fbpx
Сьогодні
18:17 30 Лип 2021

У Кремлі шукають будь-які способи затягування прогресу в мирному врегулюванні на Донбасі, - Резніков

фото: Мінреінтеграції

На даному етапі про відновлення режиму припинення вогню з Росією не може йти мови.

Про це розповів у інтерв'ю Інтерфакс-Україна віцепрем'єр-міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков.

За його словами, у Кремлі немає рішення, чи справді вони хочуть завершити цю війну, піти з території України, вивести свої війська. Там продовжують розповідати всьому світу, що вони нібито посередники, а не сторона конфлікту. Тим самим у Кремлі, за словами Резнікова, шукають будь-які способи затягування прогресу в мирному врегулюванні.

"Простий приклад. Окрім припинення вогню, минулого року в ТКГ ми домовилися про відкриття 10 листопада двох нових КПВВ у Луганській області. І раптом щось пішло не так. Починаємо аналізувати: перша претензія, яку нам пред'явила російська сторона і так звані запрошені нею, – це ухвалення в Україні постанови Верховної Ради щодо призначення планової дати проведення місцевих виборів. Вони ж вирішили, що це нібито вихід України з Мінських домовленостей

Навіщо була потрібна постанова: тому що ЦВК не може використовувати бюджетних коштів без дозволу Верховної Ради. Гарантувати проведення безпечних виборів неможливо на окупованих територіях. Ба більше, у 2015 році була аналогічна ситуація і постанова Верховної Ради. Я запитав на одному із засідань ТКГ своїх російських візаві – чому ж ви у 2015 році не обурювалися? На що вони відповіли: а ми тоді це пропустили", – зазначив Олексій Резніков.

Резніков додав, що наразі немає проблем з імплементацією "формули Штайнмаєра" в українське законодавство для подальшого проведення місцевих виборів. Однак він зауважує, що раніше в межах "нормандської четвірки" було ухвалено рішення обговорювати це питання в політичній робочій групі ТКГ, але представники Росії бажають повністю переписати текст закону "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей", куди має бути імплементована "формула".

"Дилема: або ми не маємо їх слухати, а взяти й імплементувати формулу Штайнмаєра – тоді чи не вважатиметься це порушенням процедур "Комплексу заходів"? Це питання до наших європейських партнерів – якщо ви просите нас імплементувати формулу на рівні глави держави – чи означає це, що потрібно припинити відповідні консультації у ТКГ? Що далі? Що зробить Кремль у відповідь для виконання своєї частини Мінських домовленостей? Питання риторичне", – підкреслив Резніков.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: