fbpx
Сьогодні
19:01 27 Сер 2021

У Офісі омбудсмена заявили, що оприлюднення списків боржників за ЖКП у відкритому доступі порушує закони про захист персональних даних

Поширення постачальниками житлово-комунальних послуг (ЖКП) та балансоутримувачами будинків списків боржників із іменами, адресами, номерами особових рахунків та сумами заборгованості порушує чинне законодавство.

Про це заявили в Офісі уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

"Сукупність даних про номери особових рахунків, адреси, суми заборгованості боржників в розумінні закону України "Про захист персональних даних" є персональними даними, відтак на них поширюються загальні вимоги щодо обробки персональних даних", – повідомили в Офісі омбудсмена, коментуючи численні скарги громадян на оприлюднення списків, які надходять.

Як пояснили в Офісі, відповідно до статті 32 Конституції України ніхто не може зазнавати втручання в його особисте та сімейне життя, крім випадків, передбачених Конституцією України. Не допускається збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.

Також, згідно із рішенням Конституційного Суду, інформацією про особисте та сімейне життя особи є будь-які відомості чи сукупність відомостей про фізичну особу, яка ідентифікована або може бути конкретно ідентифікована. Така інформація є конфіденційною і може бути поширена лише за їхньою згодою, крім випадків, визначених законом.

"Зважаючи на зазначене, розміщення у вільному доступі такої інформації є порушенням законодавства у сфері захисту персональних даних і тягне за собою адміністративну відповідальність", – підсумували в Офісі омбудсмена.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: