fbpx
Сьогодні
Ексклюзив 15:43 28 Сер 2021

Замість третьої дози вакцини може бути подовжений інтервал між першою та другою дозами, — експерт

Фото Reuters

Введення третьої — бустерної — дози вакцини проти COVID-19 може бути замінене збільшенням проміжку між введенням першої та другої доз "основної" вакцинації.

Про це в коментарі для "Рубрики" заявив голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики при МОЗ України Федір Лапій.

"Попри те, що питання введення бустерної дози вакцини проти COVID-19 не знімається з порядку денного, більш активно розглядається можливість подовження інтервалу між першою та другою дозами як еквіваленту цьому", — йдеться в заяві.

При цьому Лапій зазначив, що наразі щеплення третьою дозою вакцини для України взагалі не є актуальним, оскільки зусилля спрямовуються на те, щоб "групи ризику отримали бодай одну дозу".

Втім, підкреслює він, Україна готова до можливості вакцинації третьою дозою та вже провела відповідні розрахунки.

"Розрахунки на 2022 і 2023 роки щодо того, скільки нам необхідно буде вакцини, якщо раптом почнеться кампанія з вакцинації бустерною дозою, проведені. І для цього є резерв як коштів, так і вакцин у виробників", — пояснив Лапій.

Водночас він наголосив, що наразі чітко сказати, чи можна буде для третього щеплення змінити вакцину, складно – через фактичну відсутність відповідних наукових даних.

"Наприклад, Ізраїль, який вже почав кампанію зі щеплення третьою дозою, використовує для цього ту ж вакцину, якою були зроблені і попередні щеплення – Pfizer. З іншого боку, нещодавно з'явились дослідження щодо можливості змішування вакцин для формування імунної відповіді – однак там є ряд питань, які не дають можливості стверджувати про ефективність такого підходу", — розповів Лапій.

Загалом же, за його словами, питання про необхідність третьої дози досі вивчається, і однозначної відповіді на нього у науковців немає.

Для прикладу він наводить ситуацію в Ізраїлі та США: у першому третьою дозою вакцинують лише групу ризику, а в других "кілька днів тому було прийняте рішення з вересня пропонувати пройти третє щеплення тим, хто вакцинувався одними з перших" – "Головне тут, що третя доза саме пропонуватиметься, а не наполягатиметься на її необхідності".

Нагадаємо, раніше в компанії Johnson & Johnson заявили, що після введення другої дози її COVID-вакцини Janssen рівень антитіл підвищився в 9 разів.

Рубрика:
Здоров'я

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: