використовуватися педагогічними працівниками, соціальними педагогами, практичними психологами під час проведення профілактичної та роз'яснювальної роботи щодо запобігання насильства.

стоп насильство

Насильство може бути економічним, сексуальним, фізичним, психологічним. І аби подолати будь-яку з його форм, варто почати говорити та звертатися по допомогу. Для постраждалих це непростий крок, часом вони зважуються на це роками… Тож, якщо у вашому оточенні є такі люди — підтримайте їх. Насильство не повинно залишатися за зачиненими дверима на перший погляд безпечного дому. Аб'юзери не зупиняються після щирого каяття, а продовжують вчиняти насильство.

Як же протидіяти насиллю та боротися з "культурою насильства"?

  • Перш за все, якщо ви стали жертвою – маєте зателефонувати до Національної Поліції, звернутися до Центру соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді або зв'язатися з громадською організацією Ла Страда-Україна/La Strada-Ukraine, адже в цих установах працюють фахівці, які можуть вам допомогти. Також є програма "Розірви коло", де вам можуть надати всю необхідну інформацію про те, як покроково діяти у разі насилля над вами.
  • Не закривайте очі, якщо стали свідками домашнього насилля! В такому випадку ви теж можете звернутися до вищезгаданих установ, отримати інструкцію як діяти та поговорити з потерпілою/потерпілим, надати їм тим самим допомогу і навіть врятувати життя.
  • Говоріть про це! Говоріть з колегами, друзями, родиною, і особливо з дітьми про те, як протидіяти насиллю, як не здійснювати його проти інших осіб. Розповідайте про те що це протиправна дія, яка завдає шкоди здоров'ю, психічному стану та загрожує життю. Можете писати про це у соціальних мережах, щоб донести думку щодо протидії та боротьбі з гендерно-обумовленим насиллям. Якщо ви фахівець в цій темі, то проводьте тренінги, семінари, круглі столи, конференції.
  • Якщо у вас є всі можливості станьте лідеркою чи лідером для тих жінок/чоловіків, які стали жертвами фізичного, психологічного чи економічного насилля. Підтримуйте їх, інформувати про способи розв'язання цієї проблеми. Головне ніколи не тиснути на таких осіб, адже варто розуміти, що вийти з токсичних відносин насправді дуже складно. Тому потрібні час і терпіння, аби донести до жертв необхідність залишити партнера, який загрожує їм.

Що робити чоловікам?

  • Чоловік в першу чергу прислухається до чоловіка. Маємо розуміти, що чоловіки можуть підтримати жінок у цій боротьбі. Говоріть чесно зі своїми друзями та родиною про вашу владу та привілеї та про те, як дискримінація/гендерно-обумовлене насилля випливає на вас, вашу сім'ю та вашу громаду.
  • Використовуйте своє становище для поширення цінностей ґендерної рівності. Розпізнавайте та запобігайте нерівності на робочому місці, говоріть з керівництвом та колегами про те, що їхня поведінка шкодить.
  • Приєднуйтесь до рухів за права жінок. Наприклад, зараз ви можете написати історію про те як стали свідком насилля, як ви протидієте йому, чому, на вашу думку, гендерна рівність важлива, а захист жінок у їхній нелегкій боротьбі обов'язок кожного чоловіка, який цінує тих, то навколо них.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: