fbpx
Сьогодні
16:23 10 Лис 2021

У Грузії відбулося судове засідання щодо Саакашвілі без його участі. Денісова розповіла деталі

У Тбіліському міському суді відбулося судове засідання у справі громадянина України, Голови Виконавчого комітету Національної ради реформ України Міхеіла Саакашвілі без його участі.

Про це пише уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денiсова.

❗️ Міхеіл вважаючи себе невинуватим, клопотав про публічний розгляд справи за своєю участю. Втім пенітенціарна служба не задовольнила це клопотання, ухваливши рішення не доставляти Саакашвілі на судовий процес. Свої дії пояснили «можливими деструктивними діями у випадку етапування Саакашвілі до зали суду, а також ризиками для здоров'я».

❗️ Адвокати звернулися з клопотанням про відвід складу суду, який ухвалив рішення розглядати справу Саакашвілі без його присутності.

"Такі дії судової влади Грузії є порушенням статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, яка гарантує право на справедливий і публічний розгляд. Закликаю іноземні держави та міжнародні правозахисні організації відреагувати на це порушення та висловити вимогу відновити право Міхеіла Саакашвілі відвідати судовий процес, який продовжиться 29 листопада… Про стан його здоров'я на даний час інформації не маємо", – закликає Денiсова.

Раніше адвокат Саакашвілі заявив, що його клієнта хочуть ліквідувати у в'язниці. Прем'єр Грузії спростував заяву адвоката про підготовку ліквідації Саакашвілі.

У 2018 році Саакашвілі визнали винним за двома справами. Його засудили до 3 років позбавлення волі за помилування колишніх співробітників МВС, засуджених у справі Сандро Гіргвліани, та ще до 6 років – у справі щодо побиття колишнього депутата Валерія Гелашвілі.

За даними прокуратури Грузії, після прибуття політика до країни 1 жовтня проти нього порушили ще одну кримінальну справу – про незаконний перетин грузинського кордону. Це вже п'ята кримінальна справа проти нього.

Зараз Саакашвілі перебуває в пенітенціарній установі №12 у Руставі, куди політик був поміщений після затримання 1 жовтня.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: