fbpx
Сьогодні
12:28 29 Вер 2021

Про українську рятувальну місію в Афганістані написали у New York Times

English version here

Фото: The New York Times

Українським спецпризначенцям вдалося вивезти з Кабула сотні громадян України та афганців в рамках рятувальної операції, подробиці якої опублікувала газета The New York Times.

Про це повідомляє "Укрінформ" з посиланням на статтю видання "Нервова поїздка в Кабул: як Україна вела переговори з талібами і врятувала 96 афганців".

"Після того, як американці покинули Афганістан, лише деякі країни висловили готовність організувати рятувальні операції в Афганістані. Україна – виняток. Вона каже, що у неї інше визначення того, що є небезпекою", – йдеться у статті.

Зазначається, що військовослужбовці і співробітники військової розвідки України готувалися вилетіли в Кабул 16 вересня, звідки збиралися евакуювати близько 100 осіб – громадян України та афганців, що знаходилися у зоні високого ризику. Вони виконували подібні рятувальні місії з моменту падіння Кабула в середині серпня, але ця операція стала першою з моменту відходу американських військ.

Українським військовим гарантували, що літак зможе приземлитися в аеропорту Кабула, залишатися там без перешкод, поки евакуйовані сядуть на борт та полетять. Їх запевнили, що весь процес займе всього кілька годин. Однак їм знадобилося сім днів, дві поїздки в Кабул та довгі переговори з талібами, перш ніж команда повернулася додому в Київ.

"Для українців це був прискорений курс про те, як мати справу з урядом "Талібану", який боровся з внутрішнім розколом, бюрократичним хаосом і ледь стримуваною схильністю до насильства. Протягом декількох днів таліби відмовлялися звільнити людей, яких українці сподівалися врятувати, неодноразово змінюючи умови угоди про евакуацію, вимагаючи офіційного визнання від українського уряду і в якийсь момент погрожуючи конфіскувати літак", — йдеться у матеріалі.

Літак повернувся до Києва, перш ніж знову вилетіти до Кабула 19 вересня. Військові чекали, поки команда на місцях та офіційні особи в Україні вели напружені переговори з чиновниками "Талібану".

"Найбільша складність полягала в тому, що не було ієрархії влади. Кожна людина, яка має бодай якусь ознаку свого статусу, впевнена, що вона знає, що є найкращим. На вирішення кожного питання пішло багато часу", — сказав на умовах анонімності один із українських офіцерів, який брав участь в операції.

Фото: The New York Times

Навіть, на перший погляд, незначні розбіжності могли зруйнувати всю місію, пише видання. Українці створили друкований список імен евакуйованих, де кожна родина була виділена різним кольором. "Талібан" відмовився прийняти його, вимагаючи лише чорно-білу роздруківку. Пізніше її надіслали лише у цих двох кольорах.

Голова ГУР Міноборони України Кирил Буданов зазначив, що попри відхід американських військових із Афганістану, українська місія триває.

"Більшість країн Заходу, на мою думку, не зроблять чогось, якщо це небезпечно. Ми живемо з війною сім років, тому наше розуміння того, що є небезпечним, трохи інше", — заявив він.

Видання зазначає, що українські офіційні особи не повідомили подробиць про те, як саме вони вийшли з глухого кута. Вони послалися на допомогу Туреччини, Пакистану та Катару, а також на Валі Монавара, посла в Україні від попереднього афганського уряду, який залишається на своїй посаді в Києві.

Врешті-решт евакуація вдалася – увечері 23 вересня літак із українцями та афганцями приземлився у Києві, а політ став «несподіваним рятувальним кругом після того, як багато хто відмовився від надії на втечу». На евакуйованих у закритому терміналі міжнародного аеропорту Бориспіль чекали представники Червоного Хреста.

Керівництво ГУР Міноборони України та українські високопосадовці планують вивчити місію та визначити, як зробити майбутні польоти до Кабула більш гладкими.

Як повідомляла Рубрика, Україна евакуювала з Афганістану понад 650 осіб. Серед евакуйованих були громадяни України й інших держав, у тому числі представники ООН, члени правозахисних організацій, співробітники видань Global Mail, USA Today, The Washington Post, Stars and Stipes та інші, а також люди, що співпрацювали із коаліційним контингентом.

Попри те, що Україна не мала свого миротворчого контингенту в Афганістані, вона посіла восьме місце за кількістю врятованих людей.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: