fbpx
Сьогодні
Ексклюзив 15:43 03 Лис 2021

"Вибивають двері в кабінет": в Україні паніка через високий ажіотаж на вакцинацію

Фото Reuters

Із введенням жорстких обмежень для пересування громадським транспортом та відвідування громадських місць кількість охочих отримати вакцину різко виросла.

Про це повідомляє Рубрика.

Відкриті у гіпермаркетах центри вакцинації переповнені людьми, які забули про соціальну дистанцію. Ось так виглядав один зі столичних гіпермаркетів у понеділок.

У ТЦ Retroville на Виноградарі у Києві черги тягнулись на вулиці. Повідомляється, що люди стояли в них по декілька годин.

У ще одному столичному центрі вакцинації в Dream Town на Оболоні 2 листопада люди проводили по 5-6 годин. При цьому прийом здійснюється лише по талонам, а щеплення закінчились до кінця робочого дня Центру. 

При цьому багато суперечок виникає через те, що частина пацієнтів приходить із записом на порталі helsi.me, а частина — з надією на те, що зможуть отримати препарат у живій черзі. Катерина Петренко, судова кореспондентка з Києва розказала, що ситуація в центрах досить гостра:

"У сусідньому кабінеті між 10 людьми аж надто емоційно вирішують, кому вколоти останні чотири дози. Чоловік, який вже наготував плече, був змушений одягатись і йти без уколу, оскільки Pfizer дістався тим, хто таки був заздалегідь записаний в Helsi.me", — написала дівчина на своїй сторінці у Facebook. 

Про різке збільшення бажаючих вакцинуватись говорить і статистика. За даними порталу Системи охорони здоров'я України, 28 жовтня вакцину отримали загалом 27,7 тисяч жителів столиці, 29 жовтня — 26,1 тисяча, в останню суботу та неділю перед введенням жорстких обмежень червоної зони — 24,5 та 22,3 тисячі відповідно, а от із введенням в дію заборони на пересування громадським транспортом вже 1 листопада вакцину отримало майже вдвічі більше киян: 40,9 тисяч у понеділок та трохи менше — 39,4 тисячі людей у вівторок. 

Така ситуація не лише в Києві. В Івано-Франківську навіть мер звернув увагу на сутички та паніку, що виникає в чергах на вакцинацію:

"Багато людей не бачать, що відбувається іноді в пунктах щеплень. І в поліклініках, і в центрах масової вакцинації влаштовують паніку. Вибивають двері в кабінет, лізуть в бійки з медиками… Це НЕПРИЙНЯТНО. Тепер із медиками чергують муніципали і поліція. Але є прецедент!", — написав він на своїй сторінці у Facebook. У зв'язку з цим міський голова Франківська ініціює відкрити ще один центр вакцинації на стадіоні "Рух", який працюватиме з 8:00 та до останнього пацієнта.

Список пунктів щеплень масової вакцинації в містах України можна переглянути на державному порталі за посиланням, а записатись на щеплення — через портал Helsi.me.  

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: