fbpx
Сьогодні
09:26 18 Сер 2021

В ЄС вважають, що Китай і Росія спробують заповнити "політичний вакуум" в Афганістані

Керівники кількох комітетів Європарламенту закликають ЄС розробити нову стратегію щодо Афганістану з огляду на зміну влади в цій країні.

Про це йдеться у спільній заяві голови комітету Європарламенту в закордонних справах Девіда Макаллістера, голови комітету з розвитку Томаса Тобе і голови делегації зі зв'язків з Афганістаном Пятраса Ауштрявічюса, опублікованій на сайті Європарламенту.

Євродепутати висловили глибоку стурбованість останніми подіями в Афганістані, де владу захопив радикальний ісламістський рух "Талібан".

"ЄС необхідно розробити нову стратегію щодо Афганістану та регіону з урахуванням нових обставин, з огляду на те, що Росія та Китай швидко спробують заповнити політичний вакуум. Зокрема, слід закликати Пакистан, Іран та Індію зіграти конструктивну роль в Афганістані", – вважають політики.

Вони також закликають терміново сприяти безпечному виїзду з Афганістану іноземців та громадян, які бажають залишити країну.

"Виліт через аеропорт Кабула має бути гарантований усіма засобами. Ми несемо моральну відповідальність за тих, хто працював у структурах ЄС, партнерів НАТО та інших міжнародних установах і організаціях громадянського суспільства. Ми закликаємо тих, хто наділений владою в Афганістані, утримуватися від насильства і поважати основні права людини, міжнародне гуманітарне право, а також досягнення останніх 20 років у сферах прав жінок і дівчат, права на освіту, охорони здоров'я і соціально-економічного розвитку", – йдеться у заяві.

Як повідомляла Рубрика, в Афганістані посилився наступ талібів, коли цього літа війська США і НАТО почали завершувати виведення військ з Афганістану.

13 серпня "Талібан" захопив два великі афганські міста, друге і третє за величиною в країні після Кабула — Кандагар і Герат. Днем пізніше таліби взяли під контроль ще чотири столиці афганських провінцій. 14 серпня "Талібан" захопив Мазарі-Шаріф, велике захищене місто на півночі Афганістану. Наразі групування "Талібан" зупинилося на в'їздах до столиці Афганістану Кабула.

Тим часом натовпи афганців намагаються покинути країну, вони влаштували стовпотворіння в аеропорту Кабула. Люди навіть пробували полетіти, зачепившись за шасі та інші частини літаків, деякі з них загинули, зірвавшись з літака при наборі висоти.

16 серпня Байден заявив, що не шкодує про своє рішення вивести війська. За його словами, США дали афганським військам усі необхідні інструменти, навчили їх і екіпірували, витративши понад трильйон доларів, але не змогли дати "волі до боротьби за своє майбутнє".

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: