fbpx
Сьогодні
11:51 30 Сер 2021

Офіс омбудсмена нагадав, що в Україні досі не створили реєстр зниклих безвісти

У Донецькій та Луганській областях вважаються зниклими безвісти 258 осіб, з них 67 — військовослужбовці та резервісти.

Про це повідомляє пресслужба Офісу омбудсмена у День зниклих безвісти, який відзначається щороку 30 серпня у Фейсбук, передає Рубрика.

"За даними Управління Верховного комісара ООН з прав людини, задокументовано 43 випадки насильницького зникнення в Криму, з яких 11 осіб до цього часу залишаються зниклими безвісти. У Донецькій та Луганській областях вважаються зниклими безвісти 258 осіб, з них 67 військовослужбовців та резервістів", – поінформували у Офісі омбудсмена.

Уточнюється, що питання осіб, зниклих безвісти, є актуальним для України.

"Ця проблема надзвичайно загострилась внаслідок окупації РФ Кримського півострова та збройної агресії проти України. Національними та міжнародними правозахисними організаціями фіксуються факти порушень прав людини, викрадення російськими спецслужбами людей, насильницьке зникнення українських активістів", – зазначається у повідомленні.

Окремо у Офісі омбудсмена нагадали, що 17 червня 2015 року Україна приєдналася до Міжнародної конвенції про захист усіх осіб від насильницьких зникнень.

Зокрема, із метою створення правових механізмів розшуку зниклих безвісти осіб 12 липня 2018 року Верховна Рада України ухвалила Закон "Про правовий статус осіб, зниклих безвісти", і на підставі цього Закону до Кримінального кодексу України було додано статтю 146-1, якою визначено відповідальність за насильницьке зникнення.

Проте результати здійснюваного уповноваженим парламентського контролю дозволяють констатувати, що за цей період належне виконання норм закону так і не розпочалося. Усі проведені до сьогодні Комісією з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, засідання носять організаційний характер.

Окрім того, як зазначають в Офісі омбудсмена, досі не було забезпечено створення Єдиного реєстру зниклих безвісти, який необхідний для забезпечення ефективного розшуку таких осіб.

Зі свого боку уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова у межах парламентського контролю неодноразово надсилала звернення до уряду (останнє – у серпні 2021 року) щодо необхідності вжиття заходів, спрямованих на забезпечення виконання цього закону.

"Уповноважений тримає в полі зору кожного, чия доля наразі невідома, хто незаконно утримується на тимчасово окупованих територіях, їх імена постійно оприлюднюються на всіх можливих інформаційних майданчиках, у тому числі й міжнародних", – наголосили в Офісі.

Довідка

Щороку 30 серпня у світі відзначається Міжнародний день жертв насильницького зникнення або День зниклих безвісти. Цей день був встановлений згідно із резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 21 грудня 2010 року.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: