fbpx
Сьогодні
16:35 24 Чер 2021

ЄС оголосив про застосування нових санкцій проти режиму Білорусі

Європейський Союз оголосив про застосування нових санкцій проти режиму Білорусі за його дії проти громадянського суспільства, утиски на адресу опозиції, а також за акт повітряного піратства із примусовою посадкою літака Ryanair у Мінську для арешту незалежного журналіста.

Така інформація оприлюднена у четвер на сайті Європейської Ради, передає "Укрінформ".

"Рада ЄС запровадила сьогодні нові обмежувальні заходи проти білоруського режиму у відповідь на ескалацію серйозних порушень прав людини в Білорусі та насильство стосовно громадянського суспільства, демократичної опозиції та журналістів, а також у зв'язку із примусовим приземленням рейсу Ryanair в Мінську 23 травня 2021 року та пов'язане з цим актом ув'язнення журналіста Романа Протасевича та Софії Сапеги", – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, нові цілеспрямовані економічні санкції включають заборону на пряму або непряму торгівлю, постачання, передання або експорт будь-кому в Білорусі обладнання, технологій або програмного забезпечення, які можуть використовуватися для моніторингу або перехоплення інтернет- або телефонних комунікацій, а також товарів подвійного призначення та технологій для військового використання або для окремих персон, установ або органів у Білорусі.

Торгівля нафтопродуктами, калій хлоридом (поташ), а також товарами, що використовуються для виробництва тютюнової продукції, також є забороненою.

На додаток, заборонений доступ Білорусі на ринок капіталів ЄС, як і надання будь-якого страхування або перестрахування в інтересах білоруської влади та білоруських установ і агенцій.

Європейський Інвестиційний банк зупинить будь-які трансфери або виплати відповідно до існуючих угод щодо проєктів у державному секторі, і будь-яких існуючих контрактів з надання технічної допомоги. Країнам-членам буде запропоновано здійснити заходи з обмеження власної участі у фінансових установах, долучених до багатосторонніх проєктів з розвитку Білорусі, членами яких вони є.

"Сьогоднішнє рішення повною мірою виконує резолюцію Європейської Ради від 24 та 25 травня 2021 року, в якому глави держав та урядів ЄС закликали Раду ЄС заборонити перельоти в повітряному просторі ЄС для авіаліній Білорусі та заборонити доступ до аеропортів ЄС рейсів, що оперуються такими авіалініями, а також ухвалити необхідні заходи, включаючи додаткове включення до санкційних списків осіб та установ на основі відповідних рамкових умов для застосування санкцій. Всі ці заходи наразі здійснені", – йдеться у повідомленні Ради ЄС.

Як повідомлялося, з жовтня 2020 року ЄС здійснив кілька раундів застосування санкцій у відповідь на розвиток ситуації в Білорусі.

Всі ці обмежувальні заходи були прийняті у відповідь на фальсифікацію президентських виборів у серпні 2020 року та їх результатів, на залякування та насильницькі репресії проти учасників мирних протестів, членів опозиції та журналістів у Білорусі.

Наразі усього 166 персон та 15 установ Білорусі є суб'єктами обмежувальних заходів ЄС, які включають заморожування активів для фізичних осіб та установ, а також заборону на подорожі для осіб, що включені до переліку санкцій.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: