fbpx
Сьогодні
20:46 24 Вер 2021

Китай вп'ятеро збільшив інвестиції в Україну за останні п'ять років

Обсяг китайських інвестицій в Україну з 2016 року збільшився вп'ятеро до 260 млн доларів, такі інвестиції здійснюються державними підприємствами і можуть мати політичні цілі.

Про це йдеться у дослідженні Центру економічної стратегії.

Протягом 2016-2021 років обсяг інвестицій Китаю в Україну з 50 млн доларів злетів до 260 млн доларів. Попри невелику частку загального обсягу ПІІ (прямих іноземних інвестицій), 0,5%, темпи їхнього зростання значно випереджають зростання ПІІ загалом.

"Зростання інвестицій з Китаю має бути під пристальною увагою, адже, так само як і з Росії, такі інвестиції часто здійснюються державними підприємствами та мають не лише комерційні, але і політичні цілі", – кажуть у ЦЕС.

Так, з Китаю інвестують переважно державні компанії в українські держкомпанії. Кредити зазвичай також надають державні банки. Китайські компанії найчастіше працюють з українськими, передусім в енергетиці та сільському господарстві.

"З одного боку, зараз є перспективи посилення такої співпраці. Але з іншого боку, це залежатиме від політичних домовленостей і від того, куди їх "пустять". У нас є власні еліти, які контролюють чималу частину економіки і вони тут не хочуть бачити іноземних конкурентів", – розповів автор дослідження Дмитро Горюнов.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: