fbpx
Сьогодні
13:25 08 Чер 2021

Цього тижня жителі Землі зможуть спостерігати сонячне затемнення

10 червня жителі частини Землі зможуть побачити кільцеподібне сонячне затемнення.

Як повідомляє «Новое время», спостерігати за явищем зможуть жителі 60 країн, в тому числі України, крім Криму та частини Одеської, Миколаївської та Херсонської областей.

Жителі Києва зможуть спостерігати за затемненням з 13:16 10 червня. Максимальної фази явище досягне о 14:15, а закінчиться – о 15:03. При спостереженні зі столиці України Сонце буде закрито на 12%.

Розпочнеться затемнення в провінції Онтаріо (Канада) в точці трохи на північ від озера Верхнє. Потім, рухаючись в північно-східному напрямку, воно пройде по крайній північно-західній частині Гренландії. Саме там о 13:41 за Києвом настане найбільша фаза затемнення.

Унікальність затемнення полягає в тому, що його буде видно на Північному полюсі, це єдине подібне явище, яке пройде через цю точку в ХХІ столітті. Далі смуга торкнеться Якутію, захід Чукотського автономного округу, північ Магаданської області і крайній північний захід Камчатського краю. Завершиться кільцеподібне затемнення приблизно о 14:30 за Києвом.

Кільцеподібні сонячні затемнення трапляються тоді, коли Сонце, Місяць і Земля вирівнюються, коли природний супутник знаходиться в апогеї, точці максимального віддалення від планети. Це положення – протилежність «суперповні», тому Місяць буде надто маленьким, щоб повністю закрити Сонце.

Разом з тим, варто пам'ятати, що кільцеподібне сонячне затемнення можна буде спостерігати тільки в Канаді, Гренландії і на північному сході Росії. Для інших регіонів це буде часткове сонячне затемнення.

Останнє кільцеподібне сонячне затемнення сталося 21 червня 2020 року, його могли спостерігати жителі Африки і Азії. Наступне повне сонячне затемнення очікується 4 грудня 2021 року побачити його зможуть жителі Південної Америки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: