fbpx
Сьогодні
11:54 18 Сер 2021

США й Канада поки не збираються визнавати владу "Талібану"

Радник США з національної безпеки Джейк Салліван заявив, що поки поспішно говорити про визнання влади "Талібану".

Про це повідомляє Голос Америки.

"Зараз у Кабулі хаотична ситуація – немає навіть встановлення державного органу влади. Тож відповідати на це запитання (щодо визнання влади "Талібану" – ред.) поки зарано. Зрештою, це залежатиме від "Талібану" – показати решті світу, ким вони є, і які вони мають наміри", – сказав Салліван.

Він також зауважив, що президент Джо Байден поки не спілкувався із жодними світовими лідерами з приводу ситуації в Афганістані.

Тим часом прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо заявив, що його країна не має планів визнавати уряд Талібану, що прийшов до влади в Афганістані.

"Вони захопили владу й замінили законно обраний демократичний уряд силою", – додав Джастін Трюдо.

Раніше на засіданні Ради безпеки ООН постійний представник Афганістану Гулам Ісакзай закликав міжнародну спільноту не визнавати жодну адміністрацію, яка приходить до влади силою, і жоден уряд, який не є інклюзивним.

Як повідомляла Рубрика, в Афганістані посилився наступ талібів, коли цього літа війська США і НАТО почали завершувати виведення військ з Афганістану.

13 серпня "Талібан" захопив два великі афганські міста, друге і третє за величиною в країні після Кабула — Кандагар і Герат. Днем пізніше таліби взяли під контроль ще чотири столиці афганських провінцій. 14 серпня "Талібан" захопив Мазарі-Шаріф, велике захищене місто на півночі Афганістану. Наразі групування "Талібан" зупинилося на в'їздах до столиці Афганістану Кабула.

Тим часом натовпи афганців намагаються покинути країну, вони влаштували стовпотворіння в аеропорту Кабула. Люди навіть пробували полетіти, зачепившись за шасі та інші частини літаків, деякі з них загинули, зірвавшись з літака при наборі висоти.

16 серпня Байден заявив, що не шкодує про своє рішення вивести війська. За його словами, США дали афганським військам усі необхідні інструменти, навчили їх і екіпірували, витративши понад трильйон доларів, але не змогли дати "волі до боротьби за своє майбутнє".

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: