fbpx
Сьогодні
18:38 06 Вер 2021

Відбудова костелу Святого Миколая буде коштувати від 75 млн грн

Фото ДСНС

Станом на вечір 6 вересня українці перерахували 5 млн 840 тис. грн на відбудову костелу Святого Миколая в Києві. Ще близько 20 млн грн мають надати представники бізнесу.

Про це поінформував міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Він розповів, що за вихідні було розроблено покроковий план подальших дій згідно із законом та дотриманням питань безпеки робіт в будівлі.

"Наразі чекаємо на висновок ДСНС. Це підстава для замовлення експертної оцінки масштабу матеріальних збитків. Паралельно Нацполіцією ведеться слідство про причини загоряння", – повідомив міністр.

Ткаченко розповів, що за попередньою оцінкою фахівців на відновлення пам'ятки знадобиться від 75 млн грн. До суми, які збере бізнес, решту потрібних коштів виділить держава. Кошти ж, які перераховують підприємці, фізичні та юридичні особи, підуть на ліквідацію наслідків пожежі всередині костелу.

"На жаль, почати ремонт всередині одразу завтра ми не можемо. При всьому бажанні та навіть за наявністю повної суми. У першу чергу ми маємо отримати висновки ДСНС та експертизу, що саме з пошкодженого і в якому порядку варто ремонтувати", – зазначив Ткаченко.

Він пояснив, що через високі температури могли створитися приховані тріщини чи змін геометрії конструкцій. Також без оцінки та при неправильній послідовності робіт – можливе руйнування стін або стелі.

"Сума зборів, на щастя, змінюється щогодини. Станом на зараз на рахунок зайшли 5 млн 840 тис грн. І ще близько 20 млн грн бізнеси проголосили надати пожертви публічно. Що показує небайдужість бізнесу та українців до нашої культурної спадщини. А також й те, що в кризових ситуаціях ми єднаймося", – написав Ткаченко.

Зазначимо, український бізнес за першу добу після пожежі зміг зібрати 17 млн на відновлення костелу Святого Миколая.

Нагадаємо, що у п'ятницю ввечері стало відомо, що у Києві горить Костел святого Миколая.

Пожежникам вдалося о 22:40 локалізувати пожежу, а невдовзі – загасити.

Повідомлялося, що причиною пожежі стало коротке замикання в органі під час репетиції. Унікальний інструмент та одна із люстр були знищені внаслідок пожежі.

Міністр культури Олександр Ткаченко зазначив, що на відбудову костелу можуть піти десятки мільйонів гривень.

Рубрика:
Київ Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: