fbpx
Сьогодні
18:47 01 Чер 2021

ЄС готує санкції проти авіакомпанії "Белавіа" та посадовців авіації Білорусі

Європейський союз готує санкції проти національної авіакомпанії Білорусі та близько десятка вищих посадових осіб білоруської авіації.

Як повідомляє "Європейська правда", про це пише Reuters з посиланням на дипломатичні джерела.

Очікується, що в список увійдуть високопоставлені чиновники міністерств оборони та транспорту Білорусі, військові з ВПС, високопоставлений чиновник мінського аеропорту і високопоставлений чиновник цивільної авіації.

До чорного списку і заборону на ведення бізнесу з ЄС потрапить ще одне державне підприємство з авіаційного сектора.

Пропоновані заморожування активів і заборони на поїздки є частиною пакета нових санкцій щодо Білорусі з боку країн ЄС через вимушену посадку літака Ryanair в Мінську і арешту журналіста Романа Протасевича і його подруги.

Посли ЄС вже в п'ятницю можуть попередньо схвалити заборону на польоти та посадку на території ЄС білоруським авіакомпаніям, що дозволить міністрам ЄС офіційно затвердити рішення пізніше в цьому місяці.

Уряди ЄС також готують секторальні санкції, які можуть торкнутися продажу облігацій, нафтового сектору та експорту калійних добрив.

За словами дипломатів, до введення таких економічних санкцій блок, як очікується, до 21 червня, коли зустрінуться міністри закордонних справ ЄС, погодить менший список санкцій щодо фізичних і двох юридичних осіб в якості швидкої проміжної відповіді.

"Все держави ЄС згодні з таким підходом", – сказав один дипломат. Другий дипломат сказав, що це буде "чітким сигналом для Лукашенка, що його дії небезпечні та неприйнятні".

Як повідомляла Рубрика, 23 травня за вказівкою Олександра Лукашенка Білорусь підняла винищувач, щоби посадити у Мінську літак Ryanair Афіни – Вільнюс, на якому перебував колишній редактор опозиційного телеграм-каналу NEXTA Роман Протасевич. Протасевича та його дівчину затримали.

У разі висунення звинувачень у тероризмі Протасевичу в Білорусі може загрожувати смертна кара.

24 травня лідери держав та урядів Євросоюзу доручили союзним органам схвалити новий пакет секторальних економічних санкцій проти Білорусі і заборонити білоруським авіакомпаніям використовувати повітряний простір ЄС як для прямих, так і для транзитних рейсів.

27 травня Міжнародна організація цивільної авіації (ICAO) вирішила провести розслідування примусової посадки літака "Ryanair" в Мінську.

Так звана "генеральна прокуратура ЛНР" повідомила про "порушення справи" проти Романа Протасевича, який працював журналістом та висвітлював війну на Донбасі в складі "Азова".

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: