fbpx
Сьогодні
Ексклюзив 08:49 18 Сер 2021

Верховна Рада розгляне законопроєкт про меліорацію земель: коротко про ймовірні зміни

English version here

Фото УНІАН

Депутатська група на чолі зі "слугою" Миколою Сольським подала законопроєкт про організацію водокористувачів та введення нових правил щодо меліорації земель. Він вже був на першому читанні, після чого до нього внесли правки. А 17 серпня оновлений проєкт з'явився серед зареєстрованих на сайті Верховної Ради.

"Рубрика" пояснює, що зміниться, якщо народні депутати проголосують за новий закон.

Проєкт №5202 покликаний підвищити ефективність систем зрошення в Україні та модернізувати її. Зокрема, пропонують створити своєрідний контролюючий орган — організації водокористувачів (ОВК). Такі структури будуть неприбутковими й фінансуватимуться в основному за рахунок членських внесків і оплати наданих послуг. Не будуть забороненими й інші грошові джерела на кшталт кредитів.

Членами ОВК зможуть стати як власники земельних ділянок сільськогосподарського призначення, так і їхні користувачі. Такі організації матимуть чіткі території діяльності, де контролюватимуть використання, експлуатацію та технічне обслуговування об'єктів інженерної інфраструктури меліоративних систем.

У разі прийняття закону, до Державного земельного кадастру почнуть вносити відомості про меліоративну мережу, її складові й земельні ділянки, де вона зможе забезпечувати меліорацію.

Новий розділ з'явиться і в Реєстрі речових прав на нерухоме майно. Власники насосних станцій, внутрішньогосподарських трубопроводів та інших складових меліоративної мережі матимуть вносити в реєстр відомості про свої права на них.

Законопроєкт також скасовує деякі положення Закону "Про меліорацію земель". Наприклад, непотрібними стануть спецдозволи на водокористування від облдержадміністрацій. Також скасують обов'язкове отримання дозволу на прокладання або заміну трубопроводів, необхідних для надходження води до поливальної техніки. Крім цього, необов'язковою стане оцінка впливу на довкілля у разі проведення реконструкцій вже наявних меліоративних систем.

Як вважають творці законопроєкту, його прийняття допоможе:

  • сформувати безпечну систему інвестування у меліоративні мережі;
  • зробить керування системами меліорації дешевшим для держави;
  • знизить собівартість поливу земельних ділянок;
  • підвищить ефективність сільськогосподарських земельних ділянок.

Раніше про необхідність приведення до ладу меліоративної системи України висловлювався і прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

"Потрібно не лише відновити старі меліоративні системи, але також збудувати нову сучасну інфраструктуру за прикладом провідних країн. Одним із варіантів реалізації цього завдання є державно-приватне партнерство з компанією, яка є світовим лідером у цій галузі", — заявив прем'єр на нараді щодо реалізації проектів зрошення земель, яка відбулась ще у червні поточного року.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: