fbpx
Сьогодні
20:43 20 Лип 2021

Шість телеканалів продовжують показ російськомовних фільмів, попри набуття чинності нових норм закону про мову

Шість загальнонаціональних телеканалів продовжують демонстрування фільмів і серіалів російською мовою, свідчать результати моніторингу Секретаріату уповноваженого із захисту державної мови.

Про це пише Інтерфакс-Україна з посиланням на пресслужбу мовного омбудсмена.

"16 липня 2021 року набули чинності норми абзаців першого – третього частини шостої статті 23 закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної", якими визначено, що мовою поширення та демонстрування фільмів в Україні є державна мова. З метою з'ясування реального стану виконання закону телерадіоорганізаціями Секретаріат уповноваженого із захисту державної мови 16-17 липня 2021 року виконав моніторинг діяльності 28 телерадіоорганізацій, що здійснюють загальнонаціональне ефірне телевізійне мовлення", – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що за результатами моніторингу було виявлено порушення закону про державну мову телеканалами "Інтер", "Україна", ICTV, "Мега", "НТН", "К1", про що складено відповідні акти.

Зокрема, на телеканалі "Інтер" зафіксовано шість порушень (д/с "Слідство вели"; т/с "Речдок. Особливий випадок"; м/ф "Лисиця і заєць"; х/ф "Гостя з майбутнього"; х/ф "Шерлок Холмс і доктор Ватсон"; т/с "Таїсія"); на телеканалі "Україна" – п'ять порушень (х/ф "Помилковий лист"; т/с "Німа"; х/ф "Незабута"; т/с "Втікачі"; т/с "Дім Надії"); на телеканалі "Мега" – два порушення (т/с "Містична Україна"; т/с "Секретні території"); на телеканалі ICTV – два порушення (т/с "Таємні двері"; т/с "На трьох"); на телеканалах "К1" і "НТН" – по одному порушенню.

У секретаріаті зазначили, що на інших телеканалах порушень закону про мову демонстрації фільмів не виявлено.

"З огляду на зазначене я направив листа до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення з проханням застосувати до зазначених телерадіоорганізацій визначені законодавством санкції", – сказав мовний обмудсмен Тарас Кремінь.

Крім того, Кремінь звернувся до телеканалів про необхідність неухильного виконання норм закону і з вимогою забезпечити демонстрацію у своїх ефірах фільмів державною мовою.

Як писала раніше Рубрика, 16 липня 2021 року набули чинності чергові норми закону про мову, які передбачають, що всі концерти, шоу-програми, фільми, екскурсії мають проводитися українською мовою.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: