fbpx
Сьогодні
12:59 15 Тра 2023

Обізнаність рятує від раку шкіри: більш ніж півтори сотні киян перевірили свої родимки

11 травня благодійний фонд підтримки дорослих онкопацієнтів Inspiration Family, медична мережа "Добробут" та бізнес-простір Peremoga провели захід "Перевір родимки. Обізнаність, а не тінь врятує від раку шкіри"

У чому проблема?

Рак шкіри є найпоширенішим з усіх видів раку, і водночас він один із небагатьох, коли людина сама може вчасно розпізнати проблему і звернутися до лікаря. Меланома — один з найбільш небезпечних видів раку шкіри. Хвороба спричиняє близько 1% онкологічних захворювань шкіри, але саме вона є причиною більшості смертельних випадків.

Яке рішення?

Травень — це місяць обізнаності про меланому.

Щоб підвищити обізнаність про раки шкіри та їх профілактику, лікарі-дерматологи "Добробуту" в київському бізнес-простірі Peremoga провели безоплатні медичні консультації для 154 людей. При цьому чотирьох із них лікарі скерували на дообстеження. Крім того, відбувся канцеросвітній лекторій, присвячений діагностиці, лікуванню та захисту від раку шкіри. Кандидатка медичних наук, провідна дерматологиня та онкохірургиня "Добробуту" Марія Кукушкіна спростувала всі міфи довкола раків шкіри.

Взяти участь у заході можна було безкоштовно за умови попередньої реєстрації. 

Як це працює?

Як захиститися від меланоми?

Кандидатка медичних наук, провідна дерматологиня та онкохірургиня «Добробуту» Марія Кукушкіна радить:

Звертати увагу на свої родимки. Якщо з'явилася якась нетипова саме для вашого тіла родимка, варто показати її фахівцю.

"Це так званий симптом гидкого каченяти, — каже Марія Миколаївна. — У нас у всіх є на тілі родинки, більш-менш типові для конкретної людини. І якщо з'являється родимка з нетиповим візерунком, це сигнал, на який треба реагувати".

Використовувати сонцезахисні засоби.

"Вважається, що до 90% меланом та інших раків шкіри можна запобігти шляхом використання сонцезахисних засобів. Мова йде не про відвідування пляжів, а про повсякденне життя. Звичайно, якщо, наприклад, весь наш шлях на вулиці – це вранці 5 хвилин до машини і ввечері з машини, то можна особливо з цього приводу не перейматися. Але якщо ми збираємося на вулицю в сонячний день більше ніж на 10 хвилин, уже потрібно наносити сонцезахисні засоби на всі відкриті ділянки тіла", — рекомендує лікарка.

При цьому такі засоби слід наносити за пів години до виходу з дому. Так само не варто забувати про одяг з довгим рукавом.

Загальна порада — бути обережними й уважними до себе. Особливо це стосується людей із групи ризику.

До неї належать:

  • чоловіки віком 50+,
  • люди з першим (біла шкіра, яка згорає і не засмагає) і другим (біла шкіра, яка згорає. а тоді засмагає) фототипом шкіри,
  • люди, у яких більше 100 родимок на тілі,
  • люди, у яких більше більше 5 диспластичних невусів (великих опуклих родимок),
  • люди, які мають імунну супресію (пригнічений імунітет): як-от ВІЛ-інфіковані, ті, хто перенесли трансплантацію органів.

Які ще є рішення?

Марія Кукушкіна звертає увагу: оскільки в Україні нарешті почала розвиватися трансплантація внутрішніх органів та кісткового мозку, варто очікувати зростання захворюваності на плоскоклітинний рак шкіри і на інші раки шкіри. На жаль, у людей, у яких трансплантовані внутрішні органи, є більший ризик розвитку такої недуги. Тому вже зараз державі слід думати над вирішенням цієї проблеми.

Фонд підтримки дорослих онкопацієнтів Inspiration family провів захід. присвячений обізнаності щодо раку шкіри, уперше.

"Ми, п'ятеро співзасновниць, усі побороли онкозахворювання. У 2020-му році створили фонд, щоб підтримувати дорослих пацієнтів і підвищувати обізнаність про онкологічні ризики. На жаль, через повномасштабну війну у найближчі роки є ризик збільшення кількості онкологічних захворювань на пізніх стадіях, — каже Анна Узлова, директорка і співзасновниця фонду. — Люди передусім вирішують безпекові питання, а про здоров'я, на жаль, дбають не завжди, пропускають необхідні обстеження. Саме за цей час до нас почастішали звернення пацієнтів з меланомою. Це пов'язано також з тим, що лікування меланоми дуже дороговартісне, і держава його не покриває, на жаль. Ми теж як фонд, на жаль, не можемо забезпечити пацієнтів такими препаратами. Але з початку повномасштабного вторгнення у нас є опція медичної евакуації закордон. Тому пацієнтам, які потребують такого дороговартісного лікування, ми пропонуємо опцію медичної евакуації, яка дійсно дає шанс на лікування".

Анна Узлова також ділиться, що фонд Inspiration family працює як своєрідний консультаційно-інформаційний центр. Коли пацієнт звертається, йому допомагають зорієнтуватися, розробити маршрут лікування. За потреби допомагають отримати другу думку щодо діагнозу. Розповідають про права пацієнта, зокрема на безоплатне лікування, допомагають з пошуком ліків в онкоцентрах, які забезпечує держава. Два менеджери нині займаються напрямком медичної евакуації — роз'яснюють, як це працює, яким критеріям треба відповідати, які документи потрібні тощо.

День меланоми насправді має на меті не виявити якомога більше меланом у населення, а привернути увагу до цієї проблеми, каже Марія Кукушкіна. До речі, до 26 травня безоплатно можна перевірити родимки у 21 місті України.

Та якщо ви не потрапили на захід, але хоча б прочитали цей матеріал і звернули увагу на своє тіло, це вже — хороше рішення.

Автор: Ольга Стукало, "Рубрика"
Фото Миколи Тимченка, "Рубрика"

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: