fbpx
Сьогодні
16:57 03 Вер 2021

ВООЗ повідомив про новий штам коронавірусу - Мю

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) додала ще один варіант коронавірусу до свого спискку для моніторингу. Це штам Мю, який позначений як такий, що "викликає інтерес»"(VOI).

Про це пише НВ.

Мю має генетичні відмінності від інших відомих варіантів і викликає інфекції в багатьох країнах, тому може представляти особливу загрозу для здоров'я населення.

Можливо, генетичні зміни Мю можуть зробити його більш переданим, дозволити йому викликати більш серйозне захворювання і зробити його здатним уникнути імунної відповіді, викликаної вакцинами або зараженням попередніми варіантами. Це, в свою чергу, може зробити його менш сприйнятливим до лікування.

У той жде час, VOI — це не варіант, що викликає заклопотаність (VOC), який, як було доведено, точно отримав одну з цих характеристик, що робить його більш небезпечним і, отже, більш значущим. Мю знаходиться під пильним наглядом, але про його особливості поки недостатньо даних.

ВООЗ стежить за чотирма іншими VOI — Ета, Йота, Каппа і Лямбда, — але жоден з них не був перекласифікований в той, який «викликає заклопотаність». Те ж може бути і з Мю (ця буква в грецькому алфавіті йде після Лямбда), але потрібно дочекатися додаткових даних.

Що робить Мю особливо цікавим (і таким, що викликає стурбованість), так це те, що в ньому є «сукупність мутацій, які вказують на потенційні властивості імунної втечі». Іншими словами, у нього є відмінні риси, які показують, що він може обійти існуючий захист від вакцини.

У вірусі Мю є мутація під назвою P681H, вперше описана в альфа-варіанті, яка потенційно відповідальна за швидшу передачу вірусу. Однак це дослідження все ще перебуває в статусі препринта. Мю також має мутації E484K і K417N, які пов'язані зі здатністю ухилятися від антитіл проти коронавірусу.

Вперше Мю був помічений в Колумбії в січні 2021 року, коли йому присвоїли позначення B1621. З тих пір він був виявлений в 40 країнах, але в даний час вважається, що на його частку припадає лише 0,1% інфекцій в усьому світі.

Мю був набагато поширеніший в Колумбії, ніж будь-де ще. Якщо подивитися на зразки коронавірусу, які були генетично секвеновані, 39% з проаналізованих в Колумбії зразків були варіантом Мю, хоча за останні чотири тижні там не було зареєстровано жодного зразка Мю.

Навпаки, 13% зразків, проаналізованих в Еквадорі, були Мю, причому варіант становив 9% зразків, секвенованих за останні чотири тижні, в той час як в Чилі трохи менше 40% секвенованих зразків виявилися Мю за останні чотири тижні. Це говорить про те, що вірус більше не циркулює в Колумбії, а передається в інших країнах Південної Америки.

Мю — перший новий варіант, який був доданий в список ВООЗ з червня. Коли варіант позначений як такий, що представляє інтерес, ВООЗ проводить порівняльний аналіз характеристик нового варіанту, оцінюючи його в порівнянні з іншими, які також відслідковуються.

Рубрика:
Здоров'я

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: