fbpx
Сьогодні
Розбір 22:08 03 Жов 2021

Pandora Papers. Журналісти з усього світу опублікували документи про офшори світових лідерів, серед них — Зеленський і українські політики

Коллаж: Рубрика

Журналісти Pandora Papers оприлюднили дослідження масштабного витоку конфіденційних документів, серед яких є інформація і про Володимира Зеленського та інших українських політиків. 

У неділю, 3 жовтня, відповідні матеріали опублікувала низка впливових ЗМІ, як-от The GuardianThe Washington PostDeutsche WelleBBC та інші. Від України над розслідуванням працювали журналісти проєкту Слідство.Інфо.

Загалом у проєкті взяли участь понад 600 журналістів зі 117 країн світу, які є членами The International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) — незалежної міжнародної мережі журналістів-розслідувачів, які спільно викривають транскордонну злочинність та міжнародну корупцію. Раніше вони працювали над глобальним витоком документів Panama Papers, Paradise Papers та FinCEN, а тепер дослідили 11,9 мільйонів офшорних документів Pandora Papers.

Мільйони документів розповідають про секретні фінанси більш ніж 300 держслужбовців, зокрема міністрів, суддів, мерів та військових з більш ніж 90 країн світу. У них також фігурують мільярдери та знаменитості.

У розслідуваннях Pandors Papers фігурують колишній прем'єр-міністр Великої Британії Тоні Блер, король Йорданії Абдалла ІІ, прем'єр-міністр Чехії Андрей Бабіш та інші виосокопосадовці. Також, згідно з витоком документів, президент Росії Володимир Путін пов'язаний з секретними активами в Монако, а президент Кенії Ухуру Кеніата та шість членів його родини таємно володіли мережею офшорних компаній, одна з яких оцінювалася як володіння активами у розмірі $30 мільйонів.

Серед іншого, журналісти дізналися, що сім'я президента Азербайджану Ільхама Алієва протягом останніх років продала нерухомість у Великій Британії на суму близько 400 млн фунтів стерлінгів (майже $540 млн).

Засновану президентом Кіпру Нікосом Анастасіадісом юридичну фірму звинуватили в приховуванні активів скандального російського мільярдера за підставними власниками компаній.

Зв'язок Зеленського з Коломойським та Приватбанк

Під час роботи над проєктом журналісти "Слідства.Інфо" знайшли підтвердження інформації, яка була опублікована під час президентських перегонів навесні 2019 року – схеми, за якою офшорні фірми Зеленського та його команди з 2012 року нібито отримали 40 мільйонів доларів від компаній, пов'язаних із олігархом Ігорем Коломойським. Це відбувалося у період, коли студія "Квартал 95" почала співпрацювати з телеканалом "1+1".

Достовірність наведеної у документах Pandora Papers та у схемі інформації засвідчили джерела "Слідства.Інфо".

зеленський коломойський

Отримані журналістами документи підтверджують, що у 2012 році "кварталівці" зареєстрували понад десяток фірм на Британських Віргінських островах, Белізі та на Кіпрі. В серці цієї мережі перебувала досі невідома фірма Maltex Multicapital Corp.

Згідно із документами витоку, Maltex була порівну поділена між фірмами Володимира Зеленського, братів Сергія та Бориса Шефірів та ще одного "кварталівця" — сценариста та режисера продуктів студії Андрія Яковлева.

Номінальним власником центру мережі виступала інша компанія, Davegra Limited. На той час її власником був нинішній очільник Служби безпеки України Іван Баканов. Саме він підписав так звану "трастову декларацію" — документ, який фіксує відносини між номінальним та реальним власником компанії.

Видання зазначає, що трастові декларації зазвичай укладають для збереження конфіденційності реального власника компанії. Тобто, фірма Баканова виступила номінальним власником Maltex Multicapital, щоб приховати реального — Зеленського та його партнерів.

Як з'ясували журналісти із документів Pandora Papers, 40 мільйонів доларів формально були сплачені як внесок до статутного капіталу.

приватбанк

Фото Reuters

Водночас офшорні компанії, які ймовірно перераховували кошти "кварталівцям", підозрюють у відмиванні мільярдів з "Приватбанку", співвласником якого раніше був Коломойський.

Крім того, за даними джерел "Слідства.Інфо", переказ грошей відбувався через кіпрську філію "Приватбанку" — ту саму, через яку олігарх міг відмивати мільйони. Нові документи засвідчують, що принаймні одна з компаній очільників "95 кварталу" мала рахунок у цьому банку. Тобто офшори Зеленського також могли бути частиною історії з відмиванням брудних грошей.

"Слідство.Інфо" намагалося отримати коментарі від усіх фігурантів цієї історії. Втім, на запитання журналістів відповів лише Борис Шефір, брат першого помічника президента Сергія Шефіра. На відміну від своїх партнерів, він у політику не пішов, і зараз є власником суттєвої частини офшорного бізнесу "кварталівців".

На запитання, навіщо "Кварталу 95" офшори, він відповів: "Це ви поставте нашим законотворцям (запитання — Ред.), які таку ситуація створили, що постійно бізнес під загрозою бандитів, які приходять до влади. У той час це було дуже важливо — захистити свої інтереси".

Шефір також додав, що почав закривати офшорну частину бізнесу. На уточнюючі запитання він не відповів.

Також журналісти намагалися отримати позицію Зеленського стосовно мільйонів від Коломойського та офшорних дивідендів. Втім, у Зеленського повідомили, що "відповіді не буде".

Нерухомість українських політиків

Проєкт Pandora Papers ідентифікував щонайменше 681 раніше анонімних власників елітної нерухомості у Великобританії. Їм належить понад півтори тисячі об'єктів на загальну суму більш як 5,5 мільярдів доларів США.

У цьому списку більше 10 українців, що приховують свої активи у Великобританії через офшорні компанії, зареєстровані в таких юрисдикціях як Беліз та Британські Віргінські острови, які не розкривають кінцевих власників бізнесу.

Як з'ясували журналісти, під час переходу студії "Квартал 95" на телеканал українського олігарха Ігоря Коломойського, у 2012 році успішний шоумен Володимир Зеленський та його найближче оточення створили мережу офшорних компаній, яка нині володіє елітною нерухомістю у Лондоні на мільйони доларів США.

Через мережу пов'язаних із президентом офшорних компаній, двоє близьких соратників Зеленського стали власниками елітної нерухомості у Лондоні – перший помічник президента Сергій Шефір та колишній бізнес-партнер Зеленського, сценарист та режисер фільмів та серіалів "Студії Квартал 95" Андрій Яковлєв.

шефір

Шефір через офшорну компанію володіє відразу двома квартирами у столиці Великобританії загальною вартістю понад 5 мільйонів доларів США.

При цьому фірма, яка через низку інших офшорів належить Яковлєву, володіє квартирою у центрі Лондона, у 10 хвилинах пішки від парламенту. Згідно із документами, які проаналізували журналісти, вартість цієї квартири склала понад 2 мільйони доларів США.

Також через офшорну фірму купила в позику елітну квартиру дочка ексголови АП Бориса Ложкіна, Анастасія.

16 червня 2014 року, на шостий день після призначення Ложкіна головою адміністрації президента Петра Порошенка, його дочка купила в позику елітну нерухомість у престижному районі Лондона за майже 4,6 мільйони доларів США.

Кошти на нерухомість дівчині позичила віргінська Future Definite Holdings Limited, компанія її власного батька.

"2013-го, коли я продав бізнес, дочка звернулася із запитанням: "хочу купити квартиру — чи можу я позичити у вас гроші? Я зароблю і поверну"… Сподіваюсь, що вона поверне кредит протягом десяти років", — розповів Ложкін журналістам "Слідства.Інфо".

Ані компанія під іменем Future Definite Holdings, ані чимала позика не були внесені до декларації Ложкіна ані за 2014-ий, ані за 2015-ий. Однак форма та умови подання декларації в той час ще не передбачали обов'язкового декларування таких операцій.

У переліку українців із британською нерухомістю також ексспіввласник "Приватбанку", справи про виведення та відмивання грошей з якого розслідують в Україні та США, олігарх Геннадій Боголюбов. Pandora Papers свідчить про його причетність до щонайменше дев'яти об'єктів нерухомості у Великобританії.

Майном у самому серці Лондона володіє й український бізнесмен та колишній співвласник "Укрсиббанку" Олександр Ярославський, і бізнес-партнер олігарха Дмитра Фірташа — Ігор Воронін.

На дочку колишнього голови ЦВК і нардепа Сергія Ківалова, Тетяну, записано відразу п'ять об'єктів нерухомості у Лондоні. Ціна трьох об'єктів нерухомості складала щонайменше 13,5 мільйонів доларів США.

Вся вона куплена через офшорні компанії, зареєстровані у Британських Віргінських островах, та протягом 1999-2003 років. У цей час Ківалов мав мандат народного депутата України.

Конфлікт інтересів Ткаченка

Олександр Ткаченко в Чорнобилі

Фігурує у Pandora Papers і чинний міністр культури Олександр Ткаченко. 2016 році під час перебування на посаді генерального продюсера «1+1» він отримав чверть акцій державної Одеської кіностудії. У 2018-му партнером Ткаченка став одеський забудовник Андрій Вавриш: він визнав зацікавленість у побудові житла «для знімальних груп» на території кіностудії.

Спершу забудова території державної кіностудії була поза законом. Проте згодом Ткаченко очолив парламентський Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики та схвалив законопроєкт, що визначає умови приватизації державних кіностудій.

Сам політик конфлікт інтересів на засіданні комітету визнав. Він заявив, що нібито саме через це у червні 2020 року продав свою частку Одеської кіностудії банкіру Олександру Морозову. Скільки коштів Ткаченко отримав за таку угоду, у своїй декларації він не вказав. Журналісти «Слідства.Інфо» припускають, що Морозов є лише номінальним власником частки Ткаченка на час «конфлікту інтересів».

Кредит на літак Ахметова

Документи Pandora Papers свідчать, що великі міжнародні юридичні компанії-реєстратори на вимогу VIP-клієнта вони можуть швидко створити офшорну компанію або ж захистити її власника від регулятора.

Як з'ясували журналісти, у 2014 році представники Ріната Ахметова попросила провайдера Trident Trust з Британських Віргінських островів терміново зареєструвати дві офшорні компанії для купівлі літака. Вже через 2 місяці одна із них отримала кредит на реактивний літак бізнес-класу Falcon 7X.

Бізнес Гереги в окупованому Криму

Журналісти виявили мережу офшорних компаній, яка належала народному депутату та власнику «Епіцентру» Олександру Герезі. Документи міжнародних провайдерів визначають його разом із дружиною власниками п'яти кіпрських компаній.

Одна із них володіє найбільшою мережею будівельно-господарських гіпермаркетів в окупованому Криму — «Новацентр К».

Що таке Pandora Papers?

Pandora Papers — це найбільша колаборація журналістів-розслідувачів за всю історію, яка розкриває таємниці 35 нинішніх і колишніх світових лідерів, більш як 330 чиновників у 90 країнах світу, митців та убивць.

Понад 600 журналістів із 117 країн світу протягом року досліджували 11,9 мільйонів конфіденційних файлів. До роботи над цими файлами долучилися й українські журналісти з агенції "Слідство.Інфо".

Загалом у Pandora Papers більш як півтори тисячі українців, серед яких олігархи, колишні та чинні посадовці, депутати та навіть зірки спорту і естради.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: