fbpx
Сьогодні
21:37 12 Вер 2021

Паління посилює симптоми COVID-19, — медик

Як стверджують фахівці, при захворюванні на COVID-19 у курців, у порівнянні з тими, хто не палить, частіше виникають ускладнення від хвороби.

Про це заявив лікар-методист ЦГЗ МОЗ України, к. мед. н. Отто Стойка, пише "Вечірній Київ".

«Однозначно куріння підвищує ризик зараження і ускладнює симптоматику коронавірусу! Загальновідомо, що куріння вражає дихальну систему, пригнічує захисні властивості трахеї, бронхів та тканини легень. У курців дуже часто з'являється перший симптом — це кашель, а згодом і хронічний бронхіт, який мучить зранку. Теж саме робить і коронавірус — він вражає дихальні шляхи, людина кашляє, важко дихає. Тобто тютюновий дим та пара від е-сигарет ще більше посилюють негативні наслідки перебігу хвороби», — зазначає лікар-методист ЦГЗ України Отто Стойка.

Крім того, Отто Стойка звертає увагу і любителів кальянів, адже вони також мають вищий ризик інфікування COVID-19 та ускладнень протікання хвороби COVID-19, включно із летальними наслідками.

«Куріння послаблює легені та зменшує здатність організму протистояти вірусу, тому можуть зростати ризики ускладнень. Також, немало важливо, що відновлення після хвороби протікає легше серед тих, хто не курить. Тому я підкреслюю, що припинення куріння — важливий крок як для людей, які ще не захворіли, так і для тих, хто хворіє або вже відновлюється після хвороби», — розповідає лікар.

За словами пана Отто, не варто забувати про те, що куріння, у тому числі та пасивне, окрім дихальних шляхів — вражає і серцево-судинну систему, провокує онкологію та діабет. Натомість, відмова від пагубної звички, суттєво покращує шанси людини легше перенести хворобу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: