fbpx
Сьогодні
Ексклюзив 15:21 03 Лис 2021

Антивакцинатори протестують: відповідаємо на їхні гасла

Фото Reuters

3-го листопада у Києві відбувся марш противників вакцинації від covid-19. Як повідомляють у пресі, на акцію зібралося кілька сотень людей, що приїхали з різних областей України.

Свою позицію антивакцинатори доносили ходою до Верховної Ради та Кабінету міністрів і численними плакатами з відповідними гаслами.

"Рубрика" розібралася в основних аргументах противників щеплень і підготувала відповіді, що спростовують їх. 

"Губит людей не covid, губит людей вакцина"

Фото Олександра Рудоманова

Від початку пандемії covid-19 в Україні, за офіційними даними, захворіли 2 мільйони 979 тисяч 086 осіб. З них 69 447 померли. Серед тих хворих на коронавірус, хто потрапив у лікарню за минулий тиждень, 93,2% пацієнтів — це ті, хто не отримав жодної дози щеплення. При цьому 18 мільйонів 279 тисяч 337 українців вже вакцинувалися. Серед них є поодинокі випадки, коли люди помирали незадовго після введення вакцини, проте причиною смерті були не щеплення, тож до летальних наслідків жодна з сертифікованих вакцин не призводить. 

Підкреслимо, що щеплення від коронавірусу не захищає від зараження на 100%, але в рази зменшує ймовірність захворіти, а також в десятки разів знижує ймовірність тяжкого перебігу хвороби.

"Скажи ні дослідам над дітьми"

Фото "Телеграфу"

У процесі розробки та тестування вакцин проти коронавірусу досліди над дітьми не проводили. Спершу вакцина проходить лабораторні дослідження, а тоді клінічні — тобто її вводили повнолітнім особам, що попередньо дали згоду на участь в дослідженні. Всі, на кому тестували вакцини, перебували під медичним наглядом і були поінформовані про ймовірні ризики. Лише тоді, коли вакцини проходять ці етапи, вони стають сертифікованими й потрапляють в маси. 

Окрім цього, лише 13-го жовтня цього року МОЗ дало рекомендацію щеплювати проти covid-19 дітей від 12 років, які не належать до групи ризику тяжкого перебігу захворювання і мають інші обов'язкові щеплення. Дітей, що не досягли 12-річного віку не щеплюють. І не проводять над ними досліди. 

"Моє тіло! Мій вибір! Мої права!"

Стаття 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод передбачає захист від втручання держави у приватне життя особи. Зокрема, у рішення, які вона приймає стосовно власного здоров'я.

Проте у цій же статті сказано, що винятками є випадки, коли йдеться про здоров'я, права та свободи інших осіб. Оскільки covid-19 є вірусом, який легко передається від людини до людини, це саме такий випадок.

Це дійсно ваше тіло, ваш вибір і ваші права, але є і ваш обов'язок — не шкодити іншим. За виконанням цього обов'язку і стежить держава. 

"Конституція — вищий закон!"

Фото Олександра Рудоманова

Так, Конституція України дійсно є головним документом, який регулює створення всіх інших постанов, рішень та наказів. Конституція дійсно закріплює за людиною свободу вибору, яка включає рішення про вакцинацію. Але в кожній дотичній до цього питання статті зазначено, що таке право може обмежуватися у випадках, коли воно несе загрозу здоров'ю і правам інших. 

Тож дії держави, спрямовані на проведення вакцинації, є конституційними. Навіть якщо вони не є особистим вибором кожної людини окремо.

"Бог створив нас вільними"

Фото "Bykvu"

Найпоширенішою релігією в Україні є християнство. Воно, як і більшість релігій, опирається на те, що дійсно Бог створив людину вільною. Проте зв'язку з вакцинацією це не має. Навпаки, турбота про власне здоров'я цілком відповідає позиції християн стосовно того, що життя є найвищою цінністю. 

Митрополит Православної церкви України Епіфаній також наголошує на тому, що вакцинація не є релігійним питанням. У своєму коментарі для "УП" він сказав:

"Питання вакцинації не є релігійним, це суто медичне питання – зміст якого мають доступно роз'яснювати фахівці-медики. Єдина пересторога, яка є не лише у нас, але і в суспільстві загалом – це якість вакцин і сумлінне врахування протипоказань, які має незначна частина людей. Треба пам'ятати, що кожне життя має надзвичайну цінність, і саме на негативні випадки буде звертатися найбільша увага".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: