fbpx
Сьогодні
11:02 10 Чер 2021

Шмигаль нагадав, що транзитний контракт з "Газпромом" повинен діяти до 2024 року

фото: Урядовий портал

Транзитний контракт, відповідно до якого "Газпром" повинен постачати газ в Європу через Україну, повинен діяти ще до 2024 року. Якщо Росія відмовиться від своїх зобов'язань, то наша країна може подати позов у Стокгольмський арбітраж.

Про це виданню "РБК Україна" заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

Щороку, відповідно до договору, росіяни повинні проганяти через українські труби не менше 40 млрд кубометрів газу. Оплата цього транзиту є обов'язковою навіть якщо газ не буде йти по газотранспортній системі.

"Ми знову підемо в арбітраж і знову будемо перемагати", – сказав Шмигаль, відповідаючи на питання "що буде, якщо транзит припиниться".

За даними з джерел ЗМІ, сума нового позову складає 7,2 млрд доларів. Також існує можливість повернутися до тих претензій щодо росіян, які відкликали раніше – ціна питання 12,2 млрд доларів.

"Постачання газу в обхід України буде загрожувати санкціями вже не тільки оператору "Північного потоку-2″, а й кінцевим споживачам", – додають у ЗМІ.

Як повідомила раніше Рубрика, у "Нафтогазі" вважають, що реалізацію проекту "Північний потік-2" потрібно зупинити, адже саме можливість транзиту газу через Україну стримує Кремль від ескалації конфлікту в Донбасі.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: