fbpx
Сьогодні
14:50 15 Жов 2021

Асоціація газодобувних компаній попереджає про ризик падіння видобутку газу в Україні

Асоціація газодобувних компаній України (АГКУ) попереджає про ризик падіння видобутку природного газу в країні в разі впровадження штучного регулювання ціни на видобутий природний газ приватними газодобувними підприємствами.

Про це йдеться в заяві асоціації, передає "Інтерфакс-україна".

"Ініціатива щодо обмеження прав незалежних газовидобувників продавати газ за ринковими цінами суперечить закону України "Про ринок природного газу", а також усім впровадженим в останні роки реформам щодо лібералізації ринку газу в Україні. Це завдасть удару по іміджу України на міжнародній арені та негативно вплине на євроінтеграційні процеси", – вказано у заяві.

У АГКУ переконані, що будь-які спроби використання короткострокових, штучних і неринкових методів неодмінно призведуть до негативних наслідків для економіки України та нафтогазовидобувної галузі зокрема.

"Через запровадження механізму регулювання ціни приватні газовидобувні компанії будуть змушені зупинити інвестиції у геологорозвідувальні роботи, розробку родовищ та буріння нових свердловин. Це, в свою чергу, призведе до скорочення робочих місць в секторі і суміжних галузях, а також до зменшення надходжень до державного й місцевого бюджетів", – наголошується в заяві.

За даними асоціації, за останні п'ять років приватні газовидобувні підприємства наростили обсяги видобутку більше ніж на 20%. За результатами 2021 року загальний видобуток незалежними компаніями має становити 5 млрд куб. м, що стане рекордом для України.

"Водночас зупинка інвестиційної діяльності призведе до щорічного падіння газовидобутку приватними газовидобувниками на 10%, що в свою чергу потребуватиме збільшення поставок в Україну імпортного газу. Це послабить енергетичну безпеку України, особливо, враховуючи, запуск "Північного потоку-2″ та ризик скорочення або й повного припинення транзиту російського газу через нашу країну", – наголошують в АГКУ.

Крім того, зазначають в асоціації, пропозиції щодо штучного регулювання ціни завдадуть удару по інвестиційному іміджу України. Так, залучення мільярдних інвестицій у нафтогазові проекти, які, зокрема, передбачені укладеними угодами про розподіл продукції, будуть неможливі. Це призведе до втрати більше ніж 12 млрд грн у найближчі п'ять років.

"Наголошуємо, що галузь, яка інвестує в масштабні, довгострокові нафтогазові проекти не сприймає ручних, короткочасних та емоційних рішень", – резюмується в заяві.

Довідка

13 жовтня ввечері, голова парламентської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія в ефірі телеканалу "Україна 24" повідомив, що обговорював з Ігорем Абрамовичем (фракція "ОПЗЖ", співвласник ТОВ "Укргаз Інвест") можливість тимчасово зобов'язати на законодавчому рівні приватні газовидобувні компанії продавати газ за собівартістю з невеликою маржею, а не за поточними високими ринковими цінами.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: