fbpx
Сьогодні
18:31 31 Тра 2021

У Луцьку автомайстерня допомагає людям з інвалідністю зі всієї України

Автомайстерня «Поршень» створена у Луцьку людьми з інвалідністю і для людей з інвалідністю.

Про це пише pershyj.com.

Вона переобладнує автомобілі на ручне кермування, ремонтує їх, а також працює з інвалідними візками.

Простіше кажучи, допомагає людям бути мобільними і не залежати від помічників.

І це – за «символічну» ціну. Засновник майстерні Валентин Шабунін уточнює, тут платять лише за використані матеріали і запчастини.

Валентин Шабунін «на ти» з автомобілями з дитинства. Має освіту інженера-механіка, працював у цій сфері. 14 років тому, у 2007-му, він потрапив в аварію і зламав хребет. Відтоді пересувається на візку.

луцька автомайстерня

«Після аварії мені казали: «Ти, напевно, за кермо більше ніколи не сядеш. Але я запевнив, що з машинами буду постійно. Хоч авто мені біди зробило, але то нічого – таке життя», – пригадує він.

Невдовзі приятель подарував старого «Запорожця» на ручному кермуванні, який у нього припадав пилом у гаражі. Автомобіль приніс бажану мобільність, але й відкрив нову проблему – такий транспорт в Україні непросто обслуговувати.

«Як під'їжджаєш на тому «Запорожці» на СТО, то на тебе й дивитися не хочуть. «Ми таких не робимо. Тільки Мерседеси, БМВ…» – каже Валентин.

луцька автомайстерня

Також почали звертатися знайомі. Скаржилися на те, що нема де машину полагодити.

«А я що? Руки є, знання є. Почав думати і вивчати статути схожих організацій з-за кордону – дядько Гугл знає все. Потім написав свій статут, юристи його почитали. Врешті зі ще одним візочником Михайлом Новосадом та іншими однодумцями ми створили громадську організацію «Автомобільний клуб інвалідів «Поршень Волині».

На час ремонту, якщо людина потребує, їй можуть дати у користування інший візок – для цього у «Поршні» є запасні.

луцька автомайстерня

«Знову ж таки за роботу ми нічого не беремо, лише за матеріали. Я сам у такому становищі – все розумію», – розповідає майстер.

Першим клієнтом «Поршня» у 2014 році став лучанин Артем Запотоцький. Під час Революції Гідності у Києві в нього влучив снайпер. Після цього чоловік пересувається на візку.

Досі «Поршень» знаходять за відео, яке 7 років тому про це зняв телеканал. Також працює «сарафанне радіо». Спільнота людей з інвалідністю дуже згуртована, – каже Валентин Шабунін. Всі діляться один з одним, де можна отримати якусь послугу. Група «Поршня» у Фейсбуці має 369 учасників.

Більше читайте на сайті pershyj.com.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: