fbpx
Сьогодні
21:56 11 Вер 2021

Вітренко заявив, що різке зниження транзиту "Газпрому" через Україну загрожує технічними проблемами

У разі, якщо «Газпром» різко зменшить обсяги транзиту природного газу через Україну, це призведе до зміни фізико-хімічних властивостей газу. В результаті у європейських операторів газотранспортних систем на західному кордоні України з'являться питання до якості поставленого блакитного палива.

Про це заявив глава правління НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко в кулуарах YES Brainstorming в Києві, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Якщо («Газпром») нічого не буде давати (газ на вхід української ГТС), то нам навіть простіше — нічого не треба виконувати. Але якщо він буде давати якісь невеликі обсяги газу або якщо буде дуже сильно варіювати: один день максимум, а інший день, скажімо, мінімум — то будуть фізичні проблеми, як забезпечити транзит, необхідні фізико-хімічні властивості газу, які специфіковані згідно з контрактом між оператором українським і операторами Словаччини, Польщі, Угорщини й так далі», — сказав Вітренко.

Вітренко уточнив, що в подібній ситуації європейські оператори можуть заявити, що Україна порушує умови контракту за фізико-хімічними властивостями газу. Таким чином Україна стає ненадійним транзитером газу, який створює технічні проблеми європейським ГТС.

Глава «Нафтогазу» уточнив, що в умовах транзитних контрактів є «якісь загальні положення, які, в принципі, теоретично можуть нас захистити, якщо ми потім підемо в суд». Але реагувати на ситуацію і надавати їй розголосу необхідно вже зараз.

«Тому важливо це питання наперед якимось чином вирішувати», — підкреслив Вітренко.

Рішенням він бачить усунення монополії «Газпрому» на постачання газу з Росії в Європу транзитом через Україну і перенесення точки доступу з західного кордону України на кордон з РФ. Це і є сенс, який вкладався в перехід роботи української ГТС на європейські правила.

У Міненерго України, «Нафтогазі» і Операторі ГТС України (ОГТСУ) допускають, що в разі запуску «Північного потоку-2» «Газпром» готовий буде різко скоротити постачання газу через Україну, не чекаючи завершення поточного контракту у 2024 році та попри необхідність оплати невикористаних потужностей ОГТСУ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: