fbpx
Сьогодні
11:44 24 Лис 2021

NASA та SpaceX запустили космічний апарат, який має змінити траєкторію астероїда

Національне аерокосмічне агентство США (NASA) разом зі SpaceX запустили космічний апарат, який має вдарити по астероїду, щоб перевірити, чи вдасться змінити траєкторію космічного тіла.

Про це повідомляє NASA.

З бази космічних сил США Ванденберг у Каліфорнії запустили ракету Falcon 9 із кораблем DART — Double Asteroid Redirection Test.

Корабель DART уже відділився від Falcon 9. NASA отримало перші сигнали від апарата, який розгортає свої сонячні батареї та готується до початку 10-місячної подорожі.

Він попрямує до безпечної для Землі пари астероїдів під назвами Діморфос та Дідімос. Розмір першого становить 163 метри, другого — 780 метрів. Діморфос обертається довкола Дідімоса.

Ці астероїди обертаються довкола Сонця та пролітають порівняно близько до Землі. Між 26 вересня та 1 жовтня 2022 року космічний корабель має зі швидкістю 24 000 км/год врізатися в астероїд Діморфос. Тоді він перебуватиме орієнтовно за 11 мільйонів кілометрів від нашої планети.

Приблизно за 10 днів до цього від космічного корабля від'єднається мініатюрний супутник, який транслюватиме момент удару на Землю.

За словами науковців, DART не дуже сильно змінить траєкторію астероїда, однак цього може бути достатньо, щоб уникнути потенційного зіткнення із Землею. Дослідники очікують, що це зіткнення зменшить швидкість астероїда на 1% та сповільнить період його обертання довкола Дідімоса на декілька хвилин.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: